
Kökeni eski tarihlere dayanan Hıdırellez Bayramı, 2024 yılında 5 Mayıs Pazar akşamı başlayacak ve 6 Mayıs Pazartesi ikindi saatine kadar devam edecek. Hıdırellez, kışın sona ermesi ve baharın gelişiyle kutlanır. UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesinde yer alan Hıdırellez, Hızır ve İlyas’ın buluştukları gün olarak kutlanır.
Hıdırellez Nedir ve Neden Kutlanır?
Hıdırellez; Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar’da kutlanan mevsimlik bir bayramdır. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğuna inanılan Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilir. Hıdırellez’de geleneksel ritüeller arasında dileklerin gül fidanına bağlanması ve ateşten atlamak yer almaktadır.
Hıdırellez Ritüelleri:
- Yoğurt Mayalama Geleneği: Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı Yörük köylerinde, bir yıllık yoğurt mayası Hıdırellez günü ve bir sonraki 2 gün boyunca doğadaki çiy taneleriyle elde edilir.
- Gül Ritüeli: Hıdırellez’de baht açma törenleri düzenlenir. Genç kız ve kadınlar çömleğe eşyalarını atarlar, su eklenerek ağzı kapatılır ve bir gece gül ağacının dibinde bekletilir. Ertesi gün eşyalar çıkartılarak baht açılır.