
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde bulunan Mavişehir Balıkçı Barınağı çevresinde denizin renginin yeşile dönmesi dikkat çekti. Deniz bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, bu renk değişikliğinin planktonlar yani mikroorganizmalar nedeniyle meydana geldiğini belirtti. Yaşar, yeşil renkli denizin kırmızımtırak bir renge dönüştüğünü ve ortamda kötü bir koku olduğunu ifade etti.
Plankton Nedir?
Planktonlar, deniz suyunun en önemli oksijen kaynağı olan mikroskobik organizmalardır. Genellikle ilkbahar aylarında deniz suyunun ısınmasıyla çoğalan planktonlar, deniz suyunun renginde değişikliklere neden olabilirler. Plankton patlaması olarak adlandırılan bu durum, özellikle kapalı koylarda ve körfezlerde sıkça görülür.
Plankton Patlaması Neden Olur?
Plankton patlamaları, deniz suyunda bulunan plankton organizmalarının aşırı çoğalması sonucunda meydana gelir. Deniz suyunda bir litrede yaklaşık 1 milyon organizma bulunabilir. Bu organizmaların sayısı arttıkça çevredeki oksijeni tüketirler ve ölerek denizin renginde değişikliklere sebep olurlar.
Plankton Patlamasının Zararları
Okyanuslarda yaşanan plankton patlamaları, fosil yakıt kullanımının neden olduğu kirliliğin bir kısmını temizleyebilir. Kuzey Atlantik, atmosferden temizlediği karbon dioksit miktarının önemli bir kısmını sağlar. Ancak aşırı plankton çoğalması, deniz ekosisteminde dengesizliklere ve ölümlere neden olabilir.