1957 yılında yapımına başlanan eski Uludağ Teleferiği daha sonradan milli park ilan edilen yaklaşık Uludağ Milli parkında alanda inşa edilmişti. 1963 yılında ise Teferrüç’ten Sarıalan’a kadar giden Türkiye’nin ilk teleferiği hizmete girmişti. 4,3 km uzunluğundaki bu teleferik hattı için 1960’lı yıllarda hattın altındaki temizlenmiştir!
Marmara’nın en yüksek dağı olan Uludağ Türkiye’nin en gözde ve eski kayak merkezi özelliğini hala koruyor. Kış ve yaz turizminin canlandırılması için 2.000 m yüksekliğindeki oteller bölgesindeki pistlere kolay eşimin sağlanmasını amaçlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu teleferiği yenileme kararı almıştı. 4,3 km olan eski hat uzunluğu 8,8 km çıkarıldı. İki kat uzayan Yeni Bursa Teleferiği artık 2. Oteller Bölgesine çıkıyor. Karayolu ulaşımını ve karbon salınım oranını azaltıcı bu radikal çözüm, Uludağ Oteller Bölgesine en uygun ve hızlı ulaşım şeklidir.
Çevrenin korunması ve güvenlik amacıyla Sarıalana kadar aynı hattın kullanılması kararını alan Bursa Büyükşehir Belediyesi, yap-işlet-devret modeliyle projenin yapımını Leitner firmasına vermişti. Kış sezonuna kadar yetiştirilmeye çalışılan projeye 4 bin ağaç kesiliyor gerekçesiyle balta vurulması çok düşündürücü!
Rüzgara karşı danayıklı ve hızlı erişim sağlanan sabit gondolalı Dünyanın en uzun teleferik projesi olan Bursa Teleferiği için kesilmesi gereken 3 bin ağaç konusunda aşağıdaki maddeleri sıralamadan geçemeyeceğim:
1) Teleferik tesislerinin altından hep erişim hem de yangın güvenliği için koridor açılma zorunluluğu vardır. Aşağıda Dünya’daki çeşitli projelerden örnek fotoğraflar koyulmuştur.
2) Her kesilen ağaç için yeni ve nitelikli 10 ağaç dikme garantisi Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yasal olarak verilmiştir. Bu ağaçlandırma 2012 yılından beri yapılmaktadır.
3) Aynı alanda Orman içinde elektrik direkleri için 4,6 km’lik bir hat için yangın koridoru açılmıştır.
4) Milli parklar içinde geçerli olan 6831 sayılı Orman Kanununa göre, yangın koridoru açma zorunluğu bu proje ile sağlanarak, Sarıalan’dan sonra olası yangınlara karşı önlem alınmıştır.
5) Proje kapsamında Çobanyaka- Sarıalan (2,8 km lik hat) eski telesyej hattı bu kapsamda ağaçlandılarak Milli Parka kazandırılacaktır.
6) İşletme cirosundan Milli Park pay alarak, çevrenin uzun süreli korunması amaçlanmaktadır.
Tüm bu gerçeklere karşı kesilen mevcut ağaçlar yangın koridorunda kalmıştır. Toplanamayan bu kütükler çevreye zarar vermekte olup, yangın riskini arttıran kuru ağaçlardır. Bu ağaçların acil olarak hattan kaldırılması gerekmektedir!
Dolayısıyla, Yeni Bursa Teleferiğinin altından geçecek olan hattın komple temizlenmesi teknik bir zorunluluktur.27,3 bin dönüm Uludağ Milli Parkında açılacak olan 7,8 dönümlük bir koridor, toplam alanın sadece 100 binde birdir! Bu bilimsel olarak yapılan hesap ortada bir ağaç katliami olmadığının ıspatıdır!
L. Özen
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.