
Kurban Bayramı 16 Haziran Pazar günü başladı. Kurban Bayramı’nda et saklanması ve korunması hususları merak ediliyor. Özellikle havaların da sıcak olması sebebiyle etlerin en iyi şekilde nasıl korunacağı araştırılıyor. Bayram namazının ardından kurban kesilir. Kurban edilecek hayvanın İslami usullere uygun olarak kesilmesi önemlidir.
Kurban Eti Yıkanır mı?
Kurban etini yıkamak, bakterilerin etin yüzeyinden su sıçraması yoluyla mutfak yüzeylerine, araç gereçlere ve diğer yiyeceklere yayılmasına neden olabilir. Bu, çapraz kontaminasyon riskini artırır. Etin yıkanması, yüzeydeki doğal koruyucu tabakanın kaybolmasına ve etin daha hızlı bozulmasına neden olabilir. Ayrıca, etin dokusunu da olumsuz etkileyebilir. Etin yüzeyindeki kan ve kirler temiz bir bezle veya kağıt havluyla silinebilir. Birçok gıda güvenliği uzmanı ve sağlık kuruluşu, etin yıkanmaması gerektiğini belirtir. Bunun yerine, eti direkt olarak pişirmenizi ve mutfak hijyenine dikkat etmenizi önerirler.
- Kurban eti yıkanmamalı, temiz bir bezle silinmeli.
Kurban Eti Buzlukta Saklanır mı?
Kurbanlık hayvanın kesilip parçalanmasından sonra, olgunlaşmamış sıcak kurban etinin serin ve temiz bir yerde, geniş bir kap veya tepside birkaç saat dinlendirilmeye ve havalandırılmaya bırakılmalı. Derin dondurucuda sıcaklığın -18 derece olmasına dikkat edilmelidir. Öte yandan derin dondurucudan çıkarılan et mutfak tezgahında bekletilerek çözdürülmemelidir. Yoksa etin üstünde bulunan ve derin dondurucuda uyku konumuna geçen bakteriler hızla çoğalarak hem etin bozulmasına hem de birçok hastalığa yol açar.
- Etler poşette ne kadar uzun süre tutulursa bozulma süreci o kadar hızlanır ve et ağırlaşır.
- Et belli aralıklarla tersyüz edilmeli ve tüm parçaların havalanması sağlanmalıdır.