Uludağ Kayak merkezinde kazalar nasıl önleniyor

Uludağ Kayak merkezinde kazalar nasıl önleniyor :Türkiye’nin önde gelen kış turizmi merkezlerinden Uludağ’da yüzlerce tatilcinin kayak yaptığı pistlerde kazaları önlemek için ağaçların gövdesi süngerle sarılıyor.

Geçtiğimiz yıllarda Uludağ Kayak Spor Kulübü üyesi 17 yaşındaki milli kayakçı Aslı Nemutlu’nun Erzurum’daki antrenman sırasında düşüp tahta perdelere çarpması sonucu hayatını kaybetmesi üzerine, Uludağ pistlerinde güvenlik tedbirleri artırıldı. Kayak sezonunun açılmasıyla birlikte yetkililer pistlerde farklı tedbirler aldı. Kar kalınlığının 40 santimetreye ulaştığı Uludağ’da pistlere gelen profesyonel ve amatör kayakçılar için ağaçların ve telesiyej direklerinin etrafına branda ile minderler yerleştirildi. Pistlerin ortasında bulunan çok sayıda ağacın yatak süngeriyle çevrilmesi dikkati çekiyor. Kimi tatilciler tedbirlerin yetersiz olduğunu söylerken, kimi vatandaşlar ise pistlerin ortasında bulunan ağaçların farklı bir yere nakledilmesini istiyor.
Uludağ’a sık sık gelen tatilciler pistlerdeki ağaçların tehlike arz ettiğini belirtiyor. Bursa’dan gelen Barış Şen isimli tatilci, kayak ve kızakla kayan vatandaşların zarar görmemesi için bu süngerlerin yerleştirildiğini belirtti. Gemlik’ten gelen Rıza Alp isimli tatilci ise, “Tatilciler zarar görmesin diye bazı ağaçların etrafı filelerle çevriliyor. Bazı ağaçların da etrafı yatak süngeriyle kaplanıyor. Bazılarında da hiç tedbir yok. Ama bunlar mantıksız. Bu ne kadar yeterli bilmiyorum” dedi.
Tatilci Ali Eroğlu ise, ağaçlara bağlanan süngerin kazayı önleyeceği kanaatinde olmadığını ifade ederek, “Ağaca çarpan bir insan muhakkak yaralanır. Oradaki süngerin etkisi olmaz. File de yapılsa yine istenilen korumayı sağlamaz. Süngerdense bariyer olması bence çok daha mantıklı” şeklinde konuştu.
Öte yandan yetkililer, kayak takımları olmadan pistlere girilmesine izin vermezken, kazalara karşı tatilciler sık sık uyarılıyor.