Tepkilere Neden Olan Sapanca Teleferik Projesi İle İlgili Tüm Detaylar

Sapanca ilçesinde hayata geçecek olan teleferik projesi,çalışmaya yönelik tepkilerle gündeme geliyor. Peki tepkilere neden olan Sapanca teleferik projesi nedir?

Sapanca ilçesinde Kırkpınar’dan başlayarak 1,5 kilometre hat sonunda mahmudiye’ye kadar uzanacak olan Sapanca teleferik projesi,son dönemde vatandaşların tepki haberleri ile gündeme geliyor .Projeye tepki gösterenler kadar Sapanca turizmine katkılarının çok fazla olacağını söyleyenlerde var.

Sapanca teleferik projesi bu günlere nasıl geldi. İşte projenin ilk gündeme geldiği 2018 yılından bugüne kadar Sapanca turizmi açısından son derece kritik bir eşik ifade edilen teleferik projesinin dünü ve bugünü ile ilgili tüm detayları..

1.5 KİLOMETERELİK HAT

Sapanca’nın en önemli turizm merkezlerinden olan Kırkpınar’dan başlayacak olan teleferik,1,5 kilometrelik bir uzunluğa sahip olup sadece teleferik direklerinin konuşlanacağı yere denk gelen ağaçların kesileceği ifade ediliyor. Ancak projede bu ağaçların sayısının ise kamuoyunda ifade edildiği gibi 3 bin olmadığı belirtiliyor. Projeye göre hattın mevcut ağaçlara zarar vermeden ağaçların üzerinden üst istasyona ulaşması sağlanacak.İlk istasyon ile son istasyon arasında 700 metre yükseklik farkı olacak olan teleferik,Mahmudiye’ye ulaştığında Sapanca’nın engüzel manzarasını turiztlere sunacak. Mahmudiye İncebel mevkisinde sona erecek olan teleferik hattı buraya yapılacak olan istasyona ait toplamda 72 adet orman genel müdürlüğü’nün belirlemiş olduğu ağaçların kesilmesi ile üst istasyon bitmiş olacak.

ATV, BUNGALOW VE DOĞA TURİZMİ

Teleferik projesinin Mahmudiye etabı ise adeta bir doğa şöleni haline gelecek. Kırkpınar’dan teleferiğe binerek 1,5 kilometre boyunca seyehat edecek yerli ve yabancı turistler,Mahmudiye bölgesinde kafe,restorant,yürüyüş alanları,piknik alanları,macera parkları ile gencinden yaşlısına kadar doğanın tadını çıkaracaklar. 70 dönüm alan üzerinde yayılacak olan bölgede ayrıca ATV ve çeşitli spor aktiviteleri ile hoş vakit geçirecekler.Bölgede ayrıca konaklama amacı ile bungalow evler olacak yani teleferik projesi bölgedeki doğa turizmine büyük ivme kazandıracak.

SANAYİ DEĞİL TURİZM PROJESİ

Projenin en önemli detayı ise kamuoyunda bilindiğinin aksine doğa ile barışık olması.Sanayi imarı vermeyen Sapanca ilçesinde,doğa turizmi alanında hizmet verecek olan proje,doğaya zarar vermek yerine doğanın daha nitelikli korunmasını sağlamayı hedefliyor.

DOĞAYA ZARAR VERECEK Mİ?

Proje kapsamında kesim yapılacak olan tüm ağaçların daha fazlası bölgeye yeniden kazandırılacak. Proje, Sapanca’nın eşsiz doğasını yerli ve yabancı turistlere açmak için hayata geçerken, bu doğal harikanın da korunmasını amaçlayor. Proje Yap İşlet Devlet modeli ile hayata geçecek olan proje 25 yıl sonra Sapanca Belediyesine kalacak.

ESKİ BAŞKAN PROJE HAZIRLANIRKEN

Projeyi hazırlayan dönemin Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer , projenin hazırlanırken, uygulama bölgesinin hassasiyetlerini göz önünde bulundurduklarını belirterek projeyle ilgili şunları söylemişti.

“Şu an olan dokunun bozulmaması için büyük özen gösteriyoruz. Projenin tamamında insan sağlığını etkileyecek hiçbir materyal bulunmuyor. Motorlar elektrikli olduğu için çevreye ses olarak da bir olumsuzluk oluşturmayacak. İhaleyi kazanan firma ile yaptığımız sözleşmede özellikle çevreye saygı çerçevesinde maddeler koyduk. Yani belirttiğim tüm detaylar sözleşmede de yer alıyor. Yerel yönetim olarak tüm detaylarını düşündüğümüz, şehrimizde bir ilk olacak teleferik projesini Sapanca’ya kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

SAPANCA ESNAFI NE KAZANACAK?

Yapılacak olan teleferik sayesinde öncelikle alt istasyonun bulunduğu Kırkpınar bölgesinde esnafın gelen yerli ve yabancı turistlerle beraber satışları artacak. Şu an gelen turistler yıldızlı otellere girdikleri andan itibaren tüm ihtiyaçlarını otel içinde görüyorlar, dışarıdaki esnafa herhengibir getirisi olmamakta ancak teleferik projesi ile bu ziyaretciler otellerden dışarı çıkarak esnafla haşırneşir olacak Sapanca için diğer bir getiriside bölgenin ne hayvancılık nede tarfıma uygun olmadığından dolayı yaşanan işsizlik için çok ciddi biranlamda istihdam yaratacağı ifade ediliyor.

SAPANCAYA NEKADAR TURİST KAZANDIRACAK?

Projenin tam anlamıyla faaliyete geçmesiyle Sapanca’nın turizm potansiyelinin 2 veya 3 kat artması planlanıyor yani Sapanca turizm konusunda adeta mevcut turist sayısını 2 veya 3’e katlayarak tam bir turizm ilçesi olma yolunda önemli bir adım atacak.Proje ile bölgede kış mevsimindede büyükbir yoğunluk olacak bu sayede Sapanca,turizm sektöründe ölü sezonu olmayan bir bölge haline gelecek.

PROJEYE YÖNELİK TEPKİLER

Projenin hayat geçmesi için başlatılan çalışmaların ardından özellikle Kırkpınar sakinlerinin direniş gösterdiği proje büyük gösterilere sahne olmuştu.Kırkpınar da oturan vatandaşlar,teleferik projesine karşı çıkarken proje kapsamında ağaçların kesileceğini söylemişti Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, konuya müdahil olarak vatandaşları dinlemiş ve hassasiyetlerini dikkate alacaklarını belitmişti. (Medyabar)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*