Balçova Teleferik Tesisleri artık bıktırdı

Balçova Teleferik Tesisleri artık bıktırdı : Altı yıl kapalı kaldıktan sonra Nisan ayında temeli atılan Balçova Teleferik Tesisleri’nin inşaatının başlaması için şimdi de Orman Genel Müdürlüğü’nün onay vermesi gerekiyor
Yaklaşık 6 yıl’a yakın bir süre kapalı kaldıktan sonra geçtiğimiz Nisan ayı başında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı törenle temeli atılan Balçova Teleferik Tesisleri ‘nin yıkım ve yapım sürecinde yaşananlar İzmirliler’i sıktı. Gelişmelere tepki gösteren halk, “Şu inşaatı bitirin artık da biz de rahatlayalım” dedi. Kamu ihale Kurumu’na yapılan itirazlar ve bunun sonucu yaşanan mahkeme süreçleri nedeniyle aylarca inşaatına başlanamayan tesis, şimdi de Orman Genel Müdürlüğü’nden gelecek onayı beklemeye başladı.

YIKIM TAMAMLANDI
Yüklenici STM Teleferik Sistemleri Firması, yer tesliminden sonra aradan geçen 3 aylık süreçte proje kapsamında yıkımı öngörülen döner gazino ile alt ve üst istasyonların yıkımını gerçekleştirdi. Yolcu kabinlerini taşıyan çelik direkler sökülürken yenileme projesi çerçevesinde yapılacak imalatların inşaatına ise başlanamadı. Mülkiyeti Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait olan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kiralanan tesisle ilgili tadilat projesi kiralama sözleşmesi uyarınca onay için geçtiğimiz Haziran ayında Orman Genel Müdürlüğü’ne gönderildi. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri onay gelinceye kadar inşaata başlanamayacağını belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi 2007 yılında Balçova Teleferik Tesislerini Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin hazırladığı rapor çerçevesinde can ve mal güvenliği olmadığı gerekçesi ile kapattı. Aradan geçen süreçte tesislerin yenilenmesine ilişkin üç kez ihaleye çıkıldı. Fakat her seferinde talihsizlikler projenin peşini bırakmadı. İhalelerin bir kısmı, teklif veren firmaların Kamu İhale Kurumu’na yaptığı itirazlar konucu bir kısmı da mahkeme kararı ile iptal edildi. Son olarak yüklenici STM Teleferik Sistemleri Firması, Kamu İhale Kurumu’nun ihaleyi iptal eden kararını mahkemeye taşıdı. Ankara 14. İdare Mahkemesi firmayı haklı buldu ve KİK’in kararının iptaline karar verdi. İhale iptalleri ve itirazlar nedeniyle geçen zaman kayıplarının ardından STM Firması ipi göğüsledi ve Nisan ayı başında firmaya yer teslimi yapıldı. Ardından da 6 Nisan’da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı törenle yenileme projesinin temeli atıldı. Yüklenici firma proje kapsamında önce uzun yıllardan bu yana atıl durumda kalan ve çirkinlik abidesine dönüşen döner gazinonun yıkımını gerçekleştirdi. Daha sonra da alt ve üst istasyonların yıkımı ile yolcu kabinlerini taşıyan 8 adet çelik direğin sökümü gerçekleştirildi. Tesislerin kurulu olduğu alanın mülkiyeti Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait olduğu için belediye kira sözleşmesi uyarınca tüm bu değişiklikleri içeren parsel tadilatını onay için Haziran ayı ortalarında Orman Bölge Müdürlüğü’ne gönderdi.

ŞİMDİYE KADAR NE YAPILDI?
Geçen Nisan ayında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı törenle temeli atılan Teleferik Tesisleri’nde proje kapsamında önce döner gazinonun yıkımı gerçekleşti. Bunu alt ve üst istasyonların yıkımı izledi. Yine proje kapsamında alt istasyonla üst istasyon arasında yer alan ve yolcu kabinlerini taşıyan halatların geçtiği 8 adet direğin sökümü gerçekleşti. Alt ve üst istasyonlar arasında yeni kurulacak olan 8 adet direğin imalatı için siparişler verildi. Zemin etütleri yapıldı ve buna göre mimari projeler hazırlandı. Alt istasyondaki çelik şase imalatları ile volan imalatlarına başlandı.

Kaynak : www.sabah.com.tr

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*