Dış Ticaret Elçileri Keltepe Kayak Merkezi’ni Gezdi

Dış Ticaret Elçileri Keltepe Kayak Merkezi’ni Gezdi
Dış Ticaret Elçileri Keltepe Kayak Merkezi’ni Gezdi

Karabük Üniversitesi, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası ile 3 Nisan Karabük Bilim ve Araştırma Derneği iş birliğinde yapılan “Dış Ticaret Elçileri ve Uyum Projesi” kapsamında Keltepe Kayak Merkezi’ne gezi düzenlendi.

Karabük Üniversitesinde öğrenim gören ve projede yer alan öğrenciler Karabük’te bulunan Keltepe Kayak Merkezi’ne giderek proje kapsamında keyifli bir gün geçirdiler.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Refik Polat ve Karabük Ticaret Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mescier tarafından geçen yılın Ekim ayında imzalanan ‘Dış Ticaret Elçileri ve Uyum Projesi’ protokolü kapsamında Karabük Üniversitesi öğrencileri Keltepe Kayak Merkezi’ni gezdi.

KBÜ, TSO ve 3 Nisan Karabük Bilim ve Araştırma Derneği iş birliğinde yürütülen ‘Dış Ticaret Elçileri ve Uyum Projesi’ ile Türkiye’nin en fazla uluslararası öğrencisine sahip şehirlerden biri olan Karabük’te öğrencilerin kent hayatına aktif katılımı, toplum tarafından benimsenmesi, öğrencilerin ülkeleri ile Türkiye ve Karabük arasında ticaret hacminin artırılması amaçlanıyor.

2021-2022 akademik dönemi içerisinde Türk öğrenciler ve uluslararası öğrencilerin başvurabileceği programın ilk ayağında seçilen 300 öğrenci dış ticaret, e-ihracat, ticari hukuk, KVKK gibi konularda 60 saatin üzerinde bir eğitimden geçti. Bu eğitimin ardından başarılı olan öğrenciler arasından başvuran 50 öğrenci Karabük TSO tarafından üyelerin de iş birliğiyle saha ziyaretleri kapsamında Karabük’teki ticari ve sanayii tesis, kuruluş ve kurumlarını yakından tanıyacak, ihracat süreçlerini yakından gözlemleyebilecek. En başarılı öğrencilerin istihdamı ve uzun dönemli stajları için kuruluşlarla ortak çalışma yapılacak. Öğrenciler bu süreçte Karabük’ün ilçelerini, doğasını, kültürel yapısını tanıyacakları gezi programlarına ve kültürel etkinliklere de dahil edilecekler.

Keltepe Kayak Merkezi’ne düzenlenen gezide Karabük Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanı Özcan Büyükgenç ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Cem Biçen ile öğrenciler yer aldı.

KBÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanı Özcan Büyükgenç, projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Sayın Rektörümüz ile Sayın Ticaret Sanayi Odası Başkanımızın ortaklaşa imzaladığı bir protokol kapsamında yürütülen proje bundan yaklaşık 4 ay kadar önce başladı. İstekli 300 öğrenciye dış ticaret konusunda eğitim verildi. Dış ticaretin püf noktaları anlatıldı. 45 saatlik bir eğitim oldu. 300 öğrencimizi daha sonra bir yazılı sınava aldık. Bu yazılı sınav sonucu en başarılı 100 öğrenciye indirdik. Sonra öğrencileri de geçen hafta iş insanlarından kurulan komisyonda mülakata aldık ve o mülakat kapsamında da öğrenci sayımızı 50’ye indirdik. Bu öğrencilerimiz yaklaşık 3 ay boyunca bizzat ticaret yapan, ihracat yapan şirketlerimiz ile beraber çalışacaklar ve aynı zamanda böyle kültürel etkinlik kapsamında gezide yer alacaklar. Bu vesile ile bugün Keltepe Kayak Merkezi’ndeyiz. ”

Karabük Üniversitesinin 97 farklı ülkeden uluslararası öğrencisi olduğunu vurgulayan Büyükgenç, “Projede yer alan öğrencilerimizin Türkiye ile kendi ülkeleri arasında bir kültür elçisi olmaları değil, aynı zamanda bir ticaret ataşesi olmalarını da arzuluyoruz. Hem kentimizin ekonomik kalkınması, hem ülkemizin ekonomik kalkınması hem de kendi ülkelerinin ekonomik kalkınması açısından bunu çok önemsiyoruz. O paydada yürüttüğümüz bir proje.” diye konuştu.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Cem Biçen de projeyle ilgili düşüncelerini paylaşarak konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Biz Karabük Üniversitesi gibi bir üniversiteye sahip olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Çok girişimci, vizyoner bir üniversite. Öğrencilerimiz geldikleri ülkelerden, illerden buraya büyük değer katıyorlar. Onların bu oluşturmuş oldukları değerlerden bizlerin faydalanması gerekiyor ve bu büyük bir potansiyel. Son zamanlarda uluslararası öğrencilerimiz de üniversitemize dahil oldular ve onlar da ayrı bir değer kattılar. Bu potansiyeli gördüğümüzden Karabük Sanayi Odası olarak bu arkadaşlarımızdan, hem ilimizin hem ülkemizin dış ticaretinin geliştirilmesinde fayda alacağımızı gördük ve onlarla ortak dış ticareti geliştirmek amaçlı bir çalışma yapmayı planladık. Bu projeyi geliştirdik.”

Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölümü Öğrencisi Rabia Yeşilyurt, ileride büyük firmalarda ticaret alanında çalışmak istediğini belirterek bu protokolün kendisi için ilk adım olduğunu söyledi. Yeşilyurt, “Aldığımız eğitimlerle bu proje şu an çok güzel ilerliyor. İnanıyorum ki uluslararası öğrencilerle birlikte güzel yerlere geleceğiz.” şeklinde konuştu.

Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri son sınıf öğrencisi Abdullah İdris de “Bu projeyi çok güzel bir şekilde tamamlayacağımıza inanıyorum. Üniversite eğitimim bu yıl bitiyor ama Türkiye ile olan bağım hiç bitmeyecek.” dedi.

Karabük Üniversitesi Adalet Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Senanur Okumuş ise “Ticaret anlamında Türkiye’nin iç pazarında giyim üzerine satış yapmıştım. Dış Ticaret Elçileri programıyla öğrendiğim ince ve hassas bilgilerle daha iyi bir noktaya taşıyacağıma inanıyorum.” diye konuştu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*