EGO’dan ‘Yenimahalle Şentepe Teleferik Sistemi’ Hakkında Açıklama

EGO'dan 'Yenimahalle Şentepe Teleferik Sistemi' Hakkında Açıklama
EGO'dan 'Yenimahalle-Şentepe Teleferik Sistemi' Hakkında Açıklama

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, Yenimahalle-Şentepe teleferik sisteminin kronik bir arızasının bulunmadığını bildirdi.

EGO Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Yenimahalle-Şentepe Teleferik Sisteminin, son zamanlarda aralıklı olarak hizmet dışı kalması nedeniyle; vatandaşlarımızdan Kuruluşumuza, sistemde kronik bir sorunun bulunup bulunmadığı yönünde sorular yöneltilmektedir. Bu kapsamda aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

Teleferik Sistemi, Yenimahalle metro istasyonunda başlayan ve Şentepe merkezine kadar olan hat ile havadan tek yönde 2 bin 400 kişi/saat kapasiteli; 4 duraklı, 105 kabini bulunan, uzunluğu 3 bin 257 metre olan metroyla entegre çalışan bir sistemdir. Havadan taşımalı bir sistem olduğu için zaman zaman uygun olmayan hava şartlarına bağlı olarak durdurulmaktadır. Ayrıca sistemin işletilmesini sağlayan teknik alt yapısının güzergâh üzerindeki cadde ve sokaklarda yer altında bulunması nedeniyle, sistem çevresinde yapılan kazı vb. çalışmalardan da etkilenerek durdurulabilmektedir.

Bilindiği üzere teleferik sistemi, Covid-19 pandemisi sürecinde, kabinlerin fiziki koşullarının sosyal mesafeye uygun seyahat imkânı tanımaması nedeniyle, 21 Mart 2020 tarihinden itibaren geçici olarak hizmete kapatılmış; 01 Temmuz 2021 tarihinde kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabına geçilmesiyle birlikte, yaklaşık on beş ay kapalı kalmış olan işletmenin ağır bakımlarının yapılmadan açılmasının, yolcu emniyeti ve sistem güvenliği açısından sakıncalı olacağı değerlendirilerek, 07 Temmuz 2021 tarihinde hattın ağır bakım çalışmalarına başlanılmıştır.

Ağır bakımların yanı sıra yapılan incelemede, 1. etapta bulunan ve kullanılamaz halde bulunan 3 bin 070 metre taşıma-çekme halatı ile 105 adet kabinin klem parçaları (kabinin halata tutunmasını sağlayan sistem) değiştirilmiştir.

2014 yılında açılan ve rutin bakım-onarım çalışmaları yapılan teleferik hattında ilk kez bu kadar geniş kapsamlı bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmaların tamamlanmasının ardından Yenimahalle-Şentepe Teleferik Hattı, 08 Nisan 2022 tarihinde tekrar hizmete açılmıştır. Ayrıca, teleferik hattının orijinal yapımcısı olan firma ile de oluşacak arızaların ivedilikle giderilmesine yönelik olarak hat bakım ve onarım sözleşmesi imzalanmıştır.

Mevcut durumda, Yenimahalle-Şentepe Teleferik Sisteminin kronik bir arızası bulunmamaktadır. Ancak hava muhalefeti nedeniyle kontrolümüz dışında gelişen durumlarla birlikte, bazı özel şirket ve kurumların bölgede yapmış oldukları çalışmalardan dolayı da geçici arızalar yaşanmakta; bu nedenle hizmete ara verilmek zorunda kalınmaktadır. Bundan sonraki süreçte oluşacak olası arızalar da göz önünde bulundurularak, teleferik güzergâhında çalışma yapan kamu kurum ve kuruluşlarıyla, şirketlere yazı yazılarak bölgede yapacakları çalışma öncesinde, Kurumumuzla iletişime geçmeleri istenilmiştir.

Ayrıca, 2014 yılında açılan Teleferik Sistemine ilişkin geçmiş dönem arıza istatistiklerine bakıldığında, yaptığımız ağır bakım-onarım çalışmaları ile rutin bakımlar sonucunda özellikle bizim dönemimizdeki arıza süreleriyle, sistemin kapalı kaldığı sürenin çok daha az olduğu görülmektedir.

Sonuç olarak, Teleferik sisteminin mevcutta herhangi bir kronik arızasının bulunmadığı hususunu kamuoyu ile paylaşır; bölgede yaşayan vatandaşlarımızın hava muhalefeti ya da teknik arızalar dışında, planlanmayan kesintilerle ulaşımda sıkıntı yaşamamaları için Yenimahalle-Şentepe Teleferik Sistemi güzergâhında çalışma yapacak kurum ve kuruluşların, bu çalışma öncesinde Kuruluşumuzla iletişime geçmeleri gerektiği hususunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.” denildi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*