TCDD Demiryolu Döner Köprüleri

Konya Garında trenlerin yön değiştirmesi için kullanılan döner köprü 1935 yılında imal edilmiş. Hala faal olarak kullanılan döner köprü lokomotiflerin yön değişmesi ve dairesel kapalı depo alanına park edilmesi için kullanılıyor.

Türkiye’deki büyük garların, demiryolu depolarının büyük bölümünde onlarca yıldır döner köprüler hizmet vermektedir. Bunlardan ilk akla gelenler arasında 1932’den bu yana faal olan Haydarpaşa, 1926’dan bugüne hizmet veren Eskişehir ve 1836’da açılan Adana döner köprüleri sayılabilir. Bunların yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanında hala faaliyet gösteren 26 döner köprü bulunmaktadır. 7 döner köprü ise bugün hizmet dışı, atıl olarak durmaktadır. Oldukça estetik ve ilginç olan bu yapıların birer demiryolu müzesine dönüştürülmesi teklif edilmiş ve bu amaçla teşvik edici çalışmalar da yapılmıştır.

Türkiye’nin dört bir yanındaki her bir döner köprünün farklı bir öyküsü vardır. Örneğin Türkiye’nin ilk döner köprüsü Uşak’ta 1886 yılında hizmete açılmıştır. Bu köprü aradan geçen yaklaşık 200 yıla rağmen yapılan modernizasyon çalışmalarıyla sürekli yenilenmiş ve bugün hala hizmet vermektedir. Gaziantep’in ilçesi Kargamış’ta bulunan döner köprünün öyküsü ise bambaşkadır. 1922 yılında hizmete başlayan ve bugün artık faal olmayan bu döner köprü Kargamış’a uzun bir yolculuğun ardından, ta Halep’ten getirilmiştir.

Türkiye’deki döner köprülerin modernizasyonu sürer ve her geçen yıl yeni döner köprüler yapılırken Dünyada da döner köprüler hızla artıyor. Bugün Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika’da döner köprüler demiryolcuların yardımına koşuyor ve her geçen gün sayıları artıyor. Demiryollarının bu estetik ama gözlerden uzak araçları fonksiyonlarını bugün de yerine getirerek hayatlarımızı kolaylaştırıyor.