Erciyesteki Kazalara Özel Eğitimli Ekipler Müdahale Edecek

Erciyesteki Kazalara Özel Eğitimli Ekipler Müdahale Edecek :Kayseri İl Sağlık Müdürü Ahmet Öksüzkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de kayak turizmi ve dağcılık sporunun geliştiğini söyledi.

Sağlık çalışanları ve arama kurtarma ekiplerinin de dağ sporlarında meydana gelebilecek kazalara karşı bilgi donanımlarının ve tecrübelerinin artırılması gerektiğine dikkati çeken Öksüzkaya, aralarında ERÜ Acil Tıp Anabilim Dalı, 112 sağlık çalışanları, Erciyes AŞ arama kurtarma personelinin de bulunduğu yaklaşık 20 kişilik ekiple 15 gün boyunca Avusturya’da Uluslararası Dağ Acil Tıbbi Müdahale Birimi ICAR MEDCOM’un çalışmaları ve faaliyetlerini yerinde gördüklerini söyledi.

– 25 farklı konuda eğitim aldılar

Öksüzkaya, faaliyet süresi boyunca, afet durumlarında sistem algoritması, kurumlararası koordinasyon ve iletişim, triaj uygulamaları, dağ arama kurtarmada helikopter kullanımı, itfaiye, ambulans, polis, askeriye gibi farklı disiplinlerin ortak çalışma prensipleri ve görev tanımları, çığ arama kurtarma teknikleri, çığ aramada kullanılan ekipmanlar, teleferik ve telesiyejlerden hasta kurtarma ve ilk yardım, dağda hasta muayenesi, beklenen durumlar, kullanılan ekipman ve hastanın kızakla tahliyesi, hipotermi vakalarının muayenesi ve ilk yardımı, analjezik uygulamaları gerektiren durumlar ve dozları, yüksek irtifada hasta muayenesi gibi konular başta olmak üzere 25 farklı konuda eğitim aldıklarını vurguladı.

Eğitim sonunda tüm katılımcılara ICAR MEDCOM tarafından 80 saatlik dağ arama kurtarma sertifikası ve Europass Mobility belgesi verildiğini kaydeden Öksüzkaya, şunları kaydetti:

“Dağ sporlarında meydana gelen yaralanmalara uygulanacak müdahaleler normal uygulamalardan farklı olabiliyor. Özellikle yüksek irtifada ağrı kesici uygulaması farklılık arz ediyor. Kullanılan ilacın dozu, içeriğine dikkat edilmesi gerekiyor. Kayağa bağlı düşmeler, semptomlar travmalar veya tırmanma esnasında yüksek irtifaya bağlı vücut ısısının düşmesi olarak bilinen hipotermi sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Ayrıca dağ sporlarında düşmenin şiddetine bağlı olarak parçalı ve açık kırıklar görülebiliyor. Bu kırıklara erken ve doğru müdahale etmek önemli. Erciyes’te kayak veya tırmanış sırasında meydana gelebilecek herhangi bir yaralanmaya karşı ilk olarak sertifikalı uzman ekibimiz müdahale edecek.”

Türkiye’de ilk defa kendilerinin bu konuda eğitim aldıklarını ifade eden Öksüzkaya, özellikle kayak merkezlerinin ve dağ sporlarının yapıldığı illerle de bilgi birikimi ve tecrübelerini paylaşacaklarını vurguladı.

İlk yardım konusunun çok önemli olduğuna dikkati çeken Öksüzkaya, uzman olmayan kişilerin yapacağı küçük bir yanlış müdahalenin yaralının hayatını kaybetmesine veya hayatının geri kalanını ciddi sağlık problemi yaşayarak geçirmesine neden olabileceğini söyledi.