Uludağdan Gökdereye Teleferik hattı

Uludağdan Gökdereye Teleferik hattı :Şentürkler’in çekilmesi üzerine Teleferik Projesi’ni tek başına yürütecek İtalyan Leitner Firması, gerekli izinler alınırsa Teleferik hattını Bursaray’ın Gökdere İstasyonu’na indirecek.

Teleferik’i Oteller Bölgesi’ne kadar uzatacak projenin ihalesini alan Şentürkler firması yaşanan sorunlar nedeniyle işi yürütemeyince, hissesini İtalyan ortağı Leitner firmasına devretti. Tek firma olarak işi hızlandıran Leitner Firması’nın Türkiye Ofisi dün Bursa’da hizmete girdi.

Leitner Grup CEO’su Martin Leitner ile Türkiye ve Yakın Doğu Direktörü İlker Cumbul, en geç 1 yıl içinde modern bir teleferik sistemi ile Bursalıları tanıştıracaklarını belirterek, hatlı taşımacılığı yakın zamanda şehir içinde de uygulamaya geçirmek istediklerini söylediler. Bergama, Ordu, Gaziantep, Ilgaz’da hatlı taşıma sistemi yaptıklarını, Kayseri’de başladıklarını ve Erzincan ve Ankara’da da yapacaklarının altını çizen Cumbul, Bursa’da da çalışmaların 1 ay içinde başlayacağını ve gelecek yaz kullanıma açmayı hedeflediklerini kaydetti.
DOĞA ZARAR GÖRMEYECEK…

Çalışmaları gerçekleştirirken doğanın hasar görmemesi için bir çok yerde helikopter kullanacaklarını altını çizen Cumbul, “Yeni proje; Teferrüç-Kadıyayla-Sarılan ve Oteller Bölgesi olmak üzere 3 hat ve 4 istasyondan oluşacak. Uludağ’a çıkışı çok rahatlatacak. İzin alabilirsek teleferiği Gökdere’deki Bursaray istasyonuna indirmeyi hedefliyoruz. Gökdere’den Teferrüç’e 6 dakikada, Teferrüç’ten Oteller Bölgesi’ne kadar ise 24 dakikada çıkılabilecek. Proje kapsamında istasyonlarda 2 tane otel ve AVM’ler olacak. Milli Park sınırları içinde olduğu için Sarıalan ve Oteller Bölgesi’nde konaklama hakkı yok. Konaklama tesisleri Kadıyayla ve Teferrüç’te olacak. Ancak önceliğimiz hattı bitirmek. Diğer projelere sonra eğileceğiz. Projenin maliyeti 120 ila 150 milyon TL’yi bulacak” diye konuştu.

DÜNYANIN EN UZUN HATTI OLACAK…

Şu anki teleferiğin ekonomik ömrünü doldurduğunu kaydeden Cumbul, “Şu anki sistem saatte 120 kişi kapasiteli ve iki kabin bulunuyor. Bu kabinler 20 kişilik. Yeni sistemde, kapasiteyi 15 ila 17 katına çıkaracağız ve kabinler 8 kişilik olacak. Yeni sistemde çok sayıda kabin olacak. Her 12-15 saniyede bir kabin gelecek. Kapasiteyi saate bin 800 olarak planlıyoruz ama bu rakam 4 binlere 5 binlere kadar çıkabilir. Bittiğinde 9 kilometre ile dünyanın en uzun teleferik hattı olacak. Gökdere’yi de yaparsak 11 kilometreye çıkacak. Doğa tahrip olmaması ve ağaç sökmemek için aynı hat üzerinden yapacağız. Proje bittikten sonra Belediye ile beraber bir Teleferik müzesi yapmak istiyoruz” dedi.

ŞEHİR İÇİNDE DE KULLANILACAK…

Cumbul, halatlı taşımacılığın geleceğin taşımacılığı olduğunu kaydederek, bu sistemin şehir içinde kullanılması ile ilgili projelerin de bulunduğunu söyledi. Cumbul, “Merinos-Devlet Hastanesi hattı, Sırameşeler hattı ile Heykel-Çekirge ya da Muradiye hattı gibi birkaç noktadan birleştirilmesi söz konusu. Bunlar hazırlanan Ulaşım Master Planı içinde var. Bu projelerin yapılmaması büyük hata olur. Teleferik önümüzdeki yıllarda raylı sitstemde entegre olacak” şeklinde konuştu.