Uludağdaki Kazalar Mecliste Konuşuldu

Uludağdaki Kazalar Mecliste Konuşuldu :CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Sena Kaleli, kış turizminin gözde merkezi olan Uludağ’da meydana gelen ölümlü kazaları meclis gündemine taşıdı.

CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Sena Kaleli, kış turizminin gözde merkezi olan Uludağ’da 25 ve 27 Ocak tarihlerinde iki gün arayla meydana gelen ölümlü kazaları meclis gündemine taşıdı.

Kaleli, Sömestr tatili için Uludağ’a gelen 8 yaşındaki Elif Uymuşlar ile 49 yaşındaki Necla Aladağ’ın, ölmesiyle neticelenen kazaları TBMM gündeme getirirken, Uludağ’da sık sık meydana gelen ve can ve mal kaybına yol açan bu kazaların sebeplerinin açıklanmasını istedi. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Orman Bakanlığı, Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında yetki kargaşasının yaşandığı Uludağ ile alakalı soru önergesi hazırlayan Kaleli, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması talebiyle hazırladığı önergeyi meclise sundu. Kaleli’nin Uludağ’da yaşanan kazalarla ilgili TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu ifadeler yer alıyor:

“Ülkemizde kış turizminin gözde merkezi olan Uludağ’da 25 ve 27 Ocak tarihlerinde iki gün arayla meydana gelen ölümlü kazalar, kayak merkezlerindeki güvenlik tedbirlerini tekrar kamuoyunun gündemine taşımıştır. Sömestr tatili için Uludağ’a gelen 8 yaşındaki Elif Uymuşlar, kızakla kayarken dengesini kaybedip dere yatağına düşmüş ve bütün çabalara rağmen ölmüştür. 49 yaşındaki Necla Aladağ ise Uludağ’da buzlu yolda kayan aracın çarpması sonucu ağır yaralanmış, ancak kurtarılamamıştır. Bu durum bölgeyi olumsuz etkilediği gibi kayak merkezlerinin de sorgulanmasını doğurmaktadır.

Oysa gelişmiş ülkelerdeki bütün kayak merkezlerinde Kar sporları (kızak, kayak kros, kayakla atlama, snowboard, snowtubing, kara motoru turları) için özel alanlar oluşturulduğu gibi, ilk kez öğrenenler için de ayrı bir pist ve liftler düzenlenir. Bütün bunların yanı sıra Uludağ’da, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Orman Bakanlığı, Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü arasında yetki kargaşası da yaşanmaktadır. Başta Uludağ olmak üzere ülkemizde bulunan kayak merkezlerindeki kayak alanlarının düzenlenmesi, pist ve parkurların belirlenmesi ve bu alanlardaki güvenlik tedbirlerinin alınmasında yetki ve sorumluluk hangi kurum ve kuruluşlara aittir?

Ülkemizdeki kayak merkezleri uluslararası standartlara uygun mudur? Kayak merkezlerimizin hangilerinde kızak, kayak kros, ski, kayakla atlama ve snowboard sporlarına yeni başlayacaklar için ayrı ayrı pist ve düzenlemeler mevcuttur? Bu konuda bakanlık olarak bir çalışmanız var mıdır? 25 ve 27 Ocak tarihlerinde Uludağ’da Elif Uymuşlar ile Necla Aladağ’ın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan kazalarla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Bu pistlerde güvenlik ve sağlık sistemi nasıl işlemektedir? Uludağ’a giden yolda yayaların yürüyebileceği ölçüde kaldırım bulunmakta mıdır? Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kaldırım inşaatına izin vermediği iddiaları doğru mudur? Uludağ’da sık sık meydana gelen ve can ve mal kaybına yol açan kazaların neden ya da nelerden kaynaklandığıyla ilgili diğer kurumlarla iş birliği çerçevesinde bir çalışma başlatılmış mıdır?

Uludağ’da meydana gelebilecek olumsuzluklarla ilgili güvenlik, arama ve kurtarma faaliyetleri için ekip ve donanım yeterli midir? Bölgede bulunan jandarma ekipleri bu konuda gerekli eğitime sahip midir? Uludağ’da otellere ait pist işaretleri, teleski ve telesiyejler ile aydınlatmaların kontrolleri, periyodik bakımları ve denetimleri yapılmakta mıdır? Bu konuda hangi kurum ve kuruluşlar sorumludur? Halen Orman ve Su İşleri, Kültür ve Turizm, Gençlik ve Spor Bakanlıkları, belediyeler ve Karayolları müdürlüklerinin yetkili kılındığı kayak merkezleriyle ilgili ulaşımdan kayak pistlerine kadar bütün düzenleme ve denetim faaliyetlerin tek bir kurumda toplanması ve yetki kargaşası yaşanmaması konusunda bir çalışma başlatılacak mıdır?. 9.10.12.2014 tarihinde Uludağ’da düzenlenen Uludağ Milli Parkı Koordinasyon Kurulu toplantısında 36 maddelik karar alınmıştır.

Aradan geçen süre içinde bu maddelerden hangisine işlerlik kazandırılmıştır? Ölümlü kazaları takiben ruhsatlı ruhsatsız tüm işletmelere genelge gönderilmesi kaybedilen canları geri getirmeyeceği gibi tedbir alınmadığı takdirde kaybedileceği aşi kar olan yaşamlar konusunda yeterince caydırıcı olacak mıdır? Hafta sonları ve sömestr tatilinde kim olduğu belli olmayan onlarca otobüsle düzenlenen sözde turların pistlerde sebebiyet verdiği kirlilik ile yaya ve piknikçiler için bir çözüm düşünülmekte midir? 2009 yılında verilen Uludağ’ı “Türkiye’nin Davos’u” yapma sözü geçerliliğini korumakta mıdır? Aradan altı yıl geçmesine rağmen bu konuda hangi adımlar atılmıştır?