İstanbul’da Toplu Ulaşım Kullanımı Her Geçen Gün Azalıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BİMTAŞ’ın bünyesinde kurulan İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul’da toplu ulaşımın salgından nasıl etkilendiğine ilişkin verileri resmi twitter hesabında paylaşıyor. Bunun yanı sıra, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Belediye Sözcüsü Murat Ongun da ulaşıma ilişkin istatistikleri kişisel twitter hesaplarında paylaşıyorlar.

Ulaşım verileri incelendiğinde gözle görünür ilk düşüşün 10 Mart günü yaşandığı görülüyor. Bu tarihten itibaren toplu taşıma kullanan kişi sayısında sürekli bir azalma söz konusu.

istanbulda toplu ulasim kullanimi her gecen gun azaliyor

Toplu ulaşım trendi gün gün bir önceki haftayla kıyaslandığında, özellikle 14 Mart itibarıyla metro, metrobüs ve otobüs kullanan kişi sayısında ciddi bir azalma yaşandığı görülüyor.

istanbulda toplu ulasim kullanimi her gecen gun azaliyor

Son Bir Haftada 65 ve Üzeri Yaştaki Bireylerin Toplu Taşıma Kullanma Oranı %69 Düştü

İçişleri Bakanlığı 21 Mart 2020 tarihinde yayımladığı bir genelge ile 65 ve üzeri yaştaki bireylerin evlerinden çıkmasını sınırlandırarak sokağa çıkma yasağı getirmişti. Bu ilanın öncesinde, İstanbul’da 60 ve üzeri yaş grubu ile 65 ve üzeri yaş grubunun ulaşım trendini, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kişisel twitter hesabında paylaştığı bir twitte inceleyebiliyoruz.

Grafikte de görülebileceği üzere, bir önceki haftaya göre 14 Mart Cumartesi günü İstanbul’da metro, metrobüs ya da otobüs hatlarını kullanan 65 ve üzeri yaştaki kişi sayısı %37 düşerken 21 Mart Cumartesi günü toplu ulaşımı kullanan 65 ve üzeri yaştaki kişi sayısı, 14 Mart’a kıyasla %69 azaldı.

istanbulda toplu ulasim kullanimi her gecen gun azaliyor

İstanbul’da Toplu Ulaşım Kullanan Öğrenci Sayısı Bir Haftada %75 Azaldı

İstanbul’da 13’ü devlet ve 44’ü vakıf olmak üzere toplam 57 üniversite bulunuyor. Bunların yanı sıra, 4 vakıf yüksekokulu ayrıca bulunmakta. Bu doğrultuda İstanbul, Türkiye’deki üniversitelerin yaklaşık %30’una ev sahipliği yapıyor. İstanbul’da yükseköğretimde eğitim gören öğrenci sayısı, 1 milyon bin 834.

Bunun haricinde İstanbul’da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda toplam 2 milyon 840 bin 498 öğrenci eğitim görüyor. Üniversite öğrencileriyle ilköğrenim, ortaöğrenim ve lise düzeyindeki öğrencilerin toplam sayısı, 3,8 milyonu buluyor.

12 Mart günü alınan kararlar doğrultusunda, 16 Mart itibarıyla üniversitelerde eğitime 3 hafta ara verildi. Birçok üniversite, bu tarihten sonra da eğitime online devam edeceğini ayrıca duyurmuştu. Bununla birlikte ilk, orta ve lise düzeyinde de okullar bir hafta tatil edilirken 23 Mart itibarıyla uzaktan eğitime geçilmesine karar verildi.

İstanbul’daki öğrencilerin toplu ulaşım verilerine baktığımızda, 11 Mart Çarşamba günü bir önceki haftaya göre %5’lik bir azalma görüyoruz. Bununla birlikte tüm düzeylerde eğitime ara verilmesinin ardından 18 Mart Çarşamba günü; metro, metrobüs ya da otobüs seferlerini kullanan öğrenci sayısı bir önceki haftanın aynı gününe kıyasla %75 azaldı.

istanbulda toplu ulasim kullanimi her gecen gun azaliyor

Bunun yanı sıra, Mart ayında İstanbul’da gerçekleşen toplu ulaşım kullanımına haftanın yedi günü için ayrı ayrı baktık.

