Balçova Teleferik Tesisleri De Sünger Kent Projesine Katıldı

Balçova Teleferik Tesisleri De Sünger Kent Projesine Katıldı
Balçova Teleferik Tesisleri De Sünger Kent Projesine Katıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kuraklıkla mücadele için hayata geçirdiği Sünger Kent İzmir projesi Balçova Teleferik Tesisleri’nde de uygulanıyor. Çalışma tamamlandığında 20 hanenin yıllık su tüketimi kadar su tasarrufu sağlanacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Su Yönetimi Mümkün” vizyonuyla hayata geçirilen Sünger Kent İzmir projesi kent geneline yayılıyor. Türkiye’de ilk olan projeyle şehrin cadde ve sokaklarına düşen yağmur suyunun yer altında depolanması hedefleniyor. Çatılara düşen yağmur suyunun hasat edilerek biriktirilmesi, temizlenmesi ve yeniden kullanılmasını mümkün kılan proje Balçova’daki Teleferik Tesisleri’nde de başladı.

300 metrekarelik alanda yağmur suyu toplanacak

Proje, 300 metrekarelik izdüşüm alanı olan tesis çatısında uygulanıyor. Çatının etrafını çevreleyen su oluklarından tahliye edilen yağmur suları 120 metreküp hacme sahip yangın suyu rezervuar deposuna bağlandı. Uygulamayla, çatıdan tahliye edilerek boşa akan su tesisin ihtiyaçları doğrultusunda kullanılacak. Böylece şebeke suyu kullanımı azaltılacak. Yıllık yaklaşık 191,7 metreküplük su tasarrufu sağlanacak.

Örnek proje

Teleferik’te kullanılan suyun yaklaşık yüzde 20’sini yağmur suyundan hasat edebileceklerini belirten İZULAŞ Balçova Teleferik Tesisleri İşletme Sorumlusu Anıl Saygın Aydoğdu, “Başkanımızın kuraklıkla mücadele vizyonu doğrultusunda yer yüzeyinin üzerinde akan suyun yavaşlatılmasına dair bize de bir pay düştüğünü düşündük. Üst istasyonda çalışmalarımızı tamamladık, alt istasyonda çalışmalarımız sürüyor. Orman yangınlarında kullanılan rezervuar su deposunu yağmurdan hasat ettiğimiz suyla dolduracağız. Personelimizle ortak akıl, çaba ve emekle kolektif bir çalışma yürüttük. Onların hayatlarına dokunan bir işi de gerçekleştirmiş olduk. Burada görev alan personelimiz kendi çatılarında, köy evlerinde de bu projeyi uygulayacak. Amacımız gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakmak. Örnek bir proje ortaya çıkardığımızı düşünüyoruz” dedi.

Ciddi bir su tasarrufu sağlayacağız

Toplam çatı alanının yüzde 56’sını yağmur suyu hasadına uygun hale getirdiklerini belirten Aydoğdu, şu an ayda yaklaşık 10 hanenin harcayacağı kadar suyu tasarruf ettiklerini belirtti. Aydoğdu, proje tamamlandığında 20 hanenin yıllık su tüketimi kadar suyu tasarruf edeceklerini söyledi.

Hem su baskınları önleniyor hem su tasarrufu sağlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde İzmir’de kuraklıkla mücadele vizyonuyla şekillenen yağmur suyu hasadı çalışmaları genişletilerek Sünger Kent İzmir projesi başlatıldı. Yağmur suyu hasadına yönelik bir teşvik sistemi uygulanarak 5 bin binaya 5 bin yağmur suyu deposu dağıtımı ile İzmir’e 10 bin yağmur bahçesi kampanyası sürüyor. Projeyle İzmir’in 5 yıl içerisinde sünger bir kent olarak inşa edilmesi ve kentsel alanda yağmur suyu akışının beş yıl içerisinde yüzde 70 oranında azaltılması planlanıyor. Bademler Köyü, Karaburun Sarpıncık Köyü, İzmir Özel Türk Koleji, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Buca Elegantpark Sitesi, Karşıyaka Kardelenler Anaokulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bornova ve Gaziemir İtfaiye Grubu projeye dahil oldu.

Kırsal ayağı da var

Sünger Kent İzmir projesinin kırsal ayağı ise “Küçük Menderes Ovası Yağmur Suyu Hasadı” ile başlatıldı. Projeyle, Küçük Menderes Havzası’nda besleme kuyuları, sızdırma sarnıçları ve göletleri kurularak yağmur suyu hasadına başlandı. Yağmur suyu hasadı ile ova üzerine düşen yağmur suyunun buharlaşmadan yeraltında depolanması amaçlanıyor. Proje ile yeraltı su seviyelerinde önemli yükselimler sağlanması hedefleniyor. Çiftçi ve üreticilerin enerji maliyetlerinin düşürülerek milyonlarca lira tasarruf sağlanması bekleniyor. Bu uygulamayı yapmayı düşünen çiftçilere de 2 bin sarnıç ve filtreleme ünitesi ücretsiz verilecek.

Başvurular sürüyor

Yağmur suyu deposu ve yağmur bahçeleri teşvik sisteminden yararlanmak isteyen İzmirliler “sungerkent.izmir.bel.tr” adresinden başvuru yapabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*