Üç Şirketin Gücü TÜRASAŞ’ta Birleşecek Rekabet Artacak

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü´nün bağlı ortaklıkları olan TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve ilimizde faaliyet gösteren TÜDEMSAŞ´ın birleştirilerek Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi´nin (TÜRASAŞ) kurulmasına ilişkin Resmi Gazete´de yayımlanan kararı değerlendiren AK Parti Sivas Milletvekili Semiha Ekinci, “Üç fabrikanın gücü birleşecek ve özellikle yurt dışı ile rekabet konusunda daha da güçlenilecek. Buradaki amaç verimliliğin artırılması ve kaynakların daha etkili kullanılması” dedi.

AK Parti Sivas Milletvekili Semiha Ekinci, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi (TCDD) Genel Müdürlüğü´nün bağlı ortaklıkları olan Türkiye Vagon Sanayii AŞ (TÜVASAŞ), Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii AŞ (TÜLOMSAŞ) ve ilimizde bulunan Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii AŞ´nin (TÜDEMSAŞ) birleştirilmesiyle iktisadi devlet teşekkülü olarak Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) kurulması kararını değerlendirdi.

Kararın Resmi Gazete´de yayımlandığını hatırlatan Milletvekili Ekinci, TÜDEMSAŞ´ın kapatılacağı, taşınacağı veya küçültüleceği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

TÜDEMSAŞ Genel Müdürlüğü´nün TÜRASAŞ´a bağlanmasıyla birlikte şirkette üretim kapasitesinin daha da artacağı görüşünü savunan Milletvekili Ekinci, personel sayısının yükseltileceğini kaydetti.

Süreçle ilgili bilgi veren Milletvekili Ekinci, “27 Ekim 2018 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Ulaştırma Bakanlığımızın alt yapısında bir kısım değişiklikler oldu. Hem Resmi Gazete´de yayımlandı hem Kalkınma Planı´nda yer aldı. 4 Mart 2020 tarihli Resmi Gazete´de de Cumhurbaşkanlığı kararı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı yeni bir şirket kuruldu. Merkezi Ankara´da olmak üzere TÜRASAŞ ismiyle kuruldu. Hem Adapazarı´nda hem Eskişehir´de bulunan demiryolları şirketlerimiz yani TÜVASAŞ ve TÜLOMSAŞ ile birlikte Sivas´ta bulunan TÜDEMDAŞ´ımızın da birleştirilmesiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı TÜRASAŞ şirketi kuruldu” dedi.

TÜDEMSAŞ´ın TÜRASAŞ adı ile faaliyetlerini sürdüreceğinin altını çizen Milletvekili Ekinci, “TÜRASAŞ´ın kurulmasıyla birlikte 3 olan genel müdürlüğümüz tek bir şirket altında birleştirildi. Buradaki değişiklik sadece şu: Önceden Eskişehir, Adapazarı ve Sivas´taki 3 genel müdürlüğümüzde 54 idari üst düzey yöneticilerimiz vardı, 3 genel müdürümüz vardı. Genel müdür sayısı 1´e düştü. 12 genel müdür yardımcısı vardı, 5´e düştü. 3 teftiş kurulu başkanı vardı, 1 teftiş kurulu başkanı olacak. 3 hukuk müşavirinin yaptığını 1 hukuk müşaviri yapacak. 33 daire başkanının yapmış olduğu görevi de 10 daire başkanı yapacak. Yapılan tek değişiklik bu. TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ´ımızın tüzel kişilikleri, TÜRASAŞ´ın ticaret siciline kaydolduğu tarihte sona erecek. Tüzel kişilikleri sona eren söz konusu şirketlerin tüm hak ve yükümlülükleri, taşınır ve taşınmazları ve personeli ile iptal edilenler hariç olmak üzere dolu-boş kadro ve pozisyonları TÜRASAŞ´a devrolacak. Üç şirketin taraf olduğu dava ve icra takipleri, ticaret siciline kaydolduğu tarihten itibaren TÜRASAŞ tarafından yürütülecek. TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ´ta genel müdür kadrolarında bulunanların görevleri, TÜRASAŞ´ın ticaret siciline kaydolduğu tarihte başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erecek. TÜRASAŞ´ın kurulmasına ilişkin gerekli iş ve işlemler, kararın yürürlük tarihinden itibaren üç ay içinde tamamlanacak. TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ personelinin unvan, görev, yetki ve sorumlulukları, TÜRASAŞ´ın ticaret siciline kaydolduğu tarihe kadar mevcut haliyle tescil tarihinden itibaren TÜRASAŞ´ın ana statüsünde belirlendiği şekliyle devam edecek” ifadelerini kullandı.

