Erciyeste Kayak Sezonu Devam Ediyor

Erciyeste Kayak Sezonu Devam Ediyor :Türkiye’nin önemli kış sporları merkezlerinden Erciyes, tarihinin en uzun kayak sezonunu geçirirken en fazla ziyaretçiyi de bu dönemde ağırlıyor.

Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Avrupa’daki birçok kayak merkezi sezonu günler öncesinden kapatmasına rağmen Erciyes’te hala kayak yapılabildiğini söyledi.

Geçen yıl kasım ayında açtıkları kayak sezonunu, gelecek ayın ortasına kadar devam ettirme kararı aldıklarını belirten Cıngı, böylelikle Erciyes’te 6 ay boyunca kayak yapılmış olacağını ifade etti. Cıngı, nisan ayının sonuna gelinmesine rağmen Erciyes’e hala aralıklarla kar yağdığını, pistlerdeki kar kalınlığının 120 santimetre seviyesinde olduğunu kaydetti.

Özellikle hafta sonları ziyaretçi yoğunluğu yaşadıklarını belirten Cıngı, otellerdeki doluluk oranının da yüzde 60’lar seviyesinde olduğunu ifade etti.

Erciyes’in, tesislerdeki doluluk oranı, ziyaretçi sayısı ve sezon uzunluğu açısından tarihinin en yoğun sezonunu geçirdiğini ve bu anlamda rekor kırdığını dile getiren Cıngı, sözlerine şöyle devam etti:

“Sezonu kapatmamıza yaklaşık 20 gün olmasına rağmen kasım ayından itibaren Erciyes’i 1 milyon 700 bine yakın kişi ziyaret etti. Tesisleri 15 Mayıs’ta kapattığımızda 6 ayı bulan bir sezon geçirmiş olacağız, yani yılın yarısında Erciyes’te kayak yapılmış olacak. Bu zamana kadar sezonu nisan ayına kadar uzatıp 1 milyon ziyaretçiye ulaşabilirsek şanslı olduğumuzu düşünürdük. Tur operatörlerine de yapay karlama ünitelerimize güvenerek ortalama 5 ay kar garantili sezon vadediyorduk.

Bu yıl bizim de hiç beklemediğimiz bir sezon geçiriyoruz. Nisan ayının sonuna gelmemize rağmen Erciyes’e halen kar yağıyor ve pistlerdeki kar kalınlığımız önceki yıllarda kışın bile ulaşmakta güçlük çektiğimiz seviyelerde. Bu da bizi sevindiriyor. Bu yıl artan ziyaretçi sayımızla çeşitlilikte oluştu. Türkiye’nin batı illerinden daha yoğun kayak sever gelirken Hollanda, Almanya, Belçika, Norveç, Fransa, Suriye, Irak, İran Afrika ve Arap ülkelerinden de çok sayıda misafir ağırladık, halen de ağırlamaya devam ediyoruz.”

– Sezonu yapay kar makineleri uzattı

Pistlerdeki ilk karı karlama üniteleriyle yaptıklarını ve zeminin buz tutmasını sağladıklarını anlatan Cıngı, böylelikle sezon boyunca yağan karın toprakla temas edip erimesine engel olduklarını bunun da sezonun uzattığını vurguladı.

Son iki aydır yağan karın, zemin sağlam olmadığı için tutmadığını anlatan Cıngı, şunları kaydetti:

“Erciyes’te tepelerin üzerinde kar olmasa bile pistlerde mutlaka sezon boyunca kayak yapmaya elverişli kar bulundu. Bu da pistlerin buz tabakasıyla kaplanmasından kaynaklandı. Ayrıca biz her yağan kar sonrasında pistleri kar ezme makineleriyle ezerek karın tamamen yapışmasını sağladık. Karın sulandığı alanlarda da karıştırma işlemi yaparak sulanan alanların sert tabakaya temasını sağladık. Bu sayede erimenin önüne geçtik. Tüm bu çalışmalarımız sonucu 6 ayı bulan sezonu geçirmiş olacağız.”

Erciyes’te sezonun 6 aya ulaşmasının özellikle yabancı tur operatörlerini olumlu etkilediğini belirten Cıngı, “Kış turizm paketleri yazın operatörler tarafından satılıyor ve kayak merkezleri için kar garantisi isteniyor. Biz daha önce 5 aylık kar garantili sezon vadediyorduk, bundan sonra vaadimizi 6 ay olarak düzelteceğiz. Tur operatörleri de Erciyes’teki bu farkı gözeterek ona göre ziyaretçi getirecektir. Bu da Erciyes’e gelen ziyaretçi sayısının 2 milyonu geçmesini sağlayacaktır” değerlendirmesini yaptı.