
Resmi Gazete’nin 27 Ağustos tarihli sayısında, ikinci el araç satışlarına yönelik önemli bir düzenleme yayınlandı. Bu düzenleme ile birlikte, yetki belgesi olmayan kişilerin otomotiv satışı ilanı vermesi ile ilgili bazı kısıtlamalar getirildi. Yetkili olmayan firmaların ikinci el araç satışı yapmalarının önüne geçilirken, yeni düzenlemede bir yıl içinde üçten fazla ikinci el araç satışının ticari faaliyet olarak kabul edileceği belirtildi.
İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞI ARTIK DAHA DİSİPLİNLİ
Resmi Gazete’deki yönetmelik değişikliği, otomobil pazarındaki dengesiz fiyat politikalarının eleştirilmesi üzerine gündeme geldi. İnternet üzerinden yapılan ikinci el araç satışlarına yönelik düzenlemelerle birlikte, işletmelerin ilan verirken uyması gereken yükümlülükler ve ilan sitelerinin uyması gereken kurallar net bir şekilde belirlendi.
Yetki belgesi olmayanların motorlu kara taşıtı pazarlama ve satışı gerçekleştiremeyeceği kuralı devam ederken, bir yıl içinde üçten fazla ikinci el araç satışı yapanlar ticari faaliyet kapsamına girecek. Bu durum, piyasanın daha düzenli ve şeffaf bir hale gelmesine katkı sağlayacak.
İKİNCİ EL ARAÇ İLANLARINDA YETKİ BELGESİ ZORUNLU
İkinci el araç satışı yapmak isteyen işletmelerin ilan verirken uyması gereken kurallar şu şekildedir:
- Yetki belgesi numarası ve yetki belgesindeki işletme adı ile birlikte, 20. maddenin ikinci fıkrasında belirtilen diğer bilgilere güncel olarak yer vermek.
- Üçüncü kişileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer vermemek.
- İkinci el motorlu kara taşıtının satılması veya taşıt teslim belgesi süresinin sona ermesi halinde, ilan faaliyetine gecikmeksizin son vermek.
İLAN PLATFORMLARINA GETİRİLEN YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER
İlan platformlarının, ilan verenlerin belgelerini kontrol etmesi gerekecek. Bu platformların uyması gereken kurallar ise şunlardır:
- İşletmelerin üyeliğinin veya kaydının yapılmasından önce Bilgi Sistemi üzerinden yetki belgesi kontrolü yapmak ve yetki belgesine sahip olmayan işletmelerin üyeliğine izin vermemek.
- Gerçek kişinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası ile telefon numarasını; tüzel kişinin unvanı ve telefon numarasını üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce doğrulamak.
- İlan veren gerçek kişilerin ad soyad bilgilerinin tam ad ve soyadı veya tam ad ve soyadın/soyadlarının baş harflerini ve varsa tescil edilmiş işletme adını, tüzel kişilerin ise tescil edilmiş unvanını ve varsa işletme adını içerecek şekilde göstermek.
- İlana konu taşıtın ilan veren kişiye veya ilan verenin gerçek kişi olması halinde birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunu ya da ilanı veren kişinin ilana konu taşıt sahibi tarafından yetkilendirildiğini Bakanlığın sistemleri üzerinden doğrulamak.
- İlanlara ilişkin talep ve şikâyetlerin internet tabanlı iletişim yöntemlerinden en az biri ve telefon aracılığıyla iletilebilmesi için müşteri hizmetleriyle iletişim imkânı sunmak.
- Piyasa yapısını bozucu veya tüketiciyi yanıltıcı ilanları önlemeye yönelik tedbirler almak.
ARAÇ SATIŞ YETKİ BELGESİ NASIL ALINIR?
İkinci el araç alım satımı için gerekli olan ve ticaret il müdürlükleri tarafından verilecek yetki belgeleri için, çalışma ruhsatında ikinci el taşıt ticaretinin bulunması gerekmektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’ndan alınacak mesleki yeterlilik belgesi ile gümrük ve ticaret il müdürlüklerine başvurularak yetki belgesi alınması mümkün olacaktır.