ÜÇ FABRİKANIN GÜCÜ BİRLEŞECEK

Milletvekili Ekinci, konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: “Yani hem TÜDEMSAŞ´ımızda çalışan bin 91 personelimiz hem de diğer şirketlerde çalışan personelimiz yeni kurulan şirkete devredilecek. Bunun haricinde fabrikanın kapanması, taşınması, küçülmesi söz konusu değil. Sadece idari yapısında değişiklik yapılacak. Hükümetimizin amacı şu: TÜRASAŞ milli tren üretimi başta olmak üzere tüm demiryolu çeken ve çekilen araçların üretiminde söz sahibi olacak. Ayrıca üretim tüm fabrikalarda işin niteliğine ve özelliğine göre devam edecek. Yani TÜDEMSAŞ ne üretiyorsa üretimi aynen devam edecek. 2021 yılına kadar zaten TÜDEMSAŞ´ın almış olduğu siparişler var, diğer fabrikaların da almış olduğu siparişler var. Bunlar devam edecek. Bu fabrikaların üretimlerde kullanacağı malzemelerin temini, plan, proje, mühendislik hizmetleri gibi ihtiyaçların karşılanması tek bir merkezden yönetileceği için daha hızlı karar verilecek. Üç fabrikaya benzer malzemeler alınacağı için ve daha fazla malzeme alınacağı için daha uygun fiyata alınacak. Üç fabrikanın gücü birleşecek ve özellikle yurt dışı ile rekabet konusunda daha da güçlenilecek. Buradaki amaç verimliliğin artırılması ve kaynakların daha etkili kullanılması.”

“YENİ PERSONEL ALIMLARI OLACAK”

Ülkemizin yakın tarihte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçtiğini hatırlatan Milletvekili Ekinci, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçmemizdeki amaç da ne idi? Hem kaynaklarımızı daha verimli kullanalım hem de karar alma mekanizmalarını daha hızlı hareket ettirelim. Bu da bununla alakalı. Öte yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız sadece bu 3 şirketi birleştirme kararı almadı. Onu da ifade etmek istiyorum. 17 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete´de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bazı genel müdürlükler birleştirilerek Denizcilik Genel Müdürlüğü kuruldu. Yani orada da üç genel müdürlük tek genel müdürlük adı altında toplandı. Yani Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızdaki genel müdürlük sayıları azaltılarak hem daha etkin görev alınması hem de hızlı karar alınması hedefleniyor. Bir de hep diyoruz ya kamuda israf. Biraz da kadrolar. Genel müdür, genel müdür yardımcıları ve daire başkanlarının kadroları lağvedilecek. Bunun yerine yeni kadro ihdasları da var. Fabrika müdürü, pazarlama müdürü, insan kaynakları müdürü olacak. Çalışan bin 91 memur ve işçimiz ile 242 taşeron elemanda herhangi bir değişiklik olmayacak. Üstelik yeni yapılacak işlemlerle birlikte daha etkin kullanarak, daha verimli kullanarak personel sayısını artırmayı da hedefliyoruz. Kısa vadede hemşehrilerimiz görecekler, yeni kurulan TÜRASAŞ şirketimizin Sivas´taki fabrikasında yeni personel alımları da olacak” diye konuştu.

“İHRACATA KATKI SUNACAK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın 2019´un Şubat ayında gerçekleştirilen Sivas mitinginde sarf ettiği “Siz bakmayın birilerinin fitne çıkarmaya çalıştığına. Biz son 16 yılda TÜDEMSAŞ´ı canlandırarak gücüne güç kattık. İnşallah ilerleyen dönemde bu işletmemizi daha da büyüteceğiz. İnadına büyüteceğiz. Kendi mühendislerimizin tasarladığı dünyada marka olacak milli yük vagonlarımızı bu fabrikada üretiyoruz. Bugüne kadar 6 bin yük vagonu ürettik. İstihdam sağlıyoruz” sözlerini anımsatan Milletvekili Ekinci, “Sayın Cumhurbaşkanımız söylediği sözün bizzat kendisi takipçisidir. İkincisi bizler zaten bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın vermiş olduğu sözün arkasındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi yeni yapı ile birlikte kısa vadede kıymetli hemşehrilerimiz görecekler TÜRASAŞ Sivas fabrikası diğer fabrikalarımızla birlikte ülkemizin ithalatına ve ihracatına büyük bir katkı sunacak” değerlendirmesinde bulundu. (Fatih Tabur/Sivasirade)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*