
E-ihracatın Geleceği: Trendyol CEO’su Erdem İnan’ın Vizyonu
E-ihracat alanında 2024 yılının en önemli buluşmalarından biri olan IGEXX Küresel E-İhracat Zirvesi’nde, Trendyol CEO’su Erdem İnan önemli açıklamalarda bulundu. İnan, son 1.5 yıl içinde 90 binden fazla yerli satıcıyı e-ihracatçı haline dönüştüren Trendyol’un, yıl sonunda bu başarı sayesinde Türkiye ekonomisine 3 milyar dolarlık ek katkı sağlamayı hedeflediğini vurguladı.
Zirve kapsamında düzenlenen “E-ihracatın Geleceği: Türk Pazaryerlerinden İçgörüler” panelinde konuşan İnan, Türkiye’nin kaliteli üreticileri, markaları, tedarikçileri ve güçlü lojistik ağının e-ihracat potansiyeli açısından büyük bir avantaj sunduğunu ifade etti. Bu potansiyele olan inancını dile getiren İnan, şu şekilde konuştu:
“Trendyol’un odağında Türk markaları ve üreticileri yer alıyor. Onları ön plana çıkaran iş modelimiz, bizi sektörde farklılaştıran en önemli unsurlardan biri. Platformumuz üzerinden gerçekleştirilen ihracat ürünlerinin yüzde 98’inden fazlası Türkiye’de üretilmiş yerli ürünlerden oluşuyor. Türkiye’de ve yurtdışında markalarımızın ‘Made in Türkiye’ etiketli ürünleriyle büyüme hedefimiz, rekabetçi avantaj sağlamaktadır.”
İnan, Türk işletmelerini uluslararası ticarette daha rekabetçi hale getirmek amacıyla yurt dışı pazarlara açılma çabalarına ağırlık verdiklerini de belirtti. Şirketin Almanya, Azerbaycan, Körfez ve Doğu Avrupa pazarlarına giriş yaparak önemli başarılar elde ettiğini ifade etti. Yerli işletmelerin bu bölgelerdeki satış performanslarının sürekli olarak arttığını vurgulayan İnan, sözlerine şöyle devam etti:
- “E-ihracat odağımız doğrultusunda, Mayıs 2023’ten bu yana mikro ihracat çözümlerimizle 90 binden fazla satıcıyı ihracatçı haline getirdik.”
- “Uluslararası aktif müşteri sayımız şu anda 6.5 milyonun üzerinde.”
- “Trendyol ile yerli işletmeler, 80 milyonun üzerinde ürünü yurt dışı pazarlarla buluşturdu.”
- “2023 yılı itibarıyla satıcılarımız toplamda 2 milyar dolarlık bir ihracat hacmi yarattı.”
İnan, geçtiğimiz yıl Trendyol ile yerli işletmelerin e-ihracatta elde ettikleri başarıların Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından “Türkiye’de e-ihracatın şampiyonu” ödülü ile taçlandırıldığını da hatırlattı. Son olarak, e-ihracat hacminde bu yıl sonu için hedeflerinin 3 milyar dolar olduğunu belirtti ve küresel ticarette e-ticaret platformları arasındaki rekabetin giderek artacağına dikkat çekti.