Balçova teleferik tesisleri 2013’te açılacak

Balçova teleferik tesisleri 2013’te açılacak :İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2007 yılında Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’ne hazırlattığı raporda ‘can ve mal güvenliği olmadığı’ belirtilince işletmeye kapattığı Balçova’daki teleferik tesislerinin yenilenmesine ilişkin 14 aylık ihale süreci, hüsranla sonuçlandı. Kamu İhale Kurumu’nun (KİK), itiraz üzerine düzeltici işlem yapılmasını istediği ihale, en düşük ikinci teklifi veren İzmirli STM-Yapıkur İş Ortaklığı’nda kalmıştı. Ancak, bu sefer de Büyükşehir Belediyesi, firmanın evraklarını tam olarak teslim etmediğini gerekçe göstererek ihaleyi iptal ettiğini duyurdu. Böylece, yaklaşık 4 yıldır kapalı olan tesislerin yenilenmesine ilişkin çalışmalar ertelendi. Belediye, yeniden ihaleye çıkmak için hazırlıklara başlarken tesislerin 2013 yılı ortalarından önce hizmete sunulamayacağı belirtildi.

Ticari İtibar
İptal kararı Büyükşehir Belediyesi ve STM-Yapıkur İş Ortaklığı arasında tartışmaya neden oldu. Belediyeden yapılan açıklamada, iş ortaklığının 21 Şubat 2011 tarihinde sözleşme yapması için davet edildiği fakat firmanın ihale dökümanı olan idari şartmanenin ilgili maddesinde belirtilen belgeleri tamamlayamadığı savunuldu. Belediye yetkilileri, söz konusu belgeler tamamlanamadığı için, Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre firmanın geçici teminatına el konularak ihalenin iptal edildiğini açıkladı. İhale sonucuna KİK nezdinde itiraz ettikleri için Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine düşmanca bir tavır sergilediğini iddia eden İzmirli STM Sistem Teleferik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yılmaz ise, belediyenin “işi yüzüne gözüne bulaştırıp, arap saçına döndürdüğünü” öne sürdü. İhalenin iptal kararının ardından, Büyükşehir Belediyesi’nin bankalardan aldıkları teminat mektubunu Cuma günü öğleden sonra kendilerine haber vermeden nakde çevirme yönünde girişimde bulunduğunu dile getiren Yılmaz, “Bu, bankalar nezdinde firmamızın ticari itibarını zedelemeye yönelik bir hareket. Belediye bu hareketi ile firmamıza zarar üstüne zarar verip, adeta bizi linç etmek istedi” diye konuştu.

Kan Davası
Yılmaz, “Belediye sanki bir kan davasıymış gibi şirketimizin ticari itibarını zedelemek amacıyla böyle bir girişimde bulundu. Haklı bile olsalar İzmirli bir firmaya karşı düşmanca tavır sergilemeleri son derece yanlış” dedi. Belediyenin, ihalede teklif veren diğer iki yabancı firmanın evraklarını İngilizce ve Almanca teslim alarak hata yaptığını belirten Yılmaz, “Haklılığımız, KİK’e yaptığımız itiraz sonucunda da ispatlandı. İhalenin iptal kararına baktığımızda hatamız var gibi görünüyor. Sonuçta teminat mektubu tabii ki, nakde çevrilecek. Ama izlenen yol yanlış. Eksik evrakımız ve borcumuz yok. Konuyu yargıya taşıdık” dedi.

“Fabrikamızı Manisa’ya Taşıyacağız”
Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan defalarca randevu istemelerine rağmen sonuç elde edemediklerini öne süren STM Sistem Teleferik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Yılmaz, yaşananların ardından Kemalpaşa’daki 250’ye yakın kişinin istihdam edildiği fabrikalarını Manisa’ya taşıma kararı aldıklarını dile getirdi. Yılmaz, “İzmir’de artık bu düşünce tarzı ile uğraşmamız anlamsız” dedi.

Kaynak : www.habererk.com