Kartepe Teleferik Projesi Neden Durduruldu

Eski Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, teleferik projesinin 10 Aralık 2018 tarihinde temelinin atılmasından sonra çalışmaların neden durdurulduğunu anlattı. Üzülmez, “Teleferik Hattı Projesi’ni yap-işlet-devret modeli ile Valter Asansörleri firması aldı. Teleferik hatları konusunda dünyanın en iyi firmaların başında geliyor. Firma dış kaynaklı bir kredi çalışması başlattı. Ancak yaşanan ekonomik nedenlerden dolayı bu krediyi alamadığı için işe başlayamadı” dedi.

“BİR HAYALİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Teleferik Hattı Projesi’nin kentin 50 yıllık bir hayali olduğunu söyleyen Hüseyin Üzülmez, bu hayali belediye başkanlığı döneminde uzun uğraşlar sonrasında gerçekleştirdiğini söyledi.

Üzülmez, “Belediye başkanlığımın 3,5 yılını bu projenin gerçekleştirilmesine ayırdım. Çok zorlukları, engelleri aştım. Sonuçta projeyi gerçekleştirdik. Projenin gerçekleşmesi için bu sektörde dünyanın en iyi firmalarından olan Valter Asansörlerinin Türkiye temsilcisiyle el sıkıştık. Sadece teleferik projesi inşaatı 12 milyon Euro tutuyordu. İçinde otel ve diğer sosyal donatılar da vardı. Firma bunları da yapacaktı. Toplam maliyeti 100 milyon TL’lik bir projeydi. Projenin temelini 10 Aralık 2108’de törenle attık. Ancak yaşanan ekonomik kriz nedeniyle firma dış kaynaklı kredi alamadı ve projeye bir türlü başlayamadı.”

YASAL SÜRE DEVAM EDİYOR
Firmanın projeyi Şubat 2020 tarihine kadar bitireceği sözünü verdiğini ve bu süre ile ilgili sözleşme imzaladıklarını söyleyen Üzülmez, “Firma, temel atma töreninden sonra işi başlatmadığı için sözleşmesini feshetme gibi bir durum söz konusu değil. İşi üstlenirken 5 milyon teminat yatırdı. Yasal süresi devam ediyor. Biz, yasal süreye kadar beklemek zorundayız. Yasal süresi bitiminde iş başlamamışsa tek taraflı sözleşme feshedilir ve firma yatırdığı teminatı da kaybeder.”

A VE B PLANLARIMIZ VAR
Projeye başladıklarında A ve B planı hazırladıklarını söyleyen Üzülmez, A planının gerçekleşmemesi halinde B planına geçilebileceğini söyledi. Üzülmez, “A planımız yap-işlet-devret modeliyle işi üstlenen firma işi yürütmez ve bırakırsa B planı devreye alınacak. B planı ise, teleferik projesini belediye ihaleye çıkartır, ihaleyi kazanan yüklenici firma projeyi tamamlar ve belediyeye teslim eder. B planı ile ilgili bizim yüzde 80 kadar paramız da hazırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, B planı için iki aşamalı olarak 10 milyon TL bütçe ayırdı. Para Kültür Bakanlığı hesabında bloke edilmiş halde bekletiliyor. Belediye, projeyi ihaleye çıkartırsa bloke kalkacak ve kaynak olarak ayrılan para proje için gönderilecek.”

YENİ BAŞKAN YAPAR MI?
Üzülmez, yeni başkan Mustafa Kocaman’ın projeyi sürdürüp sürdürmeyeceğinin önemli olduğunu belirterek, “Projenin A planı halen devam ediyor. Firma, yasal süre içerisinde para bulup işe başlarsa sorun kalmayacak ve proje bitirilecek. A planı iptal edilirse B planının başlaması da yeni başkan Mustafa Bey’e bağlı. Mustafa Bey, benim önceliğim teleferik değil, başka projeler derse teleferik projesi yine hayal olarak kalacak. Ancak bu aşamaya getirilen teleferik projesini yeni başkanın sürdüreceğini düşünüyorum. Biz çalışmalar yürütürken Mustafa Bey ilçe başkanımızdı ve tüm aşamaları takip ediyordu” ifadesini kullandı. (ÖzgürKocaeli)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*