Adana Avukatı Salih Birol’a Boşanma ve Boşamadan Feragat ile İlgili Sorular Sorduk

adana bosanma avukati
adana bosanma avukati

Adana Avukatı Salih Birol boşanma ilgili sorularımız yanıtlayarak bize yardımcı oldu. Özellikle boşanmadan feragat ile ilgili bizleri aydınlatan avukatımıza sorduğumuz ilk soru “Feragat Nedir?” oldu.

Feragat, kesin hüküm gibi sonuç doğuran ve davaya son veren bir işlemidir. Boşanma davasından feragat derdest olan davalarda mümkündür. Derdestlik, davanın açılması ile başlayan ve kesinleşmesine kadar devam eden süreçtir. Dolayısıyla Yargıtay ya da İstinaf mahkemelerindeki dosyalar için de davadan feragat edilebilir. Ayrıca, Feragat beyanı açık ve kesin olmalı, şarta bağlı olmamalıdır. En önemlisi, feragat hiçbir şarta bağlı olamaz!

Feragat kesin hüküm gibi sonuç doğurur. Feragat beyanından dönmek mümkün değildir. Ancak davacı iradesinin; hata, hile ya da korkutma ile sakatlandığını iddia ediyor ise feragatin iptali davası açmalıdır. Feragatin iptali davası kabul edildiği takdirde, feragat hiç yapılmamış gibi boşanma davası devam edecektir.

Boşanma davasından feragat için davalının kabulüne gerek yoktur. Hatta mahkeme dahi feragati, sadece şekli anlamda inceleyecek ve şartlar gerçekleşmiş ise davanın feragat ile sona ermesi yönünde hüküm kuracaktır. Geçerli bir feragati mahkeme kabul etmek zorundadır.

Boşanma davasından feragat, duruşma esnasında sözlü yapılabileceği gibi, davacının imzasının ona ait olduğunu ortaya koyan noter veya hakim huzurunda verildiğini ortaya koyan şerhi içeren dilekçe ile de yapılabilir.

Boşanma davasından feragat halinde kusurlu eylem bağışlanmış sayılır. Örneğin, eşin kendisini aldattığını öne süren davacı, boşanma davasından feragat ettiği takdirde, aldatmayı affetmiş olacak ve aynı fiile dayanarak dava açamayacaktır. Ancak feragat ile boşanma davası sona erdikten sonra, davalı yeniden davacıyı aldatmış ise, ortada yeni bir kusurlu eylem olduğu için boşanma davası yeniden açılabilir.

Boşanma davasından feragat eder iken, davalı tarafından karşı dava açılmış ise, karşı dava görülmeye devam edecektir. Asıl davadan feragat edilmiş olması karşı davanın da sona ereceği anlamına gelmez.

Boşanma Davasından Feragat ve Sıkça Sorulan Sorular

  • Boşanma davasından vazgeçmede, feragatten farklı olarak davalının açık rızası aranır. Davalı vazgeçmeyi kabul edebileceği gibi, kabul etmeyip davanın devam etmesini de isteyebilir.
  • Davalı vazgeçmeyi kabul eder ise, davacının yeniden harç ödeyerek boşanma davası açma riskini göze almış olur. Boşanma davasından feragat durumunda davacı aynı sebebe dayanarak boşanma davası açamıyor iken, boşanma davasından vazgeçmede davacı aynı sebeple yeniden boşanma davası açabilir.
  • Boşanma davasından vazgeçmenin davalı tarafından kabul edilmesi durumunda, boşanma davası açılmamış kabul edilir ve davanın açılması ile ortaya çıkan sonuçlar geçmişe dönük olarak ortadan kalkar.
  • Boşanma davasından vazgeçme durumunda, fiili ayrılık sebebiyle boşanma davası açılamaz, çünkü ortada kesinleşmiş bir mahkeme kararı bulunmamaktadır.
  • Görüldüğü üzere, boşanma davasından feragat ve boşanma davasından vazgeçme, şartları ve sonuçları itibariyle birbirinden farklıdır. Boşanma davasından feragat davalı lehine iken, boşanma davasından vazgeçme davacı lehinedir. Hak kaybı yaşamamak adına, feragat ve vazgeçmenin, bir avukat aracılığı ile yapılması daha doğrudur.
  • Büromuz; boşanma davaları ve Aile Hukuku’ndan kaynaklı diğer uyuşmazlıklar için Adana boşanma avukatı olarak avukatlık ve danışmanlık faaliyeti yürütmektedir.

Adana Avukat Salih Birol‘un Hukuk Bürosu Adana’da bulunur. Adana avukatlık ve danışmanlık ofisi, ceza avukatı, taşınmaz, boşanma ve ticari avukatlık yapmaktadır. Avukat aranır iken Adana’da en iyi avukat ya da ceza avukatı gibi sorular sorulabilir.Adana avukatı Salih Birol ile iletişime geçmek için tıklayınız!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*