Ramazan Bayramı ve Oruç Tutma

Ramazan Bayramı’nda oruç tutulur mu, sorusu kaza orucunu tutmak isteyen vatandaşların odaklandığı konulardan biridir. Ramazan ayı, bu sene 11 Mart’ta başlamış ve 9 Nisan’da sona erecektir. Ramazan bayramının ilk günü, bir aylık Ramazan orucunun iftarı anlamına gelir. Diyanet’e göre Ramazan orucunu tutmakla yükümlü olduğu hâlde tutmamış veya bir mazeretten dolayı tutamamış kimseler, tutmadıkları oruçların sayısını belirleyip kaza etmelidir.

Ramazan Bayramı ve Oruç Tutma

Bayram Günlerinde Oruç Tutma

Bayram Günlerinde Oruç Tutma

Bayram günleri, oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında gelir. Ramazan Bayramı’nın birinci günü ve Kurban Bayramı’nın dört gününde oruç tutmak tahrîmen mekruhtur. Bu günler, yeme, içme ve sevinç günleri olarak kutlandığından oruç tutmak hoş karşılanmaz. Bayramlar, genel iftar ziyafetleri olduğundan oruçlu olmak, bu ziyafetlere katılmamak anlamına gelir.

Kaza Orucu Nasıl Tutulmalı?

Kaza Orucu Nasıl Tutulmalı?

Kazaya kalan oruçların hesaplanmasında iki durum söz konusu olabilir. İlk durumda kişi hiç oruç tutmamışsa, ergenlikten itibaren geçen her yıl için bir kameri ay hesabı yaparak oruçlarını tutar. İkinci durumda kişi mükellef olduktan sonra bazı oruçları kazaya bırakmışsa, tutulmayan oruçların sayısına göre kaza yapılır.

Kaza Orucu Tutarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaza Orucu Tutarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Orucunu mazeretsiz olarak terk eden kimselerin kaza yanında tevbe ve istiğfar etmeleri önemlidir. Kaza orucunu tutarken niyetin doğru yapılması ve orucun gündüz saatlerinde eksiksiz bir şekilde tutulması gerekmektedir. Ayrıca, oruç tutarken sağlık durumuna dikkat edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması da son derece önemlidir.