İşte Bursanın yeni teleferiği: Heykel’e çıkar gibi Uludağa

İşte Bursanın yeni teleferiği: Heykel’e çıkar gibi Uludağa .Bittiğinde 9 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın en uzun sabit teleferik hatları arasına girecek yeni teleferik direklerinin montajı sürüyor.

İlki… Türkiye’nin ilk teleferiği olarak 1958 yılında yapımına başlandı ve 1963 yılında açıldı. Kırmızı vagonlarıyla 50 yıl Bursa’nın sembolleri arasında yer aldı, Bursa’dan gönderilen kartpostalları süsledi,Geride bıraktığımız nisan ayında ekonomik ömrünü tamamladığı için söküldü.
Şimdi…
Eski teleferiğe göre önemli farklara sahip yeni teleferik hattı yapılıyor. 9 kilometrelik yeni hat, Bursa teleferiğini dünyanın en uzun sabit teleferik hatları arasında ilk üçe sokuyor.
Bir kere…
Yeni teleferikle, Teferrüç’teki ana istasyondan Uludağ Oteller Bölgesi’ne kadar 30 dakikada çıkılabilecek.
Yani…
Kentin herhangi bir noktasından Heykel’e çıkar gibi Uludağ’a çıkılacak ve böylece Uludağ şehir içi gibi bir konum kazanacak.
İkincisi…
Eski teleferik 30’ar kişilik iki vagonla yolcu taşıyordu. Yeni sistemde 8’er kişilik gondol tipi kabinler var. Hat üzerindeki 175 kabinle saatte 800 kişi taşıma kapasitesine sahip.
Kısacası…
Hem sistem, hem görünüm olarak çok daha modern ölçülerdeki yeni teleferik hattının montajı şu sıralarda yamaçlardan başlamak üzere güzergâhta sürüyor.
Hatta…
Geçtiğimiz hafta gazetelere ve televizyonlara yansıyan görüntülerde, karadan ulaşılamayan bazı noktalara malzemelerin helikopterle taşındığını, montajın da helikopterle yapıldığını öğrendik.
Teleferik hattındaki direk montajlarını HeliSwiss adlı İsviçre firması yapıyor.

Kaynak : Ahmet Emin YILMAZ – www.olay.com.tr