Balçova teleferik keyfi için geri sayım

Balçova teleferik keyfi için geri sayım :İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ihale sürecinde yaşanan itiraz ve iptaller nedeniyle yapımına başlanması geciken Balçova teleferik tesislerindeki çalışmaları yerinde inceledi. Çalışmalar kapsamında, sistemin omurgasını oluşturan 8 direkten 6’sının tamamlandığı, kalan iki direğin montajının ardından halatların gerileceği bildirildi.

İzmir’in simge tesisleri arasında yer alan Balçova teleferiğinin yeniden kent hayatına kazandırılması için yürütülen çalışmalar sürüyor. İnşaat alanına giderek çalışmaları yerinde inceleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yetkililerden bilgi aldı. Teleferik sisteminin ve istasyonların yeniden kurulduğu çalışma kapsamında, 8 direkten 6’sının tamamlandığı, üçer ayaklı 2 özel direğin dikilmesi işleminin de kısa sürede tamamlanacağı belirtildi. Yapım çalışmaları süren alt istasyonda artık ince işlere geçildiğini kaydeden Büyükşehir yetkilileri, üst istasyonun kaba inşaatının da bitmek üzere olduğunu, kalan iki direğin montajının ardından halatların gerileceğini açıkladı.

Uzun yıllar İzmir’in simgeleri arasında yer alan Balçova Teleferiği, Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin “kullanılması sakıncalı” raporu sonrasında hizmete kapatılmıştı. Tesisin tüm güvenlik önlemleri alınarak yeniden kurulması için proje ve yapım ihalesini, itiraz ve iptaller nedeniyle sancılı bir süreç sonunda sonuçlandırarak uygulama projelerini hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, ilk önce eski teleferik tesislerindeki direkleri ve halatları söktü. Eski binaların ve döner gazinonun yıkılmasının ardından yeni teleferik tesislerinin yapımına başlandı.

Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak tasarlanan ve saatte 1200 yolcu taşıyacak olan teleferik sisteminin hat boyu 810 metre, yüksekliği ise 316 metre olacak. Hat üzerinde 8’er kişi kapasiteli 20 gondol çalışacak ve seyahat süresi 2 dakika 42 saniye olacak. İzmir’in yeni teleferiği 12 milyon liraya mal edilecek.