Beşikdüzü Teleferik Tesisleri İle İlgili Flaş İddia

Trabzon Beşikdüzü Belediyesi Meclis Üyesi Önder Öztürk, Beşikdüzü’nde teleferik firmasının sözleşmeye aykırı hareket ettiğini iddia etti.

Öztürk şunları kaydetti; “Beşikdüzü Teleferik Tesislerinin İşletmesini yapan firma sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemektedir. Sözleşmenin 7. maddesine göre 2019 yılında yaptığı cironun yüzde 18.1 + kdv sini 15 mayıs 2020 tarihine kadar Belediyeye ödemesi gerekirken ödenmemiştir. Ayrıca firma 2019 yılına ait bilançoyuda nisan sonuna” vermesi gerekirken vermemiştir. Durumu Halkımızın Dikkatine Sunuyorum. Kimse para yok demesin.”

Önder Öztürk devamında şu notları paylaştı;

1- Beşikdüzü Belediyesince yapımı 2018 yılında tamamlanan Teleferik tesisleri için 120 milyon tl harcanmış olup bunun 35 milyon tl lik kısmı İller Bankasından düşük faizli onbeş yıl vadeli kredi ile karşılanmış kalan miktar Belediye öz kaynakları ve hibe şeklinde karşılanmıştır.

2- Beşikdüzü Belediyesince hazırlanan ihale şartnamesi ile “Beşikdağ Turizm ve Doğa Sporları Merkezinde Bulunan Teleferik Tesisi ile Otel ve Ticari Tesislerin Yapımı ve 29 Yıl Süreyle İşletilmesi işi”adı ile ihaleye çıkılmış ve ihale GİZTAŞ A.Ş adlı firmada kalmış olup, haziran 2018 de firma ile sözleşme imzalanmıştır.

3- Bir kaç ay sonra Giztaş A.Ş firması İhale Şartnamesi ve Sözleşmedeki yükümlülüklerini yapılan uyarılara rağmen yerine getirmediği görüldüğünden sözleşmenin ilgili maddeleri gereği Beşikdüzü Belediyesi ve Halkının menfaati gereği sözleşmenin Feshi aşamasına gelinmiştir.

4- Giztaş A.Ş firması Beşikdüzü’nden önce Afyon Belediyesinin Teleferik İhalesini kazandığı ayrıca Kocaeli Kartepe Belediyesininde Teleferik Yapım ihalesini kazandığı bilindiğinden ilgili belediyelerle irtibata geçilmiş her iki belediyede bizimle aynı durumu yaşadığı anlaşılmıştır. Bu iki belediyenin 30 mart 2019 seçimlerinden sonra göreve gelen yeni yönetimlerince firma hakkında ihale şartnamesi ve sözleşmeden doğan hakkını kullanarak FESİH işlemi yapmıştır. Firmanın belediyelere verdiği yaklaşık 10 milyon tl tutarındaki teminatları belediyelere gelir olarak kaydedilmiştir.

5- Beşikdüzü Belediyesi Fesih işlemi aşamasında Giztaş firması sözleşme den kaynaklı hakkı olan ORTAK ALMA opsiyonunu kullanmak istediğini beyan etmiştir. AFRİNA adlı bir firmayla ortaklık kurulup şartname ve sözleşmedeki yükümlülükleri yerine getirecekleri taahhütü ile Belediye ile Giztaş ve Afrina ortaklığı ile yeni bir sözleşme imzalanmıştır.

6- Afrina firmasınının sahibi Suudi Arabistan vatandaşı idi. Sözleşme gereği Beşikdüzü Belediyesine gecikme faizleri ile birlikte 10 milyon tl tutarındaki parayı ödemiştir. Ayrıca alt istasyon çevresindeki Otopark alanı ile alışveriş merkezinin inşaatına başlamış olup üst istasyon da 13.42 koduna kadar Belediyece yapılan Dünya şeklindeki otelin de inşaatına başlanmıştır. Bunlar İhale şartnamesinde yapılması zorunlu olan işlerdendir.

7- Ve 30 mart 2019 daki seçimden sonra iş başına gelen Belediye Yönetimi ilk iş olarak Teleferik Firmasına bir milyon tl haksız bir bahane ile ceza kesmiştir. Ayrıca Belediye Başkanının Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde Arap yatırımcılar için sarf ettiği talihsiz sözler ( Tası tarağı toplayıp gitsinler. Beşikdüzü’nü terk etsinler.) Basında yer alınca Arap ortak Teleferik işletmesinden çekilerek Beşikdüzü’nden ayrılmıştır. Böylece Teleferik işletmesi diğer ortak olan Giztaş firmasına kalmıştır. Bu arada kesilen cezanın Mayıs 2020 itibarı ile üçte ikilik bölümü belediyece tahsil edilmiştir.

8- Arap ortak ayrılınca yapılmakta olan tüm inşaatlar durmuştur. Hatta zirvede yapılan otelin bir katının kalıp ve demiri örülmüş olduğu halde yapılan bu imalat sökülmüş inşaat sahasındaki demir ile tabliyede örülü bulunan hasır demir sökülüp alacağının bir kısmına karşılık taşarona satılmıştır.

9- Belediye teknik personelinin tüm ikaz ve uyarılarına rağmen işletmeci firma Sözleşme gereği yapılması gereken hiçbir yükümlülüğünü yerine getirmemektedir. Yapılması gereken işlerin toplam parasal değeri 20 milyon tl tutarındadır.Bu raporla Belediye Başkanı Ramis Uzun Beye sunulmuştur. Gel görki Aralık 2019 da meçliste firmaya alt istasyonda yapılması gereken Alışveriş Merkezi için Altı ay süre uzatımı verilmiştir. Yine Mayıs 2020 itibarı ile bu imalatta şimdilik su basman dökülmüştür. Bu süre uzatımı tamamen hukuksuzdur. Kaldıki firma üst istasyonda da yapılması gereken işleri 2020 Haziran sonu itibariyle bitirme taahhütü şartıyla Teleferik İşletmesini almıştır. Ama bugüne kadar çivi dahi çakmamıştır.

10- Şimdi Belediye yönetimi firmayı kayırmaya devam mı edecek yoksa Afyon Belediyesinin ve Kocaeli Kartepe Belediyelerinin yaptığı gibi vatandaşının hakkını koruyup firmanın vermiş olduğu teminatı gelir kaydedip İhale Şartnamesinin ve Firmayla imzalanan Sözleşmenin gereği olarak FESİH İşlemini yapacakmıdır? Aksi bir durumda Başkan ve Meclis üyeleri Sayıştay ve İçişleri Bakanlığının yapacağı denetimlerde suç işledikleri ortaya çıkacak olup Görevi Kötüye Kullanma ve Kamuyu Zarara uğratma suçlarından yargılanacaklardır. Meydana gelen Kamu Zararı ilgililerine zimmet olarak dönecektir. Bekleyip göreceğiz. (Kaynak: HABER 61)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*