Kartepe Teleferik Projesi Başka Bahara Kaldı!

Kartepe’nin ve Kocaeli turizminin yaklaşık 50 yıldır beklediği teleferik hayali yine başka bahara kaldı. 10 Aralık 2018’de temel atma töreni yapılan teleferik teslim tarihi olan 2020 yılına yetişmeyecek

Kocaeli’de kış turizmi denildiğinde akla ilk gelen yer olan Kartepe’nin, yıllardır özlemini çektiği ve bir türlü hayata geçirilemeyen projesi teleferik için 10 Aralık 2018’de temel atılmış fakat o temel üstünden aylar geçmesine rağmen ilk haliyle kalmıştı. Eylül 2017 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen Mart 2018’de ise yer temini yapılan ve Derbent Dağ Yolu-Poligon Alanı’nda düzenlenen temel atma töreninde ise dönemin büyükşehir başkanı İbrahim Karaosmanoğlu yüklenici firma Valter Asansör’den 2020 için proje teslim sözü almıştı. Kartepe meclisinde ise 2020’nin de hayal olduğu ortaya çıktı. Kartepe Belediyesi eski başkanı Hüseyin Üzülmez, eski büyükşehir başkanı İbrahim Karaoasmonğlu bu projeyi her seçim döneminde yatırım planları arasında kullanmıştı. Anlaşılan o ki proje yeni seçim dönemlerinde AKP’nin yatırım projeleri arasında kalmaya devam edecek.

DALGALANMALAR MÜTEAHHİT ETKİLEDİ VE TAAHHÜDÜNÜ YERİNE GETİREMEDİ

Geçtiğimiz gün Kartepe meclisinde gündeme gelen Teleferikle ilgili sözleşmeyi ayrıntılı incelediğini dile getiren Başkan Kocaman, “Önceki dönemde çok güzel bir sözleşme hazırlanmış. Ancak ekonomik daralma ve kurdaki dalgalanmalar müteahhit etkiledi ve taahhüdünü yerine getiremedi. Hukuki süreç devam ediyor. Ben belediyenin 1 kuruşunu dahi korurum. Belediyemize bir zararı olmadan bu projeyi hayata geçireceğiz. Ne olursa olsun biz teleferikte geri adım atmayacağız. İnşallah Allah’tan bir mani olmaz ise bu dönemde teleferiği Kartepe’ye kazandıracağız” ifadelerini kullandı.

KARAOSMANOĞLU İŞİ EHLİNE VERDİK DEMİŞTİ!

Dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu teleferik temel atma töreninde işi ehline verdiklerini söyleyerek: “2020 yılının Şubat ayında umarım hep beraber açılışında buluşuruz. Bunun sözünü de firmamızdan alıyoruz. Bunu belediyeler yapabilir ama bu işi ehline vermek lazım. Biz belediye olarak yapsak bir sürü masraf ve işletme sorununa yol açıyor. Yap-işlet-devret modeli en sağlıklısı olan. Valter Firması’nı işletme yaptığı yerlerde gördüm, umarım aynı kaliteyi bulacaklar. Doğayı bozmayıp, tahrip etmeyeceklerini düşünüyorum. Ben çevreye çok duyarlıyım, buranın doğasıyla uyumlu bir eser olacağını düşünüyorum” şeklinde konuşmuştu.

PROJE DETAYLARI

Kartepe’de 50 yıllık hayal olarak nitelendirilen ve çok sayıda ağaç türüne sahip ormanların üzerinden İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü’nü aynı anda izleyerek Samanlı Dağları’nın zirvesine ulaşılmasını sağlayacak dev projenin ihalesi 2017 yılının eylül ayında gerçekleştirilmiş, ihaleyi en yüksek teklif ile Valter Asansör firması almıştı. Mart 2018’de de yer teslimi yapılan Teleferik Projesinin yaklaşık 71 Milyon TL’ye mal olması beklenirken çevresinde kurulacak tesislerle birlikte bu maliyet 100 Milyon TL’yi bulacak. Orman ve Su İşleri Bakanlığından tüm izinleri alınan teleferik hattının ilk etabı olan Hikmetiye-Derbent Kuzu Yayla Mesire Alanı arasındaki 4 bin 960 metre hat ihaleyi alan firma tarafından 29 yıllığına işletilecek. Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacak olan teleferik hattı çift yönlü ve 3 halatlı olacak. Kartepe’nin vizyonunu değiştirecek dev proje, yılda en az 500 bin kişiye hizmet vererek, hem ilçenin hem de ilimizin turizm potansiyelini artıracak.

DERBENT’TEN KUZUYAYLA’YA GİDECEKTİ

Derbent Turizm Bölgesi’nden (Hikmetiye) başlayan Teleferik hattı Kuzu Yayla Tabiat Parkı’nda son bulacak. Teleferik hattı 4.67 km uzunluğunda olurken, proje kapsamında 15 direk, 2 adet istasyon binası yapılacak. Taşıyıcı halat genişliği 10 metre olacak teleferik de toplam 24 adet 10’ar kişilik kabinler yer alacak. Teleferik hattı 11.06 metre ile 45.95 metre arasında değişen direkler üzerinde gidecek. Hikmetiye İstasyonu 20.000 metrekare, Kuzuyayla İstasyonu da 3644 metrekare alanda hizmet verecek. (Oğuzhan Aktaş – Kocaeli Barış Gazetesi)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*