Şentepe teleferik Avrupanın en kaliteli istasyonlarına sahip olacak

Şentepe teleferik Avrupanın en kaliteli istasyonlarına sahip olacak :Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, teleferik hattının üç istasyonunda kazı çalışmalarının başladığını belirterek, Yenimahalle İstasyonu’nda ise temelin atıldığını kaydetti.

Yenimahalle Metro İstasyonu-Şentepe arasında yapılacak teleferiğin Türkiye’de bir ilk olacağına dikkat çeken Başkan Gökçek, 4 duraklı güzergahta, her biri 10 yolcu taşıyacak 106 kabinin çalışacağı bilgisini verdi. Başkan Gökçek, “Her kabin 15 saniyede bir istasyondan hareket edecek ve 13,5 dakikada başlangıçtan varışa ulaşabilecek” dedi.

Dünyanın 5 milyonu aşkın nüfuslu kentleri arasında trafiği en rahat büyükşehir olan, yolları, alt ve üst geçitleri, köprülü kavşakları ile örnek gösterilen Ankara’da yenilikler bitmiyor.

Avrupa’nın en çevreci, yeni nesil, doğalgazlı körüklü otobüslerinin hizmete girmesinin hemen ardından toplu taşımada bir yenilik daha hayata geçiriliyor.

Türkiye’nin ilk toplu taşıma teleferik sisteminde EGO Genel Müdürlüğü’nün, Yenimahalle ve Şentepe arasına döşenecek hat için düğmeye bastığını müjdeleyen Başkan Gökçek, ihale sürecinin tamamlanmasının ardından yüklenici firmanın teleferik güzergahındaki 3 istasyonda kazı çalışmalarına başladığını açıkladı. Yenimahalle Metrosu ile bağlantılı olacak ilk istasyonun temelinin ise atıldığını söyleyen Başkan Gökçek, Türkiye’nin kent içi toplu taşım amaçlı ilk teleferiğinin önümüzdeki yıl seçimlere kadar hizmete açılmasını hedeflediklerini kaydetti.

AVRUPA’NIN EN KALİTELİ İSTASYONLARI OLACAK

Teleferiğin yapım aşamasına ilişkin bilgi veren Başkan Gökçek, kabinler ve elektronik aksamın yurtdışında hazırlandığını dile getirdi. İstasyon inşaları bittikten sonra yaklaşık 150 TIR’la gelecek teknik donanımın en kısa sürede monte edilmesini amaçladıklarını belirten Başkan Gökçek, şu bilgileri verdi:

“Yenimahalle trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak teleferik için heyecan içerisinde yoğun bir çalışma yürütüyoruz. 4 istasyonlu inşaat alanımızın 3’ünde kazı çalışmaları başladı. Birinci istasyonda 700, ikinci istasyonda 1000, üçüncü istasyonda 1800, dördüncü istasyonda 1000 metrekarelik inşa sahamız var. İstasyonlarımız Avrupa’nın en kaliteli istasyonları olacak ve farklı bir dış dizaynla inşa edilecek. Yerden ortalama 5,5 metre yükseklikteki istasyonların hepsinde asansör ve çift yönlü yürüyen merdiven bulunacak. Taşıma sistemi için 29 adet direk monte edilecek.”

ULAŞIMIN ÖZELLİKLERİ

Güzergah boyunca 4 durak bulunacak. 10 kişilik 106 kabinin aynı anda hareket edeceği teleferik sistemi 200 metre kot farkında, 3 bin 257 metre uzunluğunda olacak. 24 metrelik inme-binme alanı olacak, yolcular bir yandan inerken, başka bir yerden de kabinlere binebilecek. Her kabin 15 saniyede bir istasyondan hareket edecek ve 13,5 dakikada başlangıçtan varışa ulaşabilecek. Kamerayla izlenecek kabinlerde ısıtmalı koltuklar bulunacak, merkezi müzik yayını yapılacak.

Teleferik sisteminde gidiş-geliş saatte 4 bin 800 yolcu taşınabilecek. Sistem hiç durmayacak, yavaşlamayacak. Sadece engellilerin ve yaşlıların binişi sırasında kalkış yavaşlatılabilecek. Yenimahalle Metro İstasyonu ile Şentepe merkezini bağlayacak olan teleferik sistemi metrodan çıkanların beklemeden kısa sürede Şentepe’ye ulaşmalarını sağlayacak.

HER YÖNÜYLE AVANTAJLI

Teleferik sistemi engelli, yaşlı, çocuk; her kesim tarafından rahatlıkla kullanılabilecek. Ankara’da metro ile senkronize çalışacak olan sistem trafiğin rahatlamasına yardımcı olacak ve yollara ek yük bindirmeyecek.

Yapılan araştırmalara göre teleferik yapımı, ilk yatırım maliyeti, yapımının teknik boyutları, eğimler, yolların daraltılma problemleri, yeraltından geçen kanal ve benzeri hatlar, kamulaştırma sorunları, yapım süresi, yolların uzun süre kapalı kalması, işletme ve personel maliyetlerinin yüksek olması gibi pek çok nedenle “tramvay, hafif raylı ve metro” sistemlerine göre daha çok avantaja sahip.

Ayrıca dünyada trafik kazaları ve uçak kazaları incelendiğinde en güvenli toplu taşıma aracı olarak da belirlenen teleferiği kullanan belli başlı kentler arasında Hong Kong, Singapur, Koblenz (Almanya), Bolzano (İtalya), New York (ABD), Portland, Oregon (ABD), Karakas (Venezüella) ve Rio de Janerio yer alıyor.

Kaynak : www.ankarahaber.com