OSTİM Raylı Sistemlerde İşbirliği Arıyor

Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS), Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü ve ASELSAN ile Yerlileştirme İşbirliği Toplantısı düzenledi. Raylı sistem yatırımlarının geçmişten günümüze değerlendirildiği toplantıda; hafif metro, hızlı tren gibi kritik araçların hepsinin ülkemizde yapabileceği, bunun için kamu, üniversite ve sanayi arasında sinerji oluşturulması gerektiği belirtildi.

OSTİM OSB Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantının açılışında konuşan ARUS Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş, kümelenme hakkında bilgi verdi. 2012 yılına kadar 2 bin 866 aracın yabancı markalardan herhangi bir yerli katkı olmadan alındığını anlatan Pektaş, ARUS’un kurulumuyla raylı sistemlerde yerli katkı oranının yüzde 51’e ulaştığını kaydetti. Pektaş, “Amacımız raylı sistemlerde sadece yerli katkıyla kalmayıp milli markalar da çıkartmak. İthalata dur deyip kendi ürünlerimizi kendimiz üreteceğiz.” dedi.

‘50 kardeş şehir’ mesajı

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, bölge olarak iş birliğine açık olduklarını belirtti. Raylı sistemler sektöründe merhum Prof. Dr. Sedat Çelikdoğan ile Ankara Metrosu’nun yerlileştirme çalışmalarına başlayarak adım attıklarını anlatan Aydın, yaptıkları çalışmalar neticesinde Ankara Metro ihalesine yüzde 51 yerli katkı şartı eklendiğini ve bunun sektörde milat olduğunu ifade etti.

Aydın şu hususların altını çizdi: “Yeterli değil ama büyük bir mesafe aldığımızı düşünüyorum. Hafif metro, hızlı tren hepsini ülkemizde yapabiliriz. Bunun için kamu, üniversite, sanayi hep birlikte bir sinerji oluşturmalıyız. Firmalarımızın yapamayacağı bir şey yok. Biz buna inanıyoruz. EGO’nun bütün ihtiyaçlarını, bütün kullanılan araçları yapabiliriz. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 50 kardeş şehri var. Bir şehir için ne lazımsa 50 kardeş şehre de bu sistemleri götürebiliriz. Alt yapı, ulaşım, raylı sistemler, haberleşme gibi bütün işlemlerini yapabiliriz. 50 şehre otobüs satabiliriz. Belediye burada bir misyon üstlenmeli, proje üreten bir belediye olmalı. Sadece satın almacı değil.”

Yüzde 80 yerlilik yakalanabilir

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Bekar, raylı araç ve sinyalizasyon sistemleri hakkında yapılanları anlattı. ASELSAN’ın kazanımlarının OSTİM’in de kazanımı olduğunu vurgulayan Bekar, tren kontrol ve yönetim sistemi ve çekiş sisteminde yerlilik oranlarını maksimize ettiklerini kaydetti.

ASELSAN olarak elektronik kart tasarımından, cer motoruna, elektrikli otobüsten, metroya, tramvaya gidecek kazanımları çalıştıklarını belirten Bekar, sinyalizasyon sistemlerinin kritik bileşen olduğuna dikkat çekti. Sinyalizasyonda her zaman ilk yapan firmaya sürdürülebilirlik açısından mahkum kalındığını ifade eden İbrahim Bekar, Milli Sinyalizasyon Geliştirme Projesi’ni yürüttüklerini aktardı; projeyi Türkiye’deki bütün metro hatlarına yaygınlaştırmayı hedeflediklerini anlatan Bekar, “Raylı sistemler sektöründe yüzde 80’lere varan yerliliğe ulaşılabileceğini düşünüyorum.” dedi.

ASELSAN’ın, Ankara Metro modernizasyon çalışması hakkında da proje yöneticisi Günay Şimşek açıklamalarda bulundu. Cer sistemlerini yenileyerek cer motorunu hafiflettiklerini ve enerji tüketiminde yüzde 20 verim sağlandığını söyleyen Şimşek, tren kontrol sistemini yenilediklerini belirtti. Şimşek, modernizasyon çalışmalarında büyük bir bölümü yerli üreticilerden tedarik ettiklerine işaret etti.

EGO’nun kapısı sanayicilere açık

EGO Raylı Sistemler Daire Başkanı Sinan Yılmaz, Ankara’da toplu taşımada EGO’nun bir otorite olduğunu belirtti. Tüm bakım ve onarımları kendi bünyelerinde yaptıklarını dile getiren Yılmaz, Avrupa’nın en çevreci otobüs filosuna sahip olduklarını bildirdi.

Raylı sistem ve teleferik sistemi hakkında da bilgi veren Yılmaz, teleferiğin yıllık 9 milyon kişi tarafından kullanıldığını vurguladı. Yılmaz, “Ankara Metro ihalesine bir devrim oldu yüzde 51 ile. EGO tüm sanayicilere kapısını sonuna kadar açtı. Burada bulunan arkadaşlarımız satın alma süreçlerini yöneten, karar verici arkadaşlarımız.” dedi.

2003’ten bu yana 100 milyar TL yatırım

TCDD Genel Müdürü ve ARUS Yönetim Kurulu Başkanı İsa Apaydın, sektörde çalışmaya başladıklarında iğneden ipliğe her şeyin ithal olduğunu hatırlattı. Bunu değiştirmek için sanayicileri tek tek ziyaret ettiklerini anlatan Apaydın, 2003’ten sonra demiryollarına 60 milyar TL’lik yatırım yapıldığını, şehir içi raylı sistemlerle bu rakamın 100 milyar TL’yi bulduğunu söyledi.

Apaydın, sözlerini, “Biz elimizden geldiği kadar sanayicilerimize destek olacağız. Hep birlikte milli markalarımızı çıkarmalıyız. Bundan başka çaremiz yok. Demiryolu yapımında yüzde 90 yerlileştirdik. Milli marka çıkarabilecek altyapıya ulaştık. Gerek hafif raylı sistemlerde gerek yüksek hızlı trenlerde Sanayi İşbirliği Programı’nı uygulayacağız.” diyerek tamamladı.

Konuşmaların ardından ikili iş görüşmeleri yapıldı. İş görüşmeleri çerçevesinde, sektöre hizmet veren 60 firma, metro araçları bakım ve revizyon, sinyal ve enerji, Ar-Ge, teleferik bakım ve onarım, otobüs bakım başlıklarında ASELSAN ve EGO yetkilileriyle kabiliyetlerini ve projelerini paylaştı.

Programda ayrıca ARUS üyesi Bozankaya A.Ş.’nin Ankara’da ürettiği, Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılan elektrikli otobüs de sergilendi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*