İzmir’in en gözde dinlenme tesislerinden birisi olan ve uzun süredir kapalı bulunan Balçova Teleferik’te, yüklenici firma iki yıllık yasal işletme süresi bulunmasına karşın gelen tahliye kararına tepki gösterirken; İzmir Büyükşehir Ekipleri, beraberinde zabıta ekipleri ve jandarmayla birlikte tahliyeyi başlattı. Yüklenici firma, alt kiracısı olduğu Grand Plaza’ya tazminat davası açmaya hazırlanıyor.
Bir dönem İzmirlilerin yoğun ilgi gösterdiği ve konumu itibariyle şehrin gözbebeklerinden biri olan Balçova Teleferik’te tahliye şoku yaşanıyor. Teleferiğin işletme hakkını Grand Plaza Turizm A.Ş.’den ‘alt kiracı’ olarak alan Kafe Turizm firması, beş yıllığına kiraladığı yeri sadece üç yıl kullandığını belirterek, kalan iki yıldan doğan haklarını almak ve zararını karşılamak için mahkemeye gidiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından daha önce Grand Plaza’ya kiralanan onun da alt yüklenicisine devrettiği Balçova Teleferik’te yaşanan son gelişmelerden sonra haklarını sonuna kadar arayacaklarını belirten Kafe Turizm Ticaret Limited Şirketi Genel Müdür Yılmaz Eroğlu, mağdur olduklarını söyledi.
Kendi firma avukatlarıyla gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne de dava açmayı düşündüklerini ifade eden Eroğlu, 2009 yılından bu yana belediyenin kendilerini bekçi gibi kullandığını söyledi. Eroğlu, her ay 4 bin TL’yi bulan personel ve işletme giderlerinin düzenli olarak karşılamayı sürdürdüklerini vurgulayarak; belediye ekiplerinin tahliye etmek için bu kadar emek göstermesine de ayrıca çok şaşırdıklarını bildirdi.
Haksız bir durumla karşı karşıya kaldıklarının altını çizen Eroğlu, durumun düzeltilmesi için yasal bütün yollara başvuracaklarını söyleyerek, “Biz mağduruz ve bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Yıllardır buraya emek verdik. ‘Boşaltın gidin demesi’ kolay o zaman kendi bekçini kendin tutacaksın. Burası kapatıldığı için zaten bir gelirimiz yok. Grand Plaza kendini kurtarmaya bakıyor. Benim işim Grand Plaza ile. Onlara kesin tazminat davası açacağız. Burayla ilgili bütün bilgi ve belgeleri hazırladık. Büyükşehir belediyesine açılıp açılmayacağına ise avukatımız karar verecek” dedi.
Makine Mühendisleri Odası tarafından 2009 yılında hazırlanan rapordan sonra Teleferik’in kapatıldığını hatırlatan Eroğlu, “Burayı 2005 yılında 5 yıllığına kiraladık. Yaklaşık 3 yıl boyunca işlettik. Daha sonra 2009 yılında mühendisler odasının hazırladığı raporda hatların sorunlu olduğunun tespit edilmesi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi, burayı kapatmaya karar verdi. Bu süreçte belediye, bize yeni tesis yapacağını söyleyerek bir yazı gönderdi. Mecburen biz de buraya kapattık” dedi.
Yaşananlar gelişmeler sonrasında yeni tesis için ihale çalışmalarının yapıldığını fakat bir türlü sonuca ulaşılamadığını kaydeden Eroğlu, “Gerek Kamu İhale Kurumu (KİK)’nun gerekse büyükşehir belediyesi bürokratlarının eksik yaptığı şeylerden ötürü Teleferik ihalesi bir türlü sonuçlandırılamadı ” diye konuştu.
Grand Plaza ile 5 yıllık bir sözleşme yapmaların karşın iki yıl boyunca hiçbir işletme geliri elde edemediklerini açıklayan Eroğlu, “Böyle olacağını bilseydik, kesinlikle buranın işletmeciliğini almazdık. Kim iki buçuk, üç yıl için kredi alıp yüz binlerce lira harcayıp biraya girer ki? Grand Plaza ile büyükşehir arasındaki kontratın süresi bitince biz de alt kullanıcı olduğumuz için sözleşmemiz otomatik olarak iptal edildi. Önce anlaş, sonra süresi dolmadan kiracını tahliye etmek için uğraş. Bunu anlamak mümkün değil” ifadesinde bulundu.
“KAPALI TESİSİ KORUMAK İÇİN 4 BİN TL”
Tesisin korunması için iki bekçinin gece gündüz beklediğini bilgisini veren Eroğlu, sadece personel ve diğer giderler için aylık 4 bin TL harcadıklarını ve bugüne kadar yaklaşık 240 bin TL ödediklerini söyledi. Vatandaşın evde damacanada 4 TL’ye içtiği suyun Teleferiğe çıktığı zaman 10 TL olduğunu kaydeden Eroğlu, sözlerin şöyle sürdürdü: “Yani bir anlamda buranın bekçiliğini belediye adına yapmış olduk. Bekçiliğimiz sona erdi herhalde, 30-40 kişilik ekiplerle gelip burayı tahliye etmek için uğraştılar. Suyu kestiler, peki yangın çıksa ne olacak. Güya borularda patlak varmış. Yaşananlar gerçekten hayret verici.”
400 BİN TL’LİK ENKAZ
Bugüne kadar işletme için yaklaşık 200 bin TL demirbaş ve tadilat masrafı yaptıklarını açıklayan Eroğlu, bankadan çektikleri kredilerle de baş başa kaldıklarını aktararak, “İlk geldiğimizde Grand Plaza’nın çatal bıçağına bile 30 bin TL verdik. Boyası, badanası, alt ve üst yapısı ile her şekilde burayı hazırladık. Her sene de yaklaşık 50 bin TL masrafımız oldu. Baktık ki iki senemiz kaldı, amortismana gidelim daha fazla yatırım yapmayalım dedik ama o sırada da burası kapatılmıştı. Yani nereden baksanız, 400 bin TL’ye yakın parayı sadece bekçiliğe ve böyle işler için harcadık. Hem yatırımını hem de bekçiliğini yaptık. Şimdi ise her yer, işletilmediği için döküntü haline geldi” dedi.
ADALETSİZLİK VAR!
Benzer bir durumun İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin karşısındaki “İzmir Konağı” için de geçerli olduğunu fakat orada böyle bir sorunu yaşanmadığını kaydeden Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Orada da işleyen bir yer var. Onlar da idari mahkemeye dava açtılar. Biz de açtık. Balçova Kaymakamlığı ‘telafisi olmayan zararlar olabilir, mahkeme kararını bekleyelim’ diyerek buranın işletilmesine izin verdi. Kaymakamlık ona bu hakkı verdiyse bana da vermesi gerekiyordu. Ama verilmedi. Belki mahkeme sonunda bende haklı çıkacağım. Kim biliyor bunu?”
Kaynak : www.egedesonsoz.com