
Kadir Gecesi, İslam inancına göre Ramazan ayının son 10 gününden biri olan 27. gecesidir. Kur’an-ı Kerim’in bu gece indirildiğine inanılır ve bin aydan daha hayırlı olduğu ifade edilir.
Kadir Suresi ve Kadir Gecesi
Kadir Suresi, Kur’an’ın Mekke döneminde inen ve Kadir Gecesi’nde nazil olduğu belirtilen beş ayetlik bir suredir. Kadir, “azamet” ve “şeref” anlamlarına gelir. Ayrıca Bakara Suresi’nde de Kur’an’ın Ramazan ayında indirildiği ifade edilir, dolayısıyla Kadir Gecesi Ramazan ayının içinde bulunmaktadır.
Kadir Gecesi İle İlgili Ayetler
- “Biz onu Kadir Gecesi indirdik. Kadir Gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Meleklerle Ruh o gece Rablerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece, tâ tan yeri ağarıncaya kadar.” (Kadîr Suresi, 1-5)
- “Biz onu mübarek bir gecede indirdik; biz daima uyarmaktayız.” (Duhân Suresi, 3)
- “O gecede bizim katımızdan bir emirle hüküm ve hikmet konusu olan bütün işler ayrılır. Rabbinden, eğer doğru biliyorsanız göklerin, yerin ve bunlar arasında olan her şeyin rabbinden bir rahmet olarak biz devamlı göndermekteyiz. O her şeyi işitir ve bilir.” (Duhân Suresi, 4-6)
Kadir Gecesi İle İlgili Hadisler
- “Kim, faziletine inanarak ve ecrini umarak Kadir gecesini ihya ederse geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Terâvih, 2)
- “Kadir Gecesi’ni, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175)
- “Ayşe (r.a.), Peygamber Efendimiz’e: ‘–Ey Allah’ın Resûlü! Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?’ diye sormuş, Efendimiz de: ‘«Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!» diye dua et!’ buyurmuştur.” (Tirmizî, Deavât, 84)
- “Kadir Gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazan’ın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir Gecesi’ni arayan onu Ramazan’ın son yedi gecesinde arasın!” (Buhârî, Leyletü’l-kadr 2)