
Haziran ayıyla birlikte yaz mevsiminin başlangıcı olan 21 Haziran, aynı zamanda yaz gündönümü olarak bilinir. Bu tarihte Güney yarımkürede en kısa gün, kuzey yarımkürede ise en kısa gece yaşanmaktadır. Kuzey yarımkürede yaz mevsiminin başlangıcından itibaren gündüzler kısalıp, geceler uzamaya başlar.
Gündüzlerin Kısalması
‘Yaz gündönümü’ olarak adlandırılan 21 Haziran’da, güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik geldiği için aydınlanma çemberi kutup dairelerine teğet geçer. Bu durum, kuzey yarımkürede gündüzlerin gecelere göre daha uzun olmasına neden olur. Ancak yaz mevsiminin başlangıcından itibaren gündüzler kısalıp, geceler uzamaya başlar.
Gün Dönümü ve Ekinokslar
- 21 Mart (Ekinoks): Gece ve gündüz eşitlenir, kuzey yarımkürede ilkbahar başlarken güney yarımkürede sonbahar başlar.
- 21 Haziran (Yaz Gün Dönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesi yaşanır. Kuzey yarımkürede yaz başlarken güney yarımkürede kış başlar.
- 23 Eylül (Ekinoks): Gece ve gündüz eşitlenir. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahar başlar.
Yaz Gün Dönümü Nedir?
Yaz gün dönümü, her yıl 21 Haziran’da gerçekleşen bir olaydır. Bu durum, Dünya’nın eğik ekseni nedeniyle güneşin yıl boyunca gökyüzünde en düşük veya en yüksek noktaya ulaştığı bir gündönümü oluşmasına sebep olur. Yaz gün dönümü, kuzey yarımkürenin yazın gelişini ve yılın en uzun gününü kutlarken, güney yarımkürede ise kışın başlangıcını işaret eder.