2. Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi Ankara’da Düzenlendi

Ankara’da sektörün ülkemiz ve dünya çapındaki paydaşlarını bir araya getiren SUMMITS Uluslararası Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan, Bakan Yardımcısı Enver İskurt, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri Türkiye Başkanı Erol Yanar ve birçok önemli ismin katılımıyla 11 – 12 Mart tarihlerinde Ankara’da, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan açılışta yaptığı konuşmada, teknoloji çağında yaşandığını ve her şeyin baş döndürücü bir hızla değiştiğini söyledi.

Yolları, üzerinde sadece taşıtların gidebildiği inşaat yapısı olarak değil; sürücülerin, yolcuların, yayaların canlarının ve mallarının emanet edildiği sanat yapıları olarak gördüklerini vurgulayan Turhan, “Ülkemizi aklın yolu olan bölünmüş yollarla donattık. 2003’te 6 bin 101 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol ağının üstüne 21 bin 80 kilometre daha ekledik ve 27 bin 181 kilometreye çıkardık. Sadece 6 ilini bölünmüş yol ile bağlayan Türkiye’den, bugün 77 ilini bölünmüş yollarla bağlayan bir ülke olduk. Toplam yol ağımızın yüzde 40’ı bölünmüş hale gelirken, trafiğin yüzde 82’si bölünmüş yollarda seyahat edilir hale geldi. Bu sayede kafa kafaya çarpışma riskini ortadan kaldırdık.” dedi.

Bakan Turhan, bölünmüş yollarla trafik hacminin artmasına karşın kazalarda hayatını kaybeden kişi sayısının yüzde 71 azaldığını bildirdi.

Yapılan bölünmüş yolların yakıt ve zaman tasarrufuna katkısının yıllık toplam 18 milyar liranın üzerinde olduğunu dile getiren Turhan; yollardaki zararlı gaz salınımının da yaklaşık 3,9 milyon ton azaldığını ve çevrenin korunduğunu anlattı. Turhan, AUS’un ülke genelinde etkin kullanılabilmesi ve yaygınlaştırılması için 2023 stratejisini belirlediklerini ifade ederek, bu noktada Avrupa Birliği ülkeleri tarafından yapılan çalışmaları da yakından takip ettiklerini bildirdi.

Bakan Turhan; hız yönetimi, yolların geometrik standartlarının düzenlenmesi, oto korkuluklarda enerji sönümleyici sistemlerin uygulanması gibi “affeden yol uygulamaları”nı yaygınlaştırdıklarını belirtti.

AUS Merkezi binalarından ikisinin yapımını tamamlayarak hizmete sunduklarını belirten Turhan, “Bir tanesinin yapımına devam ediyoruz. Bölge müdürlüklerimizde oluşturulacak 14 ayrı AUS Merkezi binalarına ait projeleri de hazırladık. Ana AUS Merkezi’nin görüntü, ses ve otomasyon sistemlerini de mayıs ayı içinde tamamlamış olacağız.” diye konuştu.

Turhan, Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemini kurduklarına işaret ederek, akıllı yol pilot uygulaması olarak başlatılan 505 kilometrelik Antalya – Gazipaşa, Antalya – Tekirova ve Antalya – Sandıklı karayolu güzergâhlarına fiber optik kablo kurulumunu yaptıklarını aktardı.

Organizasyonun ikinci gününde, ‘Trafik Sistemleri İçin AUS’ panelinde konuşan Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu; Karayolları Teşkilatı’nın sorumluluğunda 68.247 km’lik yol ağının varlık değerinin 96 milyar dolar olduğunu söyledi.

Tam Uyarmalı Sinyal Yönetiminin bulunduğu 138 adet, Yarı Uyarmalı Sinyal Yönetiminin buluğu 15 adet kavşak yaptıklarını belirten Uraloğlu; bu sayede taşıt başına gecikme süresinde yüzde 36 azalma, yıllık 73.500 litre akaryakıt tasarrufu sağladıklarını ifade etti.

Ücret toplama sistemlerinde, tek geçiş sistemi üzerinde çalıştıklarını hatırlatan Uraloğlu, Serbest Geçiş Sistemini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini kaydetti. Akıllı Ulaşım Sistemleri Projesi kapsamında bu yıl içerisinde pilot bölge uygulamasına başlayacaklarını söyleyen Uraloğlu, bu kapsamda 505 km’lik fiber ağın döşendiğini, hedeflerinin ülke genelinde 15 bin km’lik fiber ağa ulaşmak olduğunu belirtti. Genel Müdür Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri Projesi’nde öncelikli olarak yerli yüklenicilerle ortak çalışmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Panelin sonunda, Genel Müdür Abdulkadir Uraloğlu’na Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı tarafından AUS Plaketi ve Hatıra Ormanı Sertifikası takdim edildi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*