Çarşamba

İlk koronavirüs vakasının duyurulduğu gün, 11 Mart Çarşamba günü, İstanbul’da toplu taşıma kullananların sayısı %5,9 azaldı.

Tam bir hafta sonra 18 Mart Çarşamba günü, İstanbul’da metro, metrobüs ve otobüs seferlerini kullanan kişi sayısında düşüş %59,1’e ulaştı. Bir önceki günün (17 Mart) akşamı 23:58 sularında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayısının 98’e yükseldiğini ve Türkiye’de koronavirüs nedeniyle ölen ilk hastayı kamuoyuna bildirmişti.

istanbulda toplu ulasim kullanimi her gecen gun azaliyor

Perşembe

Türkiye’de görülen ilk COVID-19 vakasının kamuoyuna duyurulmasından bir gün sonra, 12 Mart’ta, toplu ulaşım hatlarını kullanan kişi sayısı, bir önceki haftanın aynı gününe göre %8 azaldı.

18 Mart gecesi toplam vaka sayısının 191’e, ölen kişi sayısının ise 2’ye yükselmesinin ardından 19 Mart Perşembe günü toplu taşıma seferlerini kullanan kişi sayısı, 12 Mart’a kıyasla %64 azaldı.

istanbulda toplu ulasim kullanimi her gecen gun azaliyor

Cuma

İlk koronavirüs vakasının kamuoyuyla paylaşılmasının üçüncü günü, 13 Mart Cuma; metro, metrobüs ve otobüs hatlarını kullanan kişi sayısı bir önceki haftaya kıyasla %16 azaldı.

Vaka sayısının 359’a, ölen COVID-19 hasta sayısının 4’e yükselmesinin ardından ise 20 Mart Cuma günü bu düşüş, %64’e ulaştı.

istanbulda toplu ulasim kullanimi her gecen gun azaliyor

Cumartesi

Toplam koronavirüs vaka sayısının 5’e yükselmesinin ardından 14 Mart Cumartesi günü İstanbul’da toplu ulaşım hatlarını kullananların sayısı, bir önceki haftaya göre %37 azaldı.

Söz konusu twitter paylaşımlarında 21 Mart 2020 Cumartesi gününe ilişkin toplu ulaşım verisi mevcut değil.

Pazar

14 Mart Cumartesi günü vaka sayısının 6’ya yükselmesinin ardından 15 Mart Pazar günü İstanbul’da toplu taşımayı kullanan kişi sayısında % 48’lik bir azalma yaşandı.

Bunun yanı sıra, 21 Mart gecesi vaka sayısının 947’ye ve ölen COVID-19 hasta sayısının 21’e yükselmesiyle birlikte 22 Mart Pazar günü İstanbul’da metro, metrobüs ve otobüs seferlerini kullanan kişi sayısı, bir önceki haftaya göre %68 azaldı.

istanbulda toplu ulasim kullanimi her gecen gun azaliyor

Pazartesi

Türkiye’de ilk COVID-19 vakasının açıklanmasının ardından gelen ilk pazartesi, 16 Mart günü, İstanbul’da metro, metrobüs ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarının kullanımındaki düşüş %44’ü buldu.

istanbulda toplu ulasim kullanimi her gecen gun azaliyor

Salı

İlk COVID-19 vakasının açıklanmasından 17 Mart Salı gününe kadar Türkiye’de vaka sayısı 47’ye ulaşmıştı. Bu doğrultuda 17 Mart Salı günü İstanbul’da toplu taşıma kullananların sayısı, bir önceki haftaya nazaran %52 azaldı.

istanbulda toplu ulasim kullanimi her gecen gun azaliyor
 

Kaynak: Doğrulukpayı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*