Kerahat Vakti ve Namaz Kılma Hakkında Bilgiler

Kerahat Vakti ve Namaz Kılma

Kerahat vakti, İslam dini açısından önemli bir konudur ve bu vakitlerde namaz kılmanın yasak olduğu belirtilmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı da bu konuya dair açıklamalarda bulunmuştur. İşte kerahat vakti ve bu vakitte namaz kılma hususu hakkında detaylar:

KERAHAT VAKTİ NE ZAMAN?

Kerahat vakti, güneşin doğduğu, battığı ve tam tepe noktasında olduğu zaman dilimlerini ifade eder. Bu vakitlerde bazı ibadetlerin yapılması İslam dininde yasaklanmıştır.

KERAHAT VAKTİNDE NAMAZ KILINIR MI?

Kerahat vakitleri, ibadetlerin kılınmasının yasak olduğu zaman dilimleridir. Ukbe b. Âmir el-Cühenî’den nakledilen bir hadiste, Resûlullah (s.a.s.) şu şekilde belirtmiştir: “Bize üç vakitte namaz kılmayı ve ölülerimizi defnetmeyi yasakladı: Güneşin doğmasından itibaren bir veya iki mızrak boyu yükselmesine kadar, güneşin gökyüzünde tam dik oluşundan batıya yönelmesine kadar ve güneşin sararmasından itibaren batmasına kadar.” (Müslim, Müsâfirîn, 293; Ebû Dâvûd, Cenâiz, 55; Tirmizî, Cenâiz, 41)

Bu hadiste belirtilen üç vakitte hiçbir namaz kılınamaz. Bu vakitlerin başlama ve bitiş zamanları şöyledir:

  • a) Güneşin doğmasından itibaren, 40-50 dakika sonrasına kadar,
  • b) Güneşin, tam tepede bulunduğu vakit (Öğle vaktinin girmesine yaklaşık 10 dakika kalmasından öğle vaktinin girmesine kadar),
  • c) Güneş batmadan önce, gözleri kamaştırmaz hâle gelmesinden batmasına kadar olan vakit (Güneşin batmasına 40-50 dakika kalmasından itibaren akşam namazı vakti girinceye kadar olan zaman) (Merğînânî, el-Hidâye, I, 265-269).

Bu sayılan kerahat vakitlerinde, kaza namazı, vitir gibi vacip namaz kılınamaz. Ayrıca, kerahat vaktinden önce hazırlanmış olan cenazenin namazı da kılınamaz. Ancak, bu vakitlerde hazırlanmış bir cenazenin namazı kılınabilir. Daha önce okunmuş bir secde ayetinden dolayı “tilâvet secdesi” yapılması da kerahat vaktinde caiz değildir. Fakat, kerahat vaktinde okunan bir secde ayeti için secde yapmak, daha sonra yapmak daha efdaldir, ancak bu vakitte de yapılabilir.

Güneşin batmasından önceki kerahat vaktinde, yalnızca o günün ikindi namazının farzı kılınabilir. Ancak, mazeretsiz olarak ikindi namazını bu vakte kadar geciktirmek mekruhtur.

Bunların dışında şu vakitlerde de sadece nafile namaz kılmak mekruhtur:

  • a) Sabah namazının sünneti hariç olmak üzere imsak vakti girdikten sonra, güneş doğuncaya kadar olan sürede,
  • b) İkindi namazını kıldıktan sonra güneş batıncaya kadar olan sürede,
  • c) Akşam namazı vakti girdiğinde farz kılınmadan önce,
  • d) Cuma günü hatibin minbere çıkmasından sonra (Merğînânî, el-Hidâye, I, 269-271).

Ebû Saîd el-Hudrî’den gelen bir rivayette ise, “Resûlullah’ı (s.a.s.) şöyle derken işittim: Sabah namazı kılındıktan sonra, güneş doğuncaya kadar başka namaz yoktur. İkindi namazından sonra, güneş batıncaya kadar başka namaz yoktur.” (Ebû Dâvud, Tatavvu’, 9; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, I, 271)