Bursalı Dağcılar Yeni Teleferiğin Bitirilmesini İstiyor

Bursalı Dağcılar Yeni Teleferiğin Bitirilmesini İstiyor :Türkiye’nin önde gelen kış turizmi merkezlerinden Uludağ’da geçen sene yapımına başlanan ve bir yıl gibi kısa sürede bitirilmesi planlanan teleferik hattı inşaatının mahkeme engeline takılması otelcileri olduğu kadar dağcıları da üzüyor.

8.5 kilometreyle dünyanın en uzun teleferik hattının Sarıalan ile oteller arasında kalan etabında ağaçların kesildiği gerekçesiyle Bursa Barosu ve Doğader bu durumu yargıya taşımış, Bursa 2. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. 50 yıllık eski teleferiğin artık beklenen hizmeti verememesi ve kötü hava şartlarında kullanılamaması sebebiyle yenilenirken, mesafe oteller bölgesine kadar uzatılarak hızı ve kapasitesi arttırılıyor. Sarıalan’a kadar olan bölümün 29 Ekim’de açılması planlanırken, mahkeme kararıyla durdurulan teleferik çalışmaları, projenin gecikmesine sebep oluyor.

Yolların dar ve virajlı olmasına bir de kış aylarında zincirsiz ve kar lastiksiz çıkan acemi şoförler de eklenince oteller bölgesine çıkmak zorlaşırken, eğer süreç uzarsa yeni sezonda ulaşım yine kara yoluyla sağlanacak.

AĞAÇ KESİLMEZSE TELEFERİK OLMAZ
Konu hakkında açıklama yapan Bursa Teleferik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İlker Cumbul, projenin 4.5 kilometreden 8.5 kilometreye çıkarıldığına dikkat çekerken, güvenlik koridorunun 12 metreden 6 metreye düşürülerek daha az ağaç kesileceğini açıkladı.

Cumbul, “Teleferik yapılmazsa 30 kilometrelik araç yolunun genişletilmesi için on binlerce ağaç kesilecek. Aynı zamanda hava kirliliği ve trafik yükü artmış olacak. Teleferiğin 50’inci yılında bir adım öne geçerek, hattı oteller bölgesine ulaştırmayı, ekolojik ulaşım sistemini Uludağ’a kazandırarak 184 kabinle saatte bin 500 kişiyi Uludağ’ın zirvesine taşımayı hedefliyoruz. İnşaatı süren Teferrüç- Sarıalan arasının 29 Ekim’de açılmasını planlanıyor. Bursalılar gerçekten teknolojiyi ve konforu görecek. Mahkeme kararının devam etmesi durumunda teleferik oteller bölgesine çıkamayacak. Bursa’nın 12 ay turizm ve ekonomisine katkı sağlamayan Uludağ’dan Bursa halkı da yararlanamayacak” dedi.

BURSALI DAĞCILAR BİR AN EVVEL BİTİRİLMESİNİ İSTİYOR
Bursa’nın önde gelen dağcılık kulüpleri ise, teleferik hattının asgari ağaç kesmeyle kış gelmeden bir an önce bitirilmesini istiyor. Kışın zor şartlar altında Uludağ’a çıkıldığını belirten Osmangazi Dağcılık Arama Kurtarma Spor Kulübü Başkanı Hamdi Güzeliş, yolda kalan araçlardan dolayı bazen saatlerce beklemek zorunda kaldıklarını, yeni teleferik sayesinde 22 dakikada oteller bölgesine ulaşabileceklerini söyledi.