
Tarım ve Orman Bakanlığı, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele çalışmalarının gelecek sezonda da artarak devam edeceğini duyurdu. Bu çerçevede, yaklaşık 140 bin tarım biriminde ilaçlama yapılacağı ve 300 bin samuray arısının doğaya salınacağı açıklandı. Geçtiğimiz yıl “Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı” hazırlanmış ve bu yıl kapsamlı bir seferberlik başlatılmıştır. Bakanlık, bu istilacı türün popülasyonunun yoğun olduğu 35 il ve 196 ilçede, toplamda 1272 teknik personel ile çalışmalar yürütmektedir.
Kahverengi Kokarca Tehlikeli mi?
Açıklamada, yaklaşık 100 bin üreticiye, sektör temsilcilerine ve kamuoyuna bilgi vermek amacıyla basın mensuplarına bilgilendirme yapıldığına dikkat çekildi. Bu doğrultuda, konuyla ilgili eğitim filmleri hazırlanmış, afişler, broşürler ve bilgilendirme materyalleri üreticilere dağıtılmıştır. Kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında biyoteknik mücadele amacıyla ruhsatlandırılmış tuzaklar, üreticilere il müdürlükleri aracılığıyla ulaştırılmıştır. Özellikle kışlak alanlarda yoğunlaşan mücadele ile yaklaşık 40 bin ev, depo ve ahır ilaçlanmıştır.
Mücadeleye Ara Vermeden Devam Edilecek
Biyolojik mücadele kapsamında, kahverengi kokarcanın doğal düşmanı olan yaklaşık 200 bin samuray arısının doğaya salındığı belirtilmiştir. Açıklamada, şu bilgilerin altı çizilmiştir:
- Gelecek sezonda da mücadele çalışmalarımız artarak devam edecektir.
- Yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde popülasyonun yoğun olduğu belirlenen yaklaşık 140 bin tarım biriminde ilaçlama yapılacaktır.
- Bölge genelinde enstitülerimiz tarafından geliştirilen 300 bin samuray arısı doğaya salınacaktır.
- Kahverengi kokarca bahane edilerek üreticilerden daha düşük fiyata ürün almaya çalışan tüccar ve manavlar hakkında gereken çalışmalar ilgili bakanlıklarla yürütülmektedir.
- Kahverengi kokarca mücadelesine yönelik çalışmalar, hasat sonrasında da kesintisiz olarak devam edecektir.
- Bu süreçte, üreticilerimizin il ve ilçe müdürlüklerimizce yapılan uyarıları dikkatle takip etmeleri büyük önem taşımaktadır.
Kahverengi Kokarca Böceği Nerede Yaşar?
Kahverengi kokarca, Çin, Japonya, Kore Yarımadası ve Tayvan’a özgü bir böcek türüdür. Bu tür, Kuzey Amerika’da ilk olarak Eylül 1998’de Allentown, Pensilvanya’da görülmüştür. Kahverengi kokarcalar, larva ve yetişkin aşamalarında, tarım ürünleri de dahil olmak üzere 100’ün üzerinde bitki türünden beslenmektedir. 2010-2011’e kadar Doğu Amerika Birleşik Devletleri’ndeki meyve bahçelerinde bir haşere olarak varlık göstermiştir. Bu türün etkisiyle, 2010 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Orta Atlantik bölgesindeki elma yetiştiricileri 37 milyon dolar zarar etmiştir. Bazı meyve yetiştiricileri mahsullerinin %90’ından fazlasını kaybetmiştir. Günümüzde, Kuzey Amerika’nın birçok bölgesinde görülen bu tür, son dönemde Avrupa ve Güney Amerika’da da yayılmaya başlamıştır.