Marteniçka Nedir ve Ne Zaman Çıkarılır?

1 Mart’ta başlayan ve martın sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan bir süs olan marteniçka geleneği günümüzde hala devam ediyor. Marteniçka, leyleğin görülmesi ve nisan ayının gelmesiyle birlikte bilekten çıkarılır. Kırlangıç ve leylek görünceye kadar ise kırmızı ve beyaz bileklik takılmaya devam eder.

Marteniçka Nedir ve Ne Zaman Çıkarılır?

Leyleklerin Yarıköy’e Gelişi

Leyleklerin Yarıköy'e Gelişi

Burdur merkeze bağlı Yarıköy’de baharla birlikte leylekler gelmeye başladı. Kışı geçirdikleri Afrika’nın çeşitli bölgelerinden baharın gelişiyle birlikte Türkiye’ye dönen leylekler, Yarıköy’e yerleşti. Besince zengin sulak alanlara sahip olan Yarıköy, leyleklerin yaşam alanı olarak tercih edilir. Leylekler, tarım alanlarındaki zararlı böcekleri yiyerek doğal dengeyi sağlar ve çiftçilere destek olur.

Marteniçka Nedir ve Ne Zaman Çıkarılır?

Marteniçka Ritüeli ve Dilekler

Marteniçka Ritüeli ve Dilekler

Marteniçka takan kişiler, leylek görme geleneğine dayanarak marteniçkayı dilek tutarak doğaya bırakır. Marteniçka, ağaca bağlanarak dileğin kabul olunmasına inanılır. Eğer leylek görülmezse, marteniçka ay sonunda çıkarılır ve bir sonraki yıla saklanabilir. Dilek tutulan yerde marteniçka toprağa gömülür veya taşın altına konulur.

Marteniçka Nedir ve Ne Zaman Çıkarılır?

GENEL

Ali Bahar: Antalya’nın Ekonomik Dinamosu

Ali Bahar, Antalya’nın ekonomik dinamosu olarak dikkat çekiyor. Şehrin kalkınmasına katkı sağlayan projeleri ve liderlik vizyonuyla, Antalya’nın geleceğini şekillendiriyor. Ekonomik büyüme ve sürdürülebilir gelişim için kritik bir rol oynamaktadır. […]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*