
Öğretmenlik Meslek Kanunu ne zaman çıkacak, sorusu son gelişmeler ile takip ediliyor. Haftalık çalışmasına 2 Temmuz Salı günü başlayacak olan TBMM Genel Kurulu, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’ni ele alacak. Öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda cezaların yarı oranda arttırılması ve Adaylara 30 bin ek göstergenin memur aylık katsayısı ile çarpımı kadar maaş verilmesi kanun teklifinde gündemde yer alıyor. Meclis’te Öğretmenlik Kanun Teklifi’nin kabul edilmesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlanacak.
Öğretmenlik Meslek Kanunu İçeriği ve Detaylar
2 Temmuz’da mesaiye başlayacak olan Meclis’te Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin görüşmelerine başlanacak. Bu teklife göre de Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Milli Eğitim Akademisince verilecek. Öğretmen adaylarına, hazırlık eğitimi sürecinde belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay ödeme yapılacak.
- Üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler talepleri halinde görev yaptıkları yerde öğretmen kadrolarına atanacak.
- Uyuşturucu veya uyarıcı madde suçlarından mahkum olanların öğretmenliği sona erecek.
- Öğretmenlere karşı işlenen suçlarda cezalar yarı oranında artırılacak.
- 20 yıllık çalışma süresini tamamlayan ve uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olanlar başöğretmen ünvanı için başvurabilecek.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Maddeleri
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç ve Kapsam
MADDE 1 – Bu Kanunun amacı, eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleri ile kariyer basamaklarında ilerlemelerini düzenlemektir.
MADDE 2 – Bu Kanun, eğitim ve öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenleri kapsar.
İKİNCİ BÖLÜM
Öğretmenlik Mesleği
MADDE 3 – Öğretmenlik, eğitim ve öğretim ile bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.
MADDE 4 – Öğretmen adaylarında aranacak nitelikler Millî Eğitim Bakanlığınca tespit olunur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
MADDE 7 – Bu Kanunda hüküm bulunmayan hâllerde ilgili diğer kanunların hükümleri uygulanır.
MADDE 8 – Mülga hükümler yerine işlenmiştir.
GEÇİCİ MADDE
GEÇİCİ MADDE 1 – Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte uzman öğretmen veya başöğretmen unvanına sahip olanlar, bu Kanunun sağladığı haklardan yararlanır.
Yürürlük
MADDE 11 – Bu Kanunun maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 12 – Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.