Van İlk Teleferiğine Kavuştu

Van ilk teleferiğine kavuştu : Necmedin Direk, komşusu tarafından kendisine yol verilmeyince alternatif yollar aradı.
Trabzon’da karşılaştığı teleferik örneğini kendi arazisinde hayata geçiren Direk, rüzgardan elektrik enerjisi için de kolları sıvadı. Van’a ilk teleferiği getiren Direk, kurak arazisini sulamak için ise kilometrelerce uzaklıkta su kanalı açarak, arazisini yeşil bir alana dönüştürdü.

Van-Hakkari yolu üzerinde bulunan merkez Kurubaş köyünde Necmedin Direk adlı yurttaş, komşusu tarafından yol verilmeyince alternatiflerini kendisi yarattı. 4 yıldır tarlasına gidecek yol verilmeyince Direk, icat ettiği teleferikle yol sorununu çözdü. Van’da bir ilk olan teleferiği icat etmekle sınırlı kalmayan Direk, kurak toprakta yer alan arazisini, kilometrelerce uzaklıktan su getirerek çeşitli meyve ve sebzelerle yeşil bir alan haline getirdi. Direk, şu anda yüksek bir tepede bulunan tarlasında rüzgar enerjisiyle elektrik üretimine geçmek için kolları sıvadı. Tarlasına giden yolun üzerinde bulunan arazinin sahibinin yol için müsaade etmediğini belirten Direk, iş amaçlı gittiği Trabzon’da teleferik ile karşılaştığını söyledi.

Alternatif fikirlerle güzelleşen yaşam

Trabzon’dan döndükten sonra köy sakinleriyle biraraya gelip teleferik yapma fikrini paylaşan Direk, köy halkının kendisi ile alay ettiğini söyledi. Direk, “Teleferik yapımını aklıma koymuştum. Teleferik yapmak için gerekli malzemeleri bulduktan sonra işe koyuldum ve 4 yıldır kazasız belasız hem zamandan tasarruf ettim hem de tarlamı daha pratik bir şekilde işlemeye başladım” dedi. Direk, teleferik icadının kendi ihtiyaçlarının yanı sıra köy sakinlerinin de bundan yararlandığını, özellikle acil bir durumda ya da bir hasta olduğunda ihtiyaçlarını giderdiğini, ayrıca zaman zaman köydeki çocukların oyun amaçlı da teleferiğe binebildiklerini söyledi. Tarlasına pratik bir yöntemle yol sorununu çözen Direk, “Kendi imkanlarımla getirdiğim su ise Erek Dağı’nın neredeyse eteğinden geliyor. Tarla tepede yer aldığı için su alamıyordu. Ben de borularla kilometrelerce toprağı kazıyarak kanal oluşturdum. Şu anda kendi tarlamı sulayacak kadar suyum var. Burada su ziyan olmasın diye bir havuz yapmayı düşünüyorum” dedi.

‘Rüzgar ile elektrik enerjisi üreteceğim’

Kısıtlı köy koşullarına rağmen, toprağı işlemenin tüm inceliklerini öğrendiğini, el emeğiyle toprağı işlemenin püf noktalarına dikkat çeken Direk, “Toprak çocuk gibidir. Onu nasıl yetiştirirseniz öyle büyür” dedi. Direk, kendi çabalarıyla kurak arazisinde fındık, ayva, elma, erik, kayısı, ceviz, gül, kavak, maydanoz, turp, çilek, tut, salatalık yetiştiriyor. Köy yaşamına buluşlarıyla herkesi hayrete düşüren Direk, son olarak tepelik bir alanda yer alan tarlasında rüzgar enerjisi ile elektrik üretimi yapacağını belirterek, “Toprağa inandım, emek sarf ettim, bundan sonra da toprağa zarar vermeden çalışmaya devam edeceğim” diyor.

Kaynak : www.haberfx.net

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*