Kojenerasyon Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

IE x Kojen TR

Son yıllarda kojenerasyon kavramını daha sık duymaya başlamış olabilirsiniz. elektrik ve ısı enerjisinin eşzamanlı bir şekilde üretilmesi, kojenerasyon olarak adlandırılıyor. Aynı zamanda bu özel ve verimli sistem, elektrik ve ısı enerjisinin tüketildiği yerde üretilmesini sağlıyor. Bu yönüyle de enerji verimliliği alanında son derece önemli kavramlardan biridir. Oldukça yüksek düzeyde enerji tasarrufu sağlıyor olması da önem taşıyan bir diğer husus olarak karşımıza çıkıyor.

Elektriğin üretilmesi aşamasında ortaya çıkan ısıl enerjinin sisteme geri kazandırılmasını sağlıyor olması dikkatlerden kaçmıyor. Üretimin, enerjinin tüketildiği yerde yapılıyor olması ise enerji iletimi esnasında ortaya çıkan kayıpların minimum düzeyde kalmasını sağlıyor. Bilindiği gibi bu kayıplar kimi zaman çok yüksek düzeylere varabiliyor. Enerjinin üretildiği yerden tüketildiği alana aktarımı sırasında meydana gelen kayıpların % 40 düzeylerine bile ulaşması kimi zaman söz konusu olabilir.

Elbette sıcak su ihtiyacının da eş zamanlı bir şekilde karşılanıyor olması dikkatlerden kaçmıyor. Bu yönü sayesinde elektriğin üretilmesi ile beraber binaların sıcak su dolaşımı ile ısıtılması sağlanabiliyor. Farklı bir amaçla kullanım için de sıcak su ihtiyacı karşılanıyor. Kojenerasyon sistemleri ile üretimi gerçekleştirilen termal enerji, endüstriyel tesislerde, hizmet sektöründe ya da ısının kullanıldığı herhangi bir alanda da kullanılabilir. Pek çok platformda ‘bileşik ısı güç üretim’ ismiyle de anılan kojenerasyon tek bir kaynaktan hem elektrik hem de ısınma ihtiyacının karşılanmasına olanak tanıyor.

Kojenerasyonun bir işletmeye neler kazandırdığını da bu noktada mercek altına almak gerekir. Genel olarak tüm faydalar değerlendirildiğinde en fazla ön plana çıkan unsurun enerji verimliliği olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte hem elektrik hem de ısı enerjisinin eş zamanlı üretilmesi ve üretildiği yerde kullanılması da sanayi alanında çok önemli kazanımlar elde etmeyi sağlayabiliyor.

Eğer bu konuda daha fazla bilgi almak, kojenerasyonun firmalara kazandırdıklarını daha yakından incelemek isterseniz Enerjisa internet sitesine tıklayabilirsiniz. Siteye uğradığınızda trijenerasyon konusunda da bilgi sahibi olacaksınız. Artık enerji verimliliğine daha fazla önem vermek isteyen tüm firmalar için bu kavramlar büyük önem taşıyor. Öncelikle ilk adım olarak bu kavramları daha yakından inceleyin. Bunun için de rotanızı Enerjisa internet sitesine çevirmeniz yeterli olacaktır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*