Palandöken Kayak Merkezi Kayakseverleri Ağırlamaya Hazır

Erzurum Palandöken Kayak Merkezi, yeni sezonda hizmete girecek 5 yıldızlı oteli, 9 bungalov evi ve uzatılan kayak pistlerinin yanı sıra konserleri ve organizasyonlarıyla kayakseverleri ağırlamaya hazır.

Doğal Çevre Özellikleri Kış turizmi hareketleri bakımından Türkiye’nin birinci derecede önemli kayak alanlarına ve 3185 m zirveye sahip olan Palandöken Dağları, Erzurum ilinin güneyinde yer almakta ve doğu– batı yönünde uzanmaktadır. Palandöken dağları yaklaşık 70 km uzunlukta, 30 km genişlikte bir alanı kaplamaktadır. Dağların yükseltileri tabanda 2000 m’den başlayarak 3176 m’ye kadar çıkmaktadır. Palandöken Dağları’nın en yüksek noktasını oluşturan Büyük Ejder Tepesi 3176 m, Küçük Ejder Tepesi ise 3095 m ile Erzurum şehir merkezinin güneyinde ve Hınısboğazı kayak alanı güney sınırında yükselmektedir

Orta yükseklikte bir sıradağ görünümü sunan Palandöken Dağları, genel olarak korunaklı vadiler ve ağaçlandırma alanları dışında çoraktır. Bozkır ve çalılar genelde örtüsünü oluştururlar. Erozyonun yüksek olması sonucu, dik yamaçların aniden beliren düzlüklerle karıştığı bir topoğrafik yapı ortaya çıkmıştır. Daha da yukarılara çıktıkça topoğrafya, geniş çanaklar ve koni şekilli doruklarla nitelik değiştirmektedir.

Erzurum, sıradağlarla çevrili ve soğuk iklime sahip bir yerleşim yeridir. Erzurum’un uzun süreli kış turizmine olanak sağlayan etmenlerden biri de şüphesiz sahip olduğu iklim özellikleridir. Erzurum’da yüksek rakım sebebiyle biyoklimatik konfor sağlayan ve performans arttırıcı etkisi bulunan bir iklim mevcuttur. Palandöken kış turizmi merkezinde mevsim “150 gün/yıl” olup Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan aylarını kapsamaktadır. Normal kış koşullarında kayak alanlarında kar kalınlığı 2 m’yi aşmaktadır. Kar kalitesi, kayak sporu etkinliği için oldukça önemlidir. Nitekim kar örtüsünün turistik amaçlı bir gelir kaynağı potansiyeli oluşturabilmesi için, buz-kar veya ıslak kar biçiminde değil kristal kar biçiminde düşmesi gerekir. Palandöken’de kar kalitesi, çok yüksek olmakla beraber fiziki yapısından kaynaklanan toz kar kalitesine sahiptir.

Kar kalitesinin donmayan özellikte olması, Palandöken kış turizmi merkezini Türkiye’deki diğer mevcut kış turizmi merkezlerinden avantajlı duruma sokmaktadır. Kristal kar özelliği yanında, yılın genelindeki görülen güneşli gün sayısının fazlalığı da Erzurum’da kayak ve kış spor turizmi avantajları arasındadır. Aynı zamanda kayak merkezlerinin havalimanına yaklaşık 20 dakika mesafede oluşu, Erzurum’da kış turizmini cazip kılan en önemli etmenlerden biridir.

Palandöken Kayak Merkezi Türkiye’de kış turizmi için yapılan ilk ciddi ve kapsamlı proje “Erzurum-Palandöken Kış Sporları ve Turizm Master Plan” çalışmasıdır. Yapılan çalışmada Palandöken Dağlarının doğal yapısı ve sert iklimi ile uluslararası kış sporları merkezi niteliğine sahip olduğu tespit edilmiştir. Projede, üç alan üzerinde toplam 32 bin kişinin kayak yapabileceği, uluslararası yarışmalar hatta kış olimpiyatlarının düzenlenebileceği, 6 bin kişinin doğrudan istihdam edilebileceği öngörülmüştür.

Erzurum-Palandöken Kış Sporları ve Turizm Master Planında (1991) ilde üç önemli kayak merkezi sahası tespit edilmiştir. Bunların tamamı Palandöken Dağlarının kuzey eteklerindedir. Bu alanlar; Hınıs-Palandöken Boğazı Mevkii, Gez Yaylası ve Konaklı Bölgesi’dir. Master plan kapsamındaki bu bölgelere 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları çerçevesinde geliştirilen Kandilli Bölgesini de dâhil ettiğimizde Erzurum’un kış turizmi merkezlerini 4 ana bölümde şekillendirilebiliriz. Hınıs–Palandöken Boğazı Mevkii: Erzurum’un hemen güneyinde ve 5 km uzaklıkta bulunan Erzurum Boğazı (Hınıs Boğazı ve Tekman Boğazı olarak da bilinmektedir) mevkiinde yer almaktadır. Genelde Palandöken Kayak Merkezi olarak bilinen bu alan Palandöken dağları üzerinde bulunan Ejder Tepesi ve çevresini içine alır. Palandöken Kayak Merkezi, alp disiplininin rahatlıkla uygulanabileceği kayak tesisleri, uzun ve geniş pistleri, konaklama tesisleri, mekanik taşıyıcılarıyla ülkemizin en önemli kış turizm sahalarından biri haline gelmiştir.

