BOTAŞ Tarihinde İlk Kez Dış Kredi İle Doğalgaz Alacak

BOTAS Tarihinde Ilk Kez Dis Kredi Ile Dogalgaz Alacak
BOTAŞ Tarihinde İlk Kez Dış Kredi İle Doğalgaz Alacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, BOTAŞ’ın LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) alımı için DeutscheBank’dan 929 milyon dolar tutarında Hazine garantili kredi alması konusunda yazılı bir açıklama yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, BOTAŞ’ın spot piyasadan LNG alımı için yurt dışından kredi almasının hem Türkiye’nin hem de kurumun finansal sıkıntısını gösterdiğini belirterek, “BOTAŞ daha önce Merkez Bankası’ndan döviz alarak spot piyasadan LNG alırken, şimdi yurt dışından hazine garantili kredi almak zorunda kaldı. Bu durum hem ülkemizin hem de BOTAŞ’ın büyük bir finansal kriz içinde olduğunu gösteriyor” açıklamasında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, BOTAŞ’ın LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) alımı için DeutscheBank’dan 929 milyon dolar tutarında Hazine garantili kredi alması konusunda yazılı bir açıklama yaptı. CHP’li Akın, açıklamasında özetle şunları dile getirdi:

Doğalgaz ilk kez yurt dışı kredi ile alınacak

“AK Parti iktidarının yanlış enerji politikaları ülkemizin arz güvenliği tartışmalı hale getirmektedir. Kamu kurumları ile özelleştirilen sektör arasında yaşanan finansal kriz her gün derinleşirken; BOTAŞ da tarihinde ilk kez doğalgaz alımı için yurt dışından kredi alması hem Türkiye’nin hem de kurumun finansman sıkıntısı yaşadığını göstermektedir. LNG alımı için yurt dışından kredi kullanmak zorunda kalınması iktidarın Karadeniz’deki doğalgaz rezerviyle ilgili açıklamalarının da siyasi rant için yaptığını ortaya koymuştur.

Spot LNG alım kararı maliyetleri katladı

İktidarın 2020 yılında doğalgaz fiyatlarında yaşanan gerilemenin ardından uzun vadeli boru hattı anlaşmalarını yenilemek yerine spot piyasadan LNG alımına yönelmesi bugün Türkiye’de doğalgazın çok daha maliyetli olmasına neden olmuştur. Hem 2018 hem de 2019 yıllarında spot piyasadan alınan LNG’nin toplam doğalgaz ithalatındaki oranı yüzde 10 iken, 2020 yılında bu oran yüzde 19’a çıkmıştır. Bu hatalı karar ile hem konut hem sanayide doğalgaz fiyatları rekor oranda artmıştır.

LNG ihtiyacının yalnızca 10’da biri alınacak

BOTAŞ’ın bugüne kadar aldığı yurt dışı kredileri yalnızca yeraltı depolama tesisleri gibi projelerin finansmanı için kullanılmıştır. Şimdi BOTAŞ’ın LNG alımı için DeutscheBank’tan 929 milyon dolar tutarında kredi alması büyük bir açmaz içinde olduğunu göstermektedir. 2021 yılında spot piyasadan yaklaşık 7 milyar metreküp LNG alınırken; bu tutarın 2022 yılında 9 milyar metreküpe çıkması beklenmektedir. BOTAŞ’ın üç yıl vadeyle yurt dışından aldığı 929 milyon dolar ile Türkiye’nin yaklaşık 9 milyar metreküp olan LNG ihtiyacının yalnızca 1 milyar metreküpü karşılanacaktır. Başka bir deyişle yurt dışı kredi ise ile Türkiye’nin bir yılda spot piyasadan aldığı LNG’nin yalnızca 10’da biri temin edilebilecek.

Faturasını vatandaş pahalılıkla ödüyor

İktidarın yanlış ve plansız politikalarının bedelini vatandaşlarımız hem pahalı faturalarla hem de arz güvenliği sıkıntılarıyla ödemektedir. Şubat 2022’de yeraltı depolarının boş olması ve plansızlık nedeniyle sanayiye doğalgaz akışının sağlanamadığı ve üretimin durduğu dikkate alındığında BOTAŞ’ın önemi bir kez daha anlaşılmaktadır. Ancak her yıl zarar etmeye başlayan BOTAŞ’ın şimdi de doğalgaz alımı için yurt dışında kredi almak zorunda kalması kamu kurumunun adeta iflas ettirildiğinin göstergesidir.”

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*