İTÜ, Turkcell ve Ericsson Arasındaki 5G İş Birliği

İTÜ, Turkcell ve Ericsson Arasındaki İş Birliği

İTÜ, Turkcell ve Ericsson Arasındaki İş Birliği

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Turkcell ve Ericsson arasında gerçekleştirilen Ar-Ge iş birliği ile 5G teknolojisinin geliştirilmesine yönelik önemli adımlar atıldı. İmza töreninde İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç ve Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın bir araya geldi.

5G Teknoloji Kampüsü ve Otonom Otobüs Testi

İmza töreninin ardından, Turkcell 5G test altyapısı ile desteklenecek otonom otobüste bağlantı hızı ve verimlilik ölçümü gerçekleştirildi. İTÜ, Turkcell ve Ericsson arasındaki iş birliği sayesinde öğrencilere ve akademisyenlere 5G teknolojisi üzerine araştırma-geliştirme projelerinde aktif rol alma fırsatı sunulacak. Proje, telekomünikasyon ekosistemi ve teknoloji endüstrisine nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi amaçlıyor.

Turkcell’in fiber altyapısı üzerine kurulan 5G test ağı, Ericsson tarafından sağlanan çekirdek şebeke ve akıllı antenlerle desteklenerek Turkcell şebeke yönetim sistemlerine entegre bir şekilde hizmet verecek.

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, “İTÜ olarak, eğitim ve araştırmanın yanı sıra inovasyon ve teknoloji transferinde de öncü rol oynamaktayız. Turkcell ve Ericsson ile gerçekleştirdiğimiz bu Ar-Ge iş birliği, üniversitemizin akademik birikimini sanayi ve teknolojiyle buluşturarak, öğrencilerimiz ve araştırmacılarımız için benzersiz fırsatlar sunuyor.” dedi.

Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç ise imzalanan anlaşma kapsamında, 5G Teknoloji Kampüsü projesi ile farklı endüstrilerde dönüştürücü etki yaratacak 5G teknolojisinin geliştirilmesine destek verdiklerini belirtti.

Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın ise Türkiye’deki yerel Ar-Ge ekosisteminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla İTÜ’deki 5G Teknoloji Kampüsü projesinin başlatıldığını dile getirerek, Turkcell ile yakın iş birliği içinde olduklarını vurguladı.