Kuzey Marmara Otoyolu Şantiyesi İşçilere Mezar Olacak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Kuzey Marmara Otoyolu şantiyesinde sağlıksız koşullarda çalıştırılan yüzlerce işçinin durumunu Meclis gündemine taşıdı.

Özkoç, basın toplantısı ve Genel Kurul’da yaptığı konuşmalarda, iktidara yakınlığıyla bilinen Kolin İnşaat’ın Sakarya’daki otoyol şantiyesinde, yüzlerce işçinin sokağa çıkma yasağı olan günler dahil, haftanın her günü sağlıksız koşullarda çift vardiya çalıştırıldıklarını belirterek, “Hiçbir önlem yok, hiçbir denetim yok, hiçbir esenlik hizmeti yok. İşçiler fazlaca ağır koşullarda, üst üste çalıştırılıyor. Şantiyenin bir an önce durdurulması gerekir” dedi.

“Pandemi günlerinde yol inşaatı yükümlülük mudur” tepkisini yayınlayan Özkoç, şu şekilde devam etti: “Hastane derseniz anlarım. Tedbiri alır, vardiyaları belirler, sosyal mesafeyi oluşturur, inşaatı gerçekleştirirsiniz. Ama salgın sürecinde yol inşaatı nedir, Galataport inşaatı nedir. Dün Galataport şantiyesinde çalışan Hasan Oğuz adında bir işçi, Koronavirüs’e bağlı yaşamını yitirdi. Yazık değil mi bu evlatlarımıza.

Sakarya’daki Kuzey Marmara Otoyol şantiyesi de durdurulmazsa, acı haberler gelebilir. Büyük alim olmaya gerek yok; binden fazla işçi, içiçe çalışıyor, içiçe yemek yiyor, servislerde taşınıyor. Salgın var diyerek Çark Caddesi’nde dükkan kapatıyorsunuz, iktidar yandaşı Kolin’e gelince dev şantiyeye dokunmuyorsunuz. Böyle bir kriz yönetimi olmaz! Şantiyede çalışan, çalışmak zorunda kalan bizim evlatlarımız değil mi. Aileleri, çocukları, büyükleri tehlike dibine girmiyor mu.

Şantiye bir an önce, vakit geçirmeden durdurulmalı. İşçilerin maaşlarını devlet üstlenmeli ve istila günlerinde evde kalabilmeleri olası hale getirilmeli. İşsizlik Fonu’nda biriken 136 milyar lira, bu şekilde bir dönemi idame ettirmeye yeter. Tabii o para birilerine aktarılmadıysa, amacı haricinde kullanılmadıysa, yerinde duruyorsa!”

“DÖNEN ÇARKLAR, İŞÇİLERİMİZİN HAYATINA MAL OLUYOR”

Özkoç, Genel Kurul’daki konuşmasında, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Boğaziçi Kuzguncuk’ta Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ilişik bir arazi kiraladığını ve bu arazi üstüne kaçak olarak yol, şömine, çardak, peyzaj yaptırdığını söyledi.

“İnsanlarımızın can derdinde olduğu istila günlerinde beyefendi şatafat derdinde” diyen Özkoç, özetle şunları söyledi: “Tabii Saray’da yaşam böyle. Nasıl Recep Tayyip Erdoğan, Koronavirüs günlerinde, Ahlat’taki sarayında, Okluk’taki yazlık sarayında inşaatlarını devam ettiriyorsa, Saray’ın küçük evlatları da büyüklerinden gördüklerini yapıyor.

Bu inşaatlarda kimler çalışıyor, çalışmak zorunda kalıyor? Dün, Galataport İnşaatında işçi Hasan Oğuz Koronavirüs’ten hayatını yitirdi. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Sakarya’da Kuzey Marmara Yolu’nun şantiyesi, sokağa çıkma yasağının olduğu Cumartesi Pazar günü bile çalıştırıldı. Ahlat Sarayı’nın inşaatı sürüyor, Salda Gölü’ne panzerler sokuluyor. Bunlar mecbur inşaatlar mı! Yol bir ay geç açılsa, Ahlat’taki tahta bir ay geç otursanız n’olur! Zorunluluk olan; AKP Genel Başkanı’nın da söylediği şeklinde ekonomik çarkları çevirmek’tir. İşsizlik Fonu’nda, Hazine’de, kenarda para yok çünkü. Herşeyin içini boşalttılar. Dönen çarklar işçilerimizin hayatına mal oluyor. Zorunlu olmayan inşaat şantiyelerinin hemen durdurulması, Sürdürülmesi ihtiyaç duyulan inşaatlarda da tedbirlerin hayata geçirilmesi, denetimlerin gerçekleştirilmesi gerekir.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*