Kartepe Teleferik Projesi Sil Baştan

Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, teleferik projesinin yapımını üstlenen ancak ekonomik nedenleri gerekçe göstererek projeyi başlatamayan müteahhit Valter firması ile yolları ayırdı.

Özgürkocaeli‘den Cemalettin Öztürk’ün haberine göre; “Başkan Kocaman, “Göreve geldikten sonra firmayı davet ettik, geldi. Kendisine projeye biran önce başlamasını istedik. Bizden 3 ay süre istedi. O süreyi verdik. Ancak verdiğimiz süre içerisinde projeye başlayamadı. Biz de tek taraflı olarak sözleşmeyi feshettik. B planımızı devreye sokacağız” dedi.

10 ARALIK 2018’DE TEMEL ATILDI
Derbent ile Kuzuyayla arasında yapılacak Teleferik Hattı Projesi’nin yapımı 50 yıl öncesine dayanıyor. Farklı dönemlerde yapılan girişimlere rağmen proje bir türlü hayata geçirilemedi. 2014’teki yerel seçimde Kartepe Belediye Başkanı seçilen Hüseyin Üzülmez, teleferik projesinin başlaması için 3 yıl uğraştı. 2017 yılının eylül ayında ihale gerçekleştirildi. İhaleyi, teleferik yapımında dünyada ünlenen Valter Asansörleri firması üstlendi. Projenin Temeli
10 Aralık 2018 tarihinde atıldı. Temel atma töreninde konuşan firma yöneticisi, projeyi Şubat 2020 tarihinde bitireceğini taahhüt etmişti.

TEMELDEN SONRA TEK BİR ÇİVİ ÇAKILMADI
Yap-işlet-devret modeliyle projeyi üstlenen Walter firması, temel atma törenin ardından projeye başlaması için kredi arayışına girdi. Ancak yurt dışı ve yurt içindeki bankalarda talep ettiği kredi alınamayınca projeye başlayamadı. Uzun bir bekleyişin ardından Geçen nisan ayında Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ve Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, projenin yapımını üstlenen firma yönetimini kente davet etti. Kente gelen firma yöneticileri Vali Aksoy ve Başkan Kocaman ile görüşerek, projeye başlamaları için kendilerinden 3 ay süre istediler.

İHALE TEK TARAFLI FESHEDİLDİ
Firma yönetimi, kendilerine tanınan üç aylık sürede de projeye başlayamadı. Sürenin dolmasından sonra Başkan Mustafa Kocaman, ihaleyi tek taraflı olarak feshettiklerini açıkladı. Gazetemize konuşan Kocaman, “Kentin 50 yıllık hayali olan teleferik hattı projesinin bu duruma gelmesi üzücü ve talihsizlik. Firma çalışmaya başlasın diye çok iyi niyet ve kolaylıklar gösterdik. Tüm iyi niyetimize rağmen firma verdiği sözlerini tutmadı. Karar aldık ve sözleşmeyi tek taraflı olarak feshettik. Önümüzdeki süreçte B planımızı devreye koyarız ve kentin 50 yıllık hayali olan teleferik projesini mutlaka gerçekleştireceğiz” ifadesini kullandı. Teleferik projesi için şimdi önümüzdeki günlerde yeniden ihaleye çıkılacak.

100 MİLYONA MAL OLACAKTI
Kartepe’de 50 yıllık hayal olarak nitelendirilen ve çok sayıda ağaç türüne sahip ormanların üzerinden İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü’nü aynı anda izleyerek Samanlı Dağları’nın zirvesine ulaşılmasını sağlayacak dev projenin, 100 milyon TL’ye mal olması bekleniyordu. İki etap halinde yapılması projelendirilen teleferik hattının ilk etabı olan Derbent- Kuzu Yayla mesire alanı arasındaki 4 bin 960 metre hat ihaleyi alan firma tarafından 29 yıllığına işletilecekti. Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacak olan teleferik hattı çift yönlü ve 3 halatlı olacaktı. İlk etabın tamamlanmasından sonra projenin ikinci etabı ise, Seka Kampı- Derbent arasında yapılacaktı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*