Uludağ teleferik hattı için ağaç kesimi zorunluluk (Video)

Uludağ teleferik hattı için ağaç kesimi zorunluluk :Bursa Teleferik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Leitner Türkiye ve Yakın Doğu Direktörü İlker Cumbul’un ; Bursa’nın sembollerinden olan teleferiğin yenilenmesi ve hattın oteller bölgesine uzatılması yolundaki çalışmaların ağaç kesimleri nedeniyle askıya alınması üzerine yaptığı açıklama aşağıda bilgilerinize sunulmuştur. Bursa Teleferik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Leitner Türkiye ve Yakın Doğu Direktörü İlker Cumbul

Teleferik için ağaç kesimi zorunluluk

Bursa’nın 50 yıllık sembolü olan teleferiği yenilemek, hattı oteller bölgesine kadar uzatmak,daha konforlu ve ekolojik bir ulaşım aracını Bursalıların hizmetine sunmak için Aralık 2012’de yap-işlet-devret modeline uygun olarak elimizi taşın altına koyduk. Halatlı taşımacılık konusunda dünyanın en güçlü firmalarından biri olan Leitner firmasının Türkiye ve Yakın Doğu Temsilciliği ve Bursa Teleferik AŞ olarak Türkiye ve dünyadaki güçlü referanslarımız, deneyimlerimiz ve mali gücümüzle işe başladık.

Proje kapsamında; toplam 4 bin 500 metrelik güzergah yaklaşık 8 bin 500 metreye uzatılarak, oteller bölgesine tek bir hat üzerinden yaklaşık 24 dakikalık konforlu bir yolculukla ulaşılmış olacak. Bu hattı yaparken Tefferrüç’ten Sarıalan’a kadar olan mevcut teleferik hattı kullanılacak, bu noktadan otellere kadar ise yeni bir hat oluşturulacak. Projede bir değişiklik yok. Şu anda toplumda ağaç kesimine ilişkin bir bilgi eksikliği bulunuyor. Dünyanın her yerinde teleferiğin altından geçecek hattın komple temizlenmesi teknik bir zorunluluktur.

Güvenlik ve teknik açıdan teleferiğin üstünden geçtiği alanın ağaçsız olması gerekir. Çünkü acil kurtarma ya da yangın ya da başka sebeplerden teleferiğe ulaşmak için güvenlik koridoru şart. 100-200 metre direkler dikelim, teleferik ağaçların üzerinden uçsun isteniyor.Dünyada böyle bir teleferik yok. Bizim Uludağ’da teleferik hattı için kesim yaptığımız alan bir futbol sahası ölçeğinde baktığımızda sadece bir çimenin kalınlığına denk gelir. Bu, ormana zarar verecek, ağaç katliamı denilecek bir oran değil. Herkes sayıya takılıyor ama bunu orana vurduğumuzda çok değil. Bu kadar ağaç, yıl içinde orman gençleştirmesi, ağaç yıkılması gibi sebeplerden zaten kesiliyor. Daha proje başlamadan ödenen çok ciddi bir rakamla halen kesilecek/kesilen ağaçların neredeyse 10 katı yeniden dikiliyor. Sarıalan/ Çobankaya arasındaki alan ağaçlandırılıyor. Şunu kesinlikle söyleyebilirim ki net orman kaybı sözkonusu değil. Aslıda bir dağa teleferik yapmak demek; bu o dağın ekolojik dengesini korumak ve doğaya en az zarar verecek yöntemi seçmek demektir. Bu özellikle Uludağ gibi orman vasfını koruyan dağlar için olmazsa olmaz bir koşuldur. Biz de bize tanınan yasal hak 12 metre olmasına rağmen 6 metre genişliğinde bir güvenlik koridorunu kullanarak yol almaya çalışıyoruz. Uludağ’da da yapılan budur, bunun doğa katliamıyla ya da proje değişikliğiyle ilgisi yoktur. Teleferik yapılmasın, mevcut yol genişletilsin denildiğinde ise 30 km’lik bir yolun kenarlarındaki onbinlerce ağacın kesilmesi gündeme gelecek, hava kirliliği ve trafik yükü artacak ve Uludağ sadece belirli kesimin faydasına sunulmuş olacaktır.

Teleferiğin kuruluşunun 50. yılında bir adım öne geçerek, hattı oteller bölgesine ulaştırmayı, ekolojik ulaşım sistemini Uludağ’a kazandırmayı ve 184 kabinle saatte 1500 kişiyi Uludağ’ın zirvesine taşımayı hedefliyoruz. Halen inşaatı süren ilk etap yani Tefferrüç -Sarılan arası 29 Ekim ‘de açılacak inşallah. O zaman Bursalılar gerçekten teknolojiyi, konforu görecek; teleferik ve Uludağ yeniden halkımızın kullanımına açılmış olacak. Ancak Bursa 2. İdare Mahkemesi’nin kararıyla durdurulan teleferik projesinde tamamen aleyhte bir karar çıkarsa teleferik oteller bölgesine çıkamayacaktır. Teleferik inşaatının engellenmesi, durdurulması Bursa’ya, Türkiye’ye, ekonomiye, turizme ama en önemlisi Bursa halkının Uludağ’dan yararlanma hakkına karşı yapılmış bir hareket olacaktır.