Teleferik Yeniden Kurulacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Teleferik Tesisleri’ni Avrupa Birliği standartlarında yeniden yapacak. İhale 7 Ocak’ta gerçekleştirilecek.
Uzun yıllar kente hizmet verdikten sonra, yapılan teknik incelemede ‘kullanılması sakıncalı hale geldiği’ belirlenerek hizmete kapatılan Balçova Teleferik Tesisleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından standartlara uygun olarak baştan aşağı yenilenecek. 7 Ocak 2010 tarihinde yapılacak proje ve yapım ihalesinin ardından başlayacak imalat çalışmaları ile kentin bu simge yapısı yeniden hayat bulacak. 460 iş gününde tamamlanması planlanan çalışmaların ardından İzmirliler, Dede Dağı’nın zirvesinde körfeze kuşbakışı piknik ve çay keyfini yeniden yaşamaya başlayacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1974 yılında kurulan Balçova Teleferik Tesisleri’nin uzun yıllardır kullanım sonucu yıprandığına kanaat getirerek TMMOB İzmir Şubesi’ne teknik inceleme yaptırdı. Bu incelemenin sonunda hazırlanan raporda, tesisin kullanılmasının ‘sakıncalı’ olduğu ve iyileştirilmesi gerektiği belirtildi. Söz konusu raporu değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, mekanik aksamla ilgili avan proje ve teknik şartnameler konusunda çalışma yaparak taşıyıcı halat, makara takımları, taşıyıcı gondol ve klemens direkler ile ilgili iyileştirme çalışmaları yapmak üzere 2008 başında tesisleri kapattı. Ancak gerekli ödenekler ayrılarak 5-6 aylığına kapatılması ve bu süre içinde iyileştirme çalışması yapılması planlanan tesis, 2009 yılında AB normlarında yeni yönetmelik çıkacağına ilişkin bilginin alınması üzerine bir süre ‘beklemeye’ alındı. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın ‘İnsan taşımak üzere tasarımlanan kablolu taşıma tesisatı yönetmelikleri’ni 2009 yılında yayımlayarak uygulama zorunluluğu getirmesi üzerine de hızla harekete geçilerek ihale hazırlıklarına başlandı.

Kaynak: iha

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*