Ulusal Egemenlik ve Anlamı

Ulusal egemenlik, genellikle anayasa veya temel yasa ile belirlenir ve devletin siyasi yapısının temelini oluşturur. Egemenlik, devletin vatandaşlarının iradesini temsil etme ve onların çıkarlarını koruma sorumluluğunu içerir. Devletin toprak bütünlüğü, siyasi kararların alınması, yasaların yapılması ve uygulanması, güvenlik tedbirlerinin alınması gibi konular ulusal egemenlikle ilişkilendirilir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Türk milletinin gönlünde önemli bir yere sahip olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından 23 Nisan 1920’de açılan Birinci Büyük Millet Meclisi’nin Türk halkının egemenliğini ilan ettiği tarihtir.

Ulusal Egemenlik ve Anlamı

Atatürk, 23 Nisan 1921’de Milli Bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan Bayramı’nı, 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti ve böylece 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak kutlandı.

23 Nisan, 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile “Ulusal Egemenlik Bayramı” olarak kutlanmaya devam edildi. Daha sonra 1981 yılında çıkarılan bir kanunla 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nın adı, “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak değiştirildi.

  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, dünyada çocuklara bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke olan Türkiye’de kutlanmaktadır.
  • Her yıl 23 Nisan’da yurt içinde ve yurtdışındaki temsilciliklerde, kurumlarda ve okullarda çeşitli etkinliklerle kutlanarak milli birliğin kenetlenmiş ruhunu temsil etmektedir.