Palandöken Kayak Merkezinde kış sporları faaliyetleri 2200-3176 metre yükseklik kuşağı üzerinde yer almakta ve kuzeyden güneye Namlıkar, Hınıs Boğazı, Konaklı, Ülkeroğlu ve Yağmurcuk bölgeleri üzerinde yapılmaktadır. Palandöken Erzurum şehir merkezine 5 km’lik mesafesiyle dünyada şehir merkezine en yakın kayak merkezlerinden biridir. Kayak merkezi Erzurum havaalanından normal şartlarda 25–30 dakikalık mesafededir.

Palandöken Kayak Merkezindeki pistler dünyanın en uzun ve dik kayak pistleri arasında yer almaktadır. Palandöken Kayak Merkezinde profesyonel kayakçıların kayabileceği Uluslarası Kayak Federasyonu (FIS) onaylı kayak pistlerin yanı sıra çok amaçlı pistlerde olmak üzere farklı zorluk derecelerinde toplam 27 adet pist bulunmaktadır. En uzun pisti 12 km olan kayak pistlerinin toplam uzunluğu 28 km olup, başlangıç ve bitiş kotları arasındaki fark 1100 metredir. Ejder ve Kapıkaya isimli pistleri, Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları için tescilli pistler olarak olimpik pist ilan edilmiştir. Bu pistlerde yoğun olarak Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları yapıldığı için, kayak merkezleri arasından sık olarak tercih edilen pistler arasında yer almaktadırlar.

Kayak Merkezinde 5 adet telesiyej (4500 kişi/saat kapasiteli), 1 adet teleski (300 kişi/saat kapasiteli), 2 adet baby lift (toplam 1800 kişi kapasiteli), 1 adet gondol lift (1500 kişi/saat kapasiteli) mevcuttur. Palandöken’de çeşitli kategorilerde kayak ve snowboard yarışmaları ile kar festivalleri de düzenlenmektedir. Ayrıca dağda bir tane 5 yıldızlı ve 3 tanede 4 yıldızlı olmak üzere dört turistik tesisin yanı sıra kayak evi, günübirlik tesisler ve lokantalar bulunmaktadır. Kayak merkezinde mevcut yatak kapasitesi yaklaşık 2000’dir.

Türkiye’nin birinci derecede önemli ve öncelikli kış turizmi merkezlerinden biri olan Palandöken Dağları kamu ve özel sektör tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde, kayak sporu ve kış turizmi hareketleri yönünden uluslararası bir istasyon olma özelliği taşımaktadır. Buna karşın yerli turistin yabancı turist sayısından önemli ölçüde fazla olduğu görülmektedir. Palandöken’i ziyaret eden yabancı turistlerin çoğunun müşteri profilini Ukrayna, Rusya, İran, Azerbaycan, Gürcistan ve Ortadoğu ülkelerinden gelen turistler oluşturmaktadır. Palandöken’de gerçek anlamda modern kayak pistlerin yapımı 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları ile başlamıştır.

Konaklı: Erzurum’un güneybatısında ve şehir merkezine 18 km uzaklıktadır. Konaklı köyü (2200 m) ile Kırkulak dağı (3084 m) arasında yer alan kayak merkezi daha çok Alp disiplini ve serbest kayak yarışmalarına uygundur. Mevcut durumda 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları kapsamında Alp Disiplini ve slalom yarışları için hazırlanan toplam 460 hektarlık alanı kapsayan 11 adet pist bulunmaktadır. Arazinin farklı kayak alanlarından oluşmasına rağmen bu alanlar arasında bağlantı kurulmasına fırsat vermesi, Konaklı’nın önemli bir özelliğidir.
Gez Yaylası: Gez Yaylası kış sporları merkezi 2200-2770 m aralığında ve Erzurum’un 7 km doğusundadır. 54 hektarlık alana sahip olan alanda doruktan kuzeydoğu yönünde uzanan üç geniş sırt bulunur. Kayılabilir alan 2150 m ile 2750 m arasındadır. Alp disiplini ve serbest kayak uygulamalarına elverişli bir merkezdir. Ancak şimdiye kadar Gez Yaylası’nda kış sporları açısından herhangi bir çalışma yürütülmemiştir.

Kandilli: Kandilli Kayak Merkezi, 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları kapsamında biatlon ve kayaklı koşu müsabakalarına hizmet vermek üzere geliştirilmiştir. Kandilli Kayak Merkezi 160 ha arazi üzerine kurulmuştur ve pistlerin rakımı 1713-1767 m bulunmaktadır. Şehir merkezine 36 km. uzaklıktadır. Kandilli’de kuzey disiplini kayak merkezi, farklı zorluk derecelerinde pistler, kayaklı koşu tesisi ve biatlon pistleri bulunmaktadır.

Türkiye Teleferik Haritası

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*