Teleferik soyuluyor

Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin 2007’de hazırladığı çürük raporu üzerine kapatılan Balçova’daki Teleferik Tesisleri, korumasız kalınca enkaz haline geldi.
Sözleşmesi feshedilen son işletmecinin, eşyalarını tahliye ettikten sonra jandarmanın sorumluluk sahasındaki tesislerden bekçisini de çekmesi, hırsızlara ve yağmacılara yaradı

Onarımı için açılan ihaleleri çeşitli nedenlerle iptal edilen, İzmir’in Dede Dağı’ndaki Körfez manzaralı Balçova Teleferik Tesisleri, son işletmecisinin alanı tahlisinden sonra bekçisini de çekmesiyle sahipsiz kaldı ve harabeye döndü.
Firmanın eşyaları ile birlikte bekçisini de jandarma sorumluluk sahasındaki tesislerden çekmesi, hırsızlara ve yağmacılara yaradı. Meydanı boş bulan hırsızlar, tesisi resmen talan etti. Tesiste ekonomik değeri olan her şey çalındı.

Savaş alanı gibi
Ana elektrik kablolarının çalındığı, restoranların camlarının kırılıp döşemelerinin söküldüğü Balçova Teleferik Tesisleri son hali ile savaş alanına döndü. Birçok ulusal televizyon kanalının vericilerinin de bulunduğu tesislerde kablolar kesilerek verici istasyonlarına girilirken, hırsızlar, vericilerdeki akülere kadar çalmadık malzeme bırakmadı. Yaşananlar bununla da sınırlı kalmadı. Vericilerin trafolarını ve jeneratörlerdeki mazot tanklarını bile çalan hırsızlar, yayınların aksamasına neden oldu.

Mühendis raporu ile kapandı
Balçova Teleferik Tesisleri, Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin 2007 yılında hazırladığı rapor üzerine ‘can ve mal güvenliği olmadığı’ gerekçesi ile kapatıldı. Onarımı için Büyükşehir Belediyesi’nce 5 yılda çıkılan 3 ihale de çeşitli nedenlerden iptal oldu.
İzmirliler, bu gelişmelerle özellikle hafta sonlarında büyük ilgi gösterdikleri teleferik keyfinden mahrum kalırken, Dede Dağı üzerindeki tesisler de sahipsiz kaldı. Bu da hırsızlara yaradı.

Zaman iptallerle geçti
Teleferik tesislerinin ihalesini yılan hikayesine dönüştüren süreç şöyle yaşandı:
Şubat 2012’de yapılan ihaleyi 10 milyon 225 bin liralık en düşük teklifi veren STM Sistem Teleferik Montajı ve Turizm A.Ş. kazandı. 14 milyon 400 bin lira ile ihalede en yüksek teklifi veren Doppelmayr Seilbahnen Gmbh şirketi, Kamu İhale Kurumu’na (KİK) itiraz etti. KİK de, 09 Nisan 2012 tarihinde belediyenin yaklaşık maliyet hesaplamasının hatalı olduğunu, birim fiyatlar üzerinden tek tek hesaplanması gerektiğini gerekçe göstererek ihaleyi iptal etti.

Yürütmesi durduruldu
İhalenin iptali üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi, 07 Haziran 2012’de yeni bir ihale yaptı. İhaleye, ilk ihalede yer alan üç firma, STM Teleferik, Doppelmayr, Leitner firmalarının yanı sıra Batholet firması da katıldı. Bu arada STM Teleferik, KİK’in ihale iptaline ilişkin kararını mahkemeye taşıdı. Ankara 14. İdare Mahkemesi, firmanın itirazını haklı bularak KİK’in ihaleyi iptal eden kararının yürütmesini durdurdu. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi, 7 Nisan’da yaptığı 3. ihalede mali teklifleri almadı.

Yeni yazı bekleniyor
Belediyenin önünü açan karar KİK’ten geldi. KİK, Büyükşehir Belediyesi’ne yazı göndererek, Ankara 14. İdare Mahkemesi’nin verdiği ‘yürütmeyi durdurma’ kararını uygulamasını istedi. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi, tekliflerini aldığı 4. ihaleyi iptal etti. Ardından da iptal kararını, ihaleye katılan firmalara tebliğ etti. Bu arada KİK de, Ankara 14. İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararına Bölge İdare Mahkemesi nezdinde itiraz etti. ‘Her şey yoluna girdi derken, bu kez de Bölge İdare Mahkemesi, Ankara 14. İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu gelişme üzerine yeniden ihale hazırlıklarına başlama kararı aldı. Ancak karar uygulamaya geçmeden son hüküm geldi. Ankara 14. İdare Mahkemesi, daha önce yürütmesini durdurduğu KİK kararını, tamamen iptal etti. Böylece tesisin yapımının önü açılmış oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi STM firmasını sözleşme imzalamaya davet edebilmek için KİK’ten gelecek yazıyı bekliyor. KİK’ten gelecek ‘Mahkeme kararını uygulayın’ yazısı, Büyükşehir Belediyesi’nin eline ulaşır ulaşmaz önce ihaleyi alan firma ile sözleşme imzalanacak, ardından da yer teslimi yapılacak. Tesis 365 gün sonra yenilenmiş hali ile yani 2014’ün ilk aylarında hizmete girmiş olacak.

Kapasite artacak
Balçova Teleferik Tesislerine yeni kurulacak sistemle daha önce saatte 400 kişi olan iniş- çıkış kapasitesi saatte 2 bin 400 kişiye çıkarılacak. Böylece yıllık taşıma kapasitesi 500-600 bin kişiye yükselecek. Eski dört kişilik yolcu kabinleri, yerlerini 12 kişilik kabinlere bırakacak. Yeni teleferik hattında otomasyon sistemi sayesinde halat çıktığında kabinler otomatik olarak duracak ve anında müdahale söz konusu olabilecek. İhale kapsamında tesisin girişindeki bilet holleri yenilenecek. Çalışmalar bir yıl içinde tamamlanmış olacak. Teleferiğin tamamlanmasıyla buradaki sosyal tesislerin de yeniden ele alınıp mezbelelik halden kurtarılabilecek.

Kaynak: yeniasır

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*