Konya Aladağ Kış Sporları Merkezi Projesi Ne Oldu :Geçtiğimiz günlerde ‘Bozkır’ın projeleri ve Konya’nın Aladağ’ına ne oldu?’ başlıklı yazımıza Derbent Belediyesi’nden cevap geldi.
Metni baştan sona kaç kez okuduğumu hatırlamıyorum bile. Bana, ‘her konuya eleştirel yaklaşıyorsunuz’ serzenişlerinde bulunan okuyucularıma hak vererek çok defa okudum ve kendimi de sorguladım bu metinle birlikte.
İlgili yazımda,’ kaç bahar geçti?’ sorusunu sormuştum. Gelinen noktanın ne olduğunu ve projenin büyüklüğünü (265 milyon Euro) hesaba katarsanız ‘kaç bahar…’ sorusunu daha kaç kez yazacağız bilmiyorum.
Bakalım Konya’nın Aladağ’ı projesi ne haldeymiş?. Noktasına virgülüne dokunmadan yayınlıyorum. Birlikte bir kez daha okuyalım;
“Mehmet Ali beyin dikkatine
ALADAĞ KIŞ SPORLARI MERKEZİ PROJESİ
Konya’nın Kış Sporları Merkezi olması için çalışma başlatılan 2 bin 385 metre rakıma sahip olan Aladağ Kayak Merkezi Projesi, daha önce sadece hayal edilen bir proje iken, Derbent Belediye Başkanımız Hamdi Acar’ın son dönemdeki slogan haline getirdiği “Bursa’nın Uludağ’ı varsa, Konya’nın da Aladağ’ı var’ sözleriyle başlattığı resmi girişim ve gayretlerin ardından ivme kazanırken, hayata geçirilmesi konusunda da bugüne kadar önemli bir mesafe kaydetmiştir.
Konya’da, kamuoyunun gündemine gelmesi ile birlikte büyük heyecan uyandıran ve ne zaman hayata geçirileceği merak edilmeye başlanan proje, Gençlik ve Spor Müdürü Sayın Mehmet Baykan’ın talimatı ile Türkiye Kayak Federasyonu’ndan gönderilen uzmanların Aladağ’ın zirvesindeki kayak alanında yaptığı uzun incelemelerin ardından hazırladığı etüd raporunun uygun görülmesinin ardından start almıştır. Etüd raporunda, özetle, “Kayak için çok uygun konumdadır. Kışın yapılan kontrollerde de kar kalınlığı ve kalitesi de uygun bulunmuştur.” denilmektedir.
Türkiye Kayak Federasyonu’nun Aladağ ile ilgili uygunluk raporunun ardından projenin hayata geçirilmesi konusunda başlanılan çalışmalara fizibilite çalışmalarının onaylanmasını müteakip Konya İl Genel Meclisi’miz ardından da Konya Büyükşehir Belediye Meclisimiz de sahip çıkarak destek vermiştir.
Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 14.6.2013 tarih ve 296 sayılı kararıyla Derbent Aladağ Kış Sporları Turizm Merkezi planı onaylanmıştır. Halihazırda bölgenin Bakanlar Kurulu kararıyla turizm bölgesi ilan edilmesi beklenmektedir.
Bu gelişmelerin ardından Aladağ’ın zirvesine ulaşımın sağlanması için de Konya İl Özel İdaremiz tarafından sonbahar mevsiminde yol çalışmaları başlatılmıştır. Yolun açılması ile birlikte daha proje devreye girmeden bile kış mevsiminde bu bölgeye gelecek vatandaşlarımız doğal parkur alanında kayak faaliyetleri icra edebilecektir.
Ayrıca, AK Parti Konya Milletvekilimiz Sayın Mustafa Akış da, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne yatırım programına alınan projeye ödenek ayrılması hususunda talep ve girişimlerde bulunmuş, son olarak KOP Bölge İdaresi Başkanlığımız da projeye sahip çıkarak, yatırım programındaki proje konusunda ilgili kurumlara ödenek ayrılması ile ilgili teklifi olmuştur.
Konya Aladağ Projesi’nin gündeme gelmesi ile birlikte daha önce ilimizde Kayak Federasyonu Konya İl Temsilciliği yokken, şimdi Kayak Federasyonu Konya Temsilciliğine atama olmuş, İl Temsilcimiz Zarif Yıldırım da bu proje ile ilgili olarak çalışmalar yürütmektedir.
Bu devasa proje, elbette Derbent Belediyesi bütçesi ve imkanlarıyla hayata geçirilecek bir proje değildir. Devletimizin kayak merkezinin altyapısı oluşturacak yatırımlarının ardından, kış turizmi için Konya Aladağ’a yatırımcılarımız yatırım yaptıktan sonra bu proje hayata geçmiş olacaktır ve bu açıdan da bakıldığından proje uzun soluklu bir projedir. Derbent Belediyesi olarak bu proje ile ilgili girişimler başlatmak, takibini yapmak, kamuyonunun gündeminde tutarak yatırımların bir an önce bölgeye kazandırılması konusunda girişim ve gayretlerimiz sürmektedir.
Aladağ Kayak Merkezi’nin birinci etabı kapsamında, kayak altyapısı için 50 milyon, konaklama ve diğer olanaklar için 70 milyon, ikinci etap yatırımlar çerçevesinde ise kayak altyapısı için 60 milyon, konaklama ve diğer olanaklar için 85 milyon EURO’luk bir yatırım öngörülmektedir. Toplamda projenin tamamı için 265 milyon EURO’luk bir yatırım öngörülmektedir. Öte yandan, bu projenin hayata geçmesi ile birlikte kış sporları dışında yılın 365 günü yamaç paraşütü, trekking, dağcılık, dağ bisikleti, off-road vb.etkinliklere de ev sahipliği yapabilecek Aladağımız, futbol takımlarının kamp yeri olarak kullanabileceği bir merkez haline de dönüşebilecektir.
Kaynak : www.memleket.com